Rusii, actionari majoritari ai celei mai mari banci din Cipru

Joi, 22 August 2013, ora 20:07
1727 citiri
Rusii, actionari majoritari ai celei mai mari banci din Cipru
Foto: New York Times

Mai multi oameni de afaceri ai Rusiei vor ajunge sa detina 60% din cea mai mare banca din Cipru. Aceasta situatie s-a creat, in mod bizar, ca o consecinta a ajutoarelor financiare pe care Uniunea Europeana le-a oferit Greciei.

Printre conditiile puse in cadrul programului de ajutor financiar european s-a numarat si transformarea depozitelor bancii in actiuni, scrie The New York Times.

"Au vrut sa ii indeparteze pe rusi dar in final nu au facut decat sa le livreze principala noastra banca", a declarat, pentru New York Times, presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, in iunie.

"Cine controleaza Bank of Cyprus controleaza intreaga insula", a declarat avocatul Andreas Marangos, ai carui clienti sunt in mare parte rusi.

Potrivit publicatii americane, oricat au incercat tarile UE sa diminueze influenta rusilor in regiune, in ceea ce priveste ajutorul dat Greciei s-a reusit exact opusul. Astfel, Rusia a fost chiar mai adanc atrasa in sistemul financiar european dandu-le plutocratilor rusi sansa sa detina, cel putin pe hartie, majoritatea actiunilor celei mai vechi, mari si importante banci din Cipru.

18% din actiuni vor ajunge la cei care au pierdut bani odata cu falimentul bancii Laiki, asimilata da Bank of Cyprus. Multi dintre cei care detin depozite in Bank of Cyprus vor deveni, conform intelegerii, actionari ai institutiei bancare. Mare parte dintre acestia sunt oameni de afaceri din Rusia.

Potrivit New York Times, mai multi avocati ce reprezinta clienti ai caror bani au fost blocati la Bank of Cyprus sustin ca grupul rusilor va ajunge sa detina aproximativ 60% din noile actiuni ale bancii.

Inca nu se cunoaste in ce masura vor detine controlul acesti actionari asupra bancii, aceasta mai ales pentru ca actionarii nu conduc banca direct. Institutia se subordoneaza in continuare Bancii Centrale a Ciprului care a anuntat ca in septembrie noii actionari se vor intalni pentru a stabili un nou consiliu de administratie.

Deocamdata, Banca Centrala a Ciprului a numit un board interimar si un nou director la Bank of Cyprus, fara a-i consulta pe noii actionari.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#Banca Cipru plutocrati rusi actiuni , #depozite banci