Furtuna in CSM: Dezbateri pentru apararea magistratilor de politicieni. Ponta, cap de afis

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 13:54
10127 citiri
Furtuna in CSM: Dezbateri pentru apararea magistratilor de politicieni. Ponta, cap de afis
Foto: site CSM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dezbatut indelung in sedinta de joi atacurile repetate ale politicienilor la adresa judecatorilor si procurorilor, pornind de la declaratiile facute de premierul Victor Ponta, ministrul Dan Sova, europarlamentarul Catalin Ivan si seful CJ Constanta Nicusor Constantinescu, toti membri ai PSD.

CSM si-a insusit prin vot concluziile raportului Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile facute de Victor Ponta, care a sustinut ca Adrian Nastase a fost victima unor dosare instrumentate politic. Magistratii au respins categoric aceste acuzatii si au apreciat ca premierul a lezat independenta justitiei si a subminat autoritatea magistratilor, generand neincrederea opiniei publice in actul de justitie.

CSM a decis: Declaratiile lui Ponta in cazul Nastase ataca independenta justitiei

Presedintele ICCJ il critica dur pe Ponta: Declaratii inadmisibile, se inmultesc atacurile la justitie!

Judecatorul Horatiu Dumbrava a solicitat sa fie suplimentata ordinea de zi cu o noua sesizare adresata Inspectiei Judiciare pe aceeasi tema - dosarul lui Adrian Nastase - pornind de la declaratiile similare facute de Dan Sova si Catalin Ivan, dar plenul CSM a stabilit pe loc ca ele sunt de aceeasi gravitate cu cele facute de Victor Ponta.

De asemenea, procurorul Oana Schmidt-Haineala a cerut sa fie sesizata Inspectia Judiciara pentru efectuarea de verificari privind apararea independentei DNA fata de declaratiile facute de Nicusor Constantinescu si de Consiliul Judetean Constanta, care au cerut desfiintarea institutiei, acuzand-o de politie politica. Plenul CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara.

Ministrul Justitiei cere ancheta la Inspectia Judiciara

Prezent la sedinta, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le-a propus colegilor organizarea unei dezbateri publice pe tema atacurilor lansate de politicieni la adresa magistratilor si realizarea unui cod de conduita pentru oamenii politici.

Ministrul a fost insa deranjat de faptul ca raportul Inspectiei Judiciare a aparut joi dimineata in presa, pe surse, cerand sa se faca o ancheta in acest caz, considerand ca autorul acestei scurgeri de informatii a dat dovada de "lipsa de respect" fata de CSM. "Sa facem o ancheta, sa vedem cum a aparut in spatiul public. Trebuie sa avem grija de propria noastra conduita", a precizat Robert Cazanciuc.

Totodata, ministrul Justitiei a subliniat, cu referire la seful Guvernului, ca "anumite declaratii trebuiau nuantate", dar pana la urma, a spus el, "ar trebui sa judecam mai degraba faptele, decat anumite declaratii", reamintind ca Guvernul "a sprijinit in mod constant indepedenta sistemului judiciar si a oferit cadrul normativ si financiar" propice pentru desfasurarea activitatii.

Reactii dure ale judecatorilor si procurorilor

Mult mai directi au fost ceilalti reprezentanti ai CSM care au dezbatut indelung propunerea ca institutia sa aiba reactii mai dese si mai ferme fata de atacurile politicienilor.

Presedintele Inaltei Curti, judecatorul Livia Stanciu, a fost unul dintre cei mai vehementi sustinatori ai acestei solutii, atragand atentia asupra faptului ca politicienii fac referire public inclusiv la cazuri aflate pe rolul instantelor de judecata, nu doar la cele incheiate cu solutii definitive.

"Trebuie sa avem reactie de fiecare data daca nu vor inceta astfel de atacuri (...) Justitia nu se face in aceste conditii. Solutia se pronunta pe probe din dosar!", a subliniat judecatorul, criticand in special declaratiile facute recent de ministrul Dan Sova la postul Digi24, care a sustinut ca judecatorii dau solutii legale si temeinice, dar si solutii care se bazeaza doar pe convingerea judecatorilor sau, mai grav, pe rea-credinta.

"Este inacceptabil pentru un politician, mai ales pentru cei care sunt si absolventi ai facultatii de drept si au cunostinte juridice in domeniu!", a subliniat Livia Stanciu, referindu-se la Victor Ponta si Dan Sova.

"Noi, CSM, avem obligatia de a apara independenta colegilor judecatori (...) Sa nu se mai permita sa se faca afirmatii de genul 'Solutiile care vizeaza politicieni care au intrat in impact cu legea penala sunt pronuntate la comanda politica'", a mai declarat presedintele ICCJ.

Totodata, judecatorul a subliniat un alt aspect "extrem de grav", si anume faptul ca exista afirmatii de genul "nu toata justitia...", intrebandu-se daca nu cumva politicienii incearca astfel sa creeze o falie intre magistrati, mergandu-se pe principiul "dezbina ca poate in felul acesta stapanesti".

"Este inacceptabil!", a afirmat Livia Stanciu, care a atras atentia asupra atacurilor repetate aparute in ultima vreme in special la adresa judecatorilor de la Curtea Suprema.

"Suntem in an electoral, nu avem dreptul! (...) Hotararile se verifica pe caile de atac, nu de catre un politician, indiferent ca este absolvent de drept", a conchis aceasta.

La randul sau, judecatorul Horatius Dumbrava a subliniat un alt aspect referitor la afirmatiile facute de politicieni. "Din pacate, nu sunt constienti nici cu privire la relatiile internationale (...) Eu m-as astepta ca politicienii sa incurajeze oamenii sa aiba incredere in justitie (...) Judecatorii si procurorii sunt destul de 'harsiti' sa reziste la astfel de declaratii, dar trebuie sa avem pozitii categorice", a subliniat acesta.

