Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Marian Lupu cere referendum - exista 2 limbi "identice"

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 14:24
3733 citiri
Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Marian Lupu cere referendum - exista 2 limbi "identice"
Foto: epochtimes-romania

Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, a cerut organizarea unui referendum prin care cetatenii tarii sa stabileasca limba oficiala.

"Partidul Democrat a luat act de aceasta decizie de ieri (joi - n.red) a Curtii Constitutionale. Este prematur sa intram in discutii detaliate referitor la textul deciziei si suntem in asteptarea textului final.

La fel, mai suntem la curent ca exista doua opinii separate exprimate de doi magistrati ai Curtii. Din punctul de vedere al PD, cea mai indicata metoda pentru a rezolva o data si pentru totdeauna aceasta intrebare este exercitiul de referendum. Doar poporul care este suveran, care este deasupra elitei politice, poate decide. Vom discuta cu colegii din coalitia de guvernare despre acest subiect", a declarat Marian Lupu, potrivit Publika.md.

In opinia sa, decizia Curtii Constitutionale nu inseamna ca articolul 13 din Constitutie, care se refera la limba oficiala a tarii, a fost anulat.

"In fond, ieri s-a stabilit ca limba moldoveneasca si limba romana au valoare juridica egala pe teritoriul Republicii Moldova. Nimeni nu a anulat articolul 13 din Constitutie. Respectiv si aceste prevederi raman valabile, la fel cum sunt valabile si cele din Declaratia de Independenta. La fel, vreau sa atrag atentia la sintagma 'a prevala'. Asta nu inseamna a exclude. Aceasta situatie nicidecum nu lezeaza dreptul fundamental al oricarui cetatean in dreptul sau la autodeterminare", a continuat Marian Lupu.

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis, joi, ca limba romana va deveni limba oficiala.

Potrivit deciziei CC a Republicii Moldova, limba romana este limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii. Decizia a fost anuntata in jurul orei 16.00 de catre presedintele CC, Alexandru Tanase. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

"Decizia este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial", a subliniat Alexandru Tanase, presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Moldova.

Dupa declararea independentei Moldovei in 1991, constitutia a continuat promovarea existentei limbii moldovenesti. O incercare din 1996 a presedintelui moldovean Mircea Snegur de a schimba numele limbii in romana a fost anulata de catre parlamentul moldovean.

Conform datelor finale ale recensamantului din 2004 publicate de Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, 60% din cei 3.383.332 de locuitori ai Republicii Moldova (fara regiunea nistreana) au declarat limba moldoveneasca ca limba materna si ca aceasta este limba in care vorbesc de obicei; 16.5% din locuitorii statului au afirmat ca au limba romana ca limba materna si ca aceasta este limba in care vorbesc de obicei.

In 2003, Vasile Stati, considerat unul dintre promotorii cei mai activi ai teoriei moldovenismului propagata in perioada sovietica, a publicat un Dictionar moldovenesc-romanesc. Potrivit acestei teorii, moldovenii si romanii ar fi doua natiuni distincte si ar vorbi doua limbi diferite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#moldova romana limba democrati Lupu, #referendum Republica Moldova limba oficiala, #referendum moldoveni limba , #Moldova