Vulcanii blocheaza incalzirea globala

Joi, 22 August 2013, ora 23:35
7422 citiri
Vulcanii blocheaza incalzirea globala
Foto: National Journal

Mult dezbatuta incalzire globala "a luat o pauza". In ultimul deceniu, temperaturile s-au mentinut intr-o anumita medie diminuand astfel impactul fenomenului numit incalzire globala.

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la schimbarile climatice, citat de National Journal, arata ca incalzirea globala trece printr-o perioada de ameliorare dar se subliniaza faptul ca aceasta perioada se va incheia probabil in curand.

In ceea ce priveste cauzele acestei "pauze", cercetatorii care au participat la realizarea acestui raport sustin ca aceasta s-ar putea datora unor factori precum eruptiile vulcanice, ciclurile solare, oceanele, poluarea precum si alti factori.

Care este influenta eruptiilor vulcanice asupra temperaturilor

In timp ce gazele care produc efectul de sera mentin caldura si temperaturile mari, vulcanii fac exact opusul.

Eruptiile vulcanice elibereaza in stratosfera cantitati mari de dioxid de sulf care blocheaza lumina solara si caldura. Aceste emisii nu raman in atmosfera pentru totdeauna dar pot ramane pentru cativa ani. Astfel, in functie de frecventa si densitatea eruptiilor vulcanice se poate forma un fel de "scut" in atmosfera impotriva razelor solare.

"Per total, aceste eruptii nu vor reusi sa contreze efectul de sera. Emisiile de gaze vulcanice fluctueaza, pe cand cantitatea gazelor care formeaza efectul de sera este in continua crestere" a declarat profesorul Brian Toon, unul dintre specialistii care au participat la realizarea raportului ONU pentru schimbari climatice.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit si faptul ca puterea solara a fluctuat in ultimii ani, fapt care a influentat la randul sau incalzirea globala.

Mai mult, productia combustibililor din fosile elibereaza in aer cenusa si alti poluanti care modifica proprietatile norilor facandu-i sa reflecte lumina. Astfel, ca si cenusa vulcanica, ei pot bloca o parte din razele soarelui.

Schimbarile climtice includ o sumedenie de factori dinamici, incepand de la topirea permafrostului din Rusia si terminand cu taierea copacilor din padurea amazoniana. Oamenii de stiinta inca se lupta sa inteleaga mai bine acesti factori si sa asimileze cat mai bine mecanismele incalzirii globale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vulcani clima raport incalzire globala , #clima