Procurorul Bogdan Gabor a afirmat ca una dintre consecintele grave ale acuzatiilor facute de politicieni la adresa magistratilor este ca ele "decredibilizeaza intreg actul de justitie".

"Vorbim ca vrem sa crestem increderea populatiei in justitie si cum o facem? Incercam sa subminam increderea cetatenilor romani in actul de justitie?", a spus procurorul.

La randul sau, procurorul Gheorghe Muscalu, recent ales vicepresedinte CSM, a tinut sa precizeze ca influenta pe care o au declaratiile politicienilor asupra magistratilor este "destul de redusa", dar CSM trebuie sa traga un semnal de alarma, cerandu-le politicienilor sa nu mai incerce "a timora sistemul".

Procurorul Oana Schmidt Haineala, fost presedinte CSM, a sustinut cu taria ideea ca plenul CSM trebuie sa adopte pozitii publice dese si ferme, ori de cate ori magistratii sunt atacati, dar judecatorul Mircea Aron a fost de parere contrara, apreciind ca "daca vom iesi zi de zi, vom toci taisul art. 30", adica se va minimaliza astfel importanta unei pozitii publice a CSM.

Oana Schmidt Haineala a mai subliniat faptul ca tot ceea ce se intampla in justitia din Romania "e sub atenta monitorizare" de catre Comisia Europeana si partenerii externi, iar cresterea increderii populatiei in justitie arata ca "suntem ascultati si auziti cand luam pozitie".

O propunere interesanta

Judecatorul Cristi Danilet a venit cu o noua propunere, pornind de la esenta acuzatiilor aduse de politicieni, care sustin ca exista dosare instrumentate politic sau verdicte date la comanda politica.

"In lege scrie ca trebuie sa reactionam. Ar fi bine sa iesim in public institutional si cu privire un alt punct: Am identificat pana acum cazuri in care dosare din Romania au fost instrumentate altfel decat e prevazut in lege? Sau asistam la un discurs politic reiterat la nesfarsit?

S-a constatat sau nu ca au existat din 2005 si pana acum dosare care s-au stopat sau nu prin intruziuni politice? (...) In ultimii 3 ani eu stiu ca nu sunt (...) Judecatorii si procurorii au obligatia sa anunte, sa sesizeze CSM in asmenea cazuri. Noi nu am constatat", a declarat judecatorul.

Acesta le-a atras atentia colegilor ca sunt direct interesati sa afle daca exista colegi, procurori sau judecatori, care incearca sa faca dosare politice.

Vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu a afirmat raspicat ca "Nu au fost astfel de constatari pana acum! De aceea avem si aceasta pozitie".

"Fiecare dosar e analizat in raport de ceea ce se face in urmarirea penala (...) Daca se ajunge la condamnare, aceea trebuie respectata", a mai afirmat procurorul.

Mult mai ingaduitor s-a aratat noul presedinte al CSM, judecatorul Adrian Bordea, care a sustinut ca "daca la un moment dat, in spatiul public, se critica decizii judecatoresti definitive, nimic nu este in neregula, doar ca nu trebuie sa capete valente ale atacului impotriva justitiei".

Afirmatia a primit imediat o replica din partea Liviei Stanciu, presedintele Inaltei Curti. "Nu facem justitie paralela! Justitia se face in sala de judecata sau, cand e vorba despre colegi, intr-un cadru institudional la Parchet", a reamintit aceasta.

Judecatorul Mircea Aron a afirmat ca nu a constatat ca exista dosare politice, dar a reamintit ca anul trecut au fost "batalii" politice pe functiile din sistemul judiciar intre politicieni care au considerat ca acestea reprezinta o miza, trimiterea fiind evidenta la numirile procurorilor sefi, disputate de presedinte si premier.

"Sa le spunem politicienilor sa inceteze a considerea o miza politica justitia", a subliniat acesta.

Judecatorul a sustinut ca "din tot spectrul politic au fost atacuri la justitie", aprecind ca exista riscul ca "modul in care discutam ii va face pe unii sa ne acuze ca suntem partizani politic".

Afirmatia a fost insa respinsa de vicepresedintele CSM Gheorghe Muscalu, care a tinut sa sublinieze ca discutiile s-au purtat pornind de la cazuri concrete si atat.

Dezbaterile au fost incheiate de presedintele CSM, Adrian Bordea, care a conchis: "Ceea ce am dorit sa transmitem si in exterior am transmis".

Premierul Ponta ironizeaza decizia CSM

In cadrul unei conferinte de presa tinute joi la pranz, la Palatul Victoria, premierul Ponta a fost intrebat cum comenteaza decizia CSM de astazi.

"Nu comentez decizia CSM. Sunt atat de convins de independenta justitiei din Romania, ca si daca ai cheile justitiei, ea tot independenta ramane", a declarat el ironic.

Mai mult, pentru ca numele lui apare in doua dosare instrumentate de DNA, legate de obtinerea ilegala a unor contracte de avocatura cu Complexul Turceni, Victor Ponta a incercat sa minimalizeze importanta acestui fapt.

"Cum as putea sa nu am si eu dosar la DNA? Pana la urma ar fi anormal (...) Un dosar nu strica niciodata, nici nu as fi om politic daca nu as avea dosar", a spus el razand.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Livia Stanciu CSM declaratii Ponta, #Ponta CSM independenta justitiei, #Danilet CSM, #Ponta Nastase CSM , #justitie