Presedintele ANI: Sunt doar cateva zeci de primari incompatibili. Rata de succes e de 96% (Video)

Marti, 13 August 2013, ora 10:15
2818 citiri
Presedintele ANI: Sunt doar cateva zeci de primari incompatibili. Rata de succes e de 96% (Video)
Foto: Arhiva

Numarul primarilor care au fost prinsi in incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decat sustin alesii USL care vor sa schimbe legea.

In plus, rata de succes a ANI in instanta este de peste 96%, a declarat presedintele agentiei, Horia Georgescu.

"Deocamdata ANI a identificat stari de incompatibilitate in legatura cu apartenenta la aceste regii autonome sau asociatii de dezvoltare intercomunitara in 50 de cazuri. Sunt alte cateva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situatii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gaju (prim-vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania - n.red.) nu este reala si nu corespunde datelor pe care le are ANI.

Doamna Gaju este unul dintre primarii care a fost identificat in stare de incompatibilitate. Alesii locali spun doar o parte din problema creata. Legea este foarte clara. Alesii locali isi pot desemna reprezentanti, ei nu pot sa spuna ca nu au stiut de aceasta prevedere legala", a declarat Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, luni seara, intr-o emisiune la Digi24.

Mariana Gaju a sustinut ca ar fi peste 651 de primari cu probleme si ca, in acest moment, in urma cercetarilor facute de Asociatia Comunelor din Romania, nu este clar daca sunt peste 1.000.

"Cred ca este o exagerare. Cred ca dansii vor sa genereze prin acest gen de abordari o schimbare legislativa care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabila. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunostinta niste date care au fost prezentate trunchiat. Noi, in acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la inceputul anului in ceea ce priveste alesii locali", a sustinut Horia Georgescu.

Presedintele ANI a dezvaluit ca Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta si membru PSD, a declansat verificarile ANI.

"Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatiblitate a fost sesizarea lui presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, pentru cativa primari din judetul Constanta, care faceau parte din regia autonoma respectiva (RAJA Constanta - n.red.), in cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuza ca facem abuzuri. Dumnealui a initiat acea sesizare.

Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblitati a fost si sesizarea presedintelui Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, el insusi aflandu-se intr-o situatie de incompatibilitate, deoarece a facut parte din acel consiliu de administratie. El a facut sesizarea pentru ca acei primari se aflau in opozitie, probabil. Este un tipar de sesizare, in general, primarii sau alesii locali isi fac sesizari unii altora in functie de interesele politice pe care le au", a subliniat presedintele ANI.

Intrebat de ce au incalcat legea cate vreme aceasta este in vigoare de aproape 10 ani, Horia Georgescu a explicat ca primarilor "nu le-a pasat de lege" si ca "au crezut ca nicio institutie nu va aborda aceasta problema la nivel macro", o problema care se regaseste "la fiecare partid politic".

In opinia sa, primarii declarati deja incompatibili nu vor beneficia de o eventuala schimbare a legii, mai favorabila, care se prefigureaza.

"Indiferent daca legea se schimba sau nu, situatia de incompatibilitate ramane. Am auzit niste opinii ca daca se schimba legea, vor beneficia de legea mai favorabila, acest lucru se intampla in penal. In acest caz, aceste situatii de incompatibilitate raman pentru ca incompatibilitatile au avut loc pe perioada unui mandat. Legea nu este retroactiva", a precizat Horia Georgescu.

In ceea ce priveste avizul negativ dat de Ministerul Justitiei pe proiectul de lege depus de Liviu Dragnea, care modifica legea ANI, Horia Georgescu a spus ca decizia ministerului a fost corecta.

"Ministerul Justitiei a procedat in mod corect, ne-a consultat, am prezentat argumentele pe care le-am avut si ulterior a avizat negativ aceasta propunere care nu are sufiecient elemente care sa aduca legitimitate intr-o schimbare in legislativ. La ce consecinte de critica politica a generat, a fost un gest de curaj, foarte corect, care vine in intampinarea asteptarilor Comisiei Europene din perspectiva raportului MCV si in intampinarea cetatenilor care vor sa vada mai putin coruptie in mediul local", a declarat presedintele ANI.

In plus, Horia Georgescu a subliniat ca rata de succes a ANI - decizii definitive si irevocabile ale instantei dupa sesizari ale Agentiei - este de 96,8% si a declarat ca daca legea va fi modificata si ANI va fi trecuta sub controlul Parlamentului, isi va da demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#primari incompatibili Horia Georgescu, #aviz negativ Cazanciuc ANI, #primari conflict interese , #ANI