Romania sub zapada: Gata cu viscolul, vine gerul. Scoli inchise si vineri

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 23:55
13571 citiri
Romania sub zapada: Gata cu viscolul, vine gerul. Scoli inchise si vineri

Jumatatea sudica a tarii a fost si joi puternic afectata de caderile de zapada si viscol. Avertizarile meteorologice cod portocaliu si cod galben au expirat, la ora 10:00, insa urmeaza doua zile de ger. In cursul serii, mai multe drumuri nationale, precum si autostrada A3, au fost deschise circulatiei.

Multe sate sunt inca izolate si in jur de 20 de drumuri nationale inchise complet. Traficul feroviar se desfasoara cu dificultate si trenurile din zona afectata au intarzieri mari.

In Bucuresti si in 14 judete, scolile si gradinitele sunt in continuare inchise si vor ramane asa si vineri. Primarii din localitatile afectate de caderile abundente de zapada se lupta sa elibereze drumurile de nametii ce ajung in unele locuri si la patru metri inaltime.

Descarca aplicatia Ziare.com si ai direct pe telefon informatii despre vreme si starea drumurilor, plus toate alertele meteo!

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT situatia din tara:

23:16 - Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca a fost luata masura deschiderii traficului rutier, in ambele sensuri, pe DN 3A intre localitatile Lehliu Gara si Drajna.

22:05 - Ministrul delegat Dan Sova a precizat, la Realitatea Tv, ca nu mai sunt oameni inzapeziti, iar putinele situatii care au mai ramas vor fi rezolvate in curand.

21:50 - Infotrafic anunta ca circulatia rutiera este inchisa temporar pe Autostrada A2 Bucuresti - Constanta si autostrada A4 Ovidiu - Agigea.

20:45 - CNADNR a transmis ca incepand cu ora 17:00 a fost deschisa circulatia pe autostrada A3, Centura Bucuresti - Ploiesti, km 13+000 - km 68+793, pentru toate categoriile de vehicule.

19:28 - Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca au actionat in teren aproximativ 6.100 de politisti, pompieri, jandarmi care au intervenit cu peste 1.600 mijloace tehnice in ajutorul populatiei afectate de zonele afectate de fenomenel meteo periculoase.

Misiuni de salvare au avut loc, joi, in toate judetele afectate de fenomenele meteorologice periculoase. La nivelul zonelor afectate, in intervalul 08.00-16.00, s-a intervenit la un total de 102 misiuni medicale de urgenta, cu ajutorul pompierilor salvatori, echipajelor SMURD si elicopterelor MAI.

19:24 - Digi 24 a publicat o harta cu situatia localitatilor cu probleme.

19:20 - Premierul Victor Ponta a tinut sa mentioneze ca este multumit, in mare, de activitatea autoritatilor locale, insa va analiza situatia prefectilor din judetele Constanta si Braila, unde deszapezirea a intampinat mari dificultati.

"Ce e mai rau a trecut, erau o mie de oameni prin zapezi, faptul ca i-am scos pe toti, e un lucru foarte bun, insa in ziele care urmeaza trebuie curatate drumurile, de refacut proviziile, astfel ca pana la finalul perioadei mentionate de domnul Ion Sandu sa nu mai avem evenimente cu pagube umane sau materiale", a spus premierul, la comandamentul de iarna.

19:17 - Seful ANM, Ion Sandu, a precizat ca pana duminica, caderile de zapada vor fi nesemnificative si nu se impune emiterea unui cod galben. In weekend vor fi, totusi, intensificari de vant pana la 50 km pe ora in sudul si sud-vestul tarii. "In aceasta noapte e foarte frig, vor fi -17 grade, dimineata va creste temperatura pana la -10 grade si apoi vor creste pana pe 4 februarie, cand va veni din nou frigul", a atentionat Ion Sandu, la comandamentul de iarna.

"In aceste zece zile, nu credem ca vor mai fi fenomene meteo extreme, probabilitatea nu este de 100%, iar daca se schimba ceva, vom anunta in timp util", a adugat seful ANM.

19:06 - CNADNR informeaza ca au fost redeschise circulatiei DN 23A si DN 22.

18:13 - Digi 24 informeaza ca, la aceasta ora, sunt 37 de localitati izolate in judetul Braila, iar trei dintre ele nu mai sunt alimentate cu apa potabila.

17:50 - Temperaturile vor scadea, in noaptea de joi spre vineri, pana la -20 de grade in unele zone ale tarii, in timp ce in Bucuresti vor cobori si pana la -17 grade Celsius. Vineri, temperaturile nu vor urca peste -9 grade in Capitala si -16 grade in nord-estul tarii.

17:40 - Crucea Rosie a anuntat, joi, ca cei care doresc sa contribuie cu alimente pentru persoanele sinistrate pot face donatii in toate magazinele Carrefour, Real, Mega Image, Metro Romania si XXL Mega Discount, informeaza Agerpres. Printre alimentele ce pot fi donate se numara malaiul, faina, zaharul, orezul, pastele fainoase, conservele de carne, conservele de peste, apa.

17:15 - CNADNR a anuntat ca a fost deschisa circulatia pe DN 3B intre localitatile Calarasi - Fetesti, pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone.

16:55 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca circulatia rutiera este inchisa temporar pe tronsoanele a trei autostrazi (A2 Bucuresti - Constanta, A3 Bucuresti - Ploiesti, A4 Ovidiu - Agigea) si pe 20 sectoare de drumuri nationale.

16:45 - Ministerul Educatiei Nationale a transmis, joi dupa-amiaza, ca scolile vor ramane inchise in toate unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti si din 14 judete: Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Tulcea, Teleorman, Valcea si Vrancea.

In judetul Iasi, in doar 10 unitati de invatamant nu se vor desfasura cursuri, iar in judetul Vaslui, din totalul unitatilor scolare existente, 86 vor fi inchise.

Scolile din Capitala si 14 judete, inchise si vineri - cand se mai intorc elevii la ore

16:30 - CFR informeaza ca traficul este deschis pe toate magistralele de cale ferata, circulatia trenurilor fiind adaptata in continuare conditiilor de iarna cu temperaturi foarte scazute, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, pentru preluarea traficului de naveta, au fost puse din nou in circulatie trenurile care asigurau legaturile dintre Bucuresti Obor - Constanta, Bucuresti Nord - Pitesti, Bucuresti Nord - Urziceni si retur.

15:54 - Una din cele mai afectate rute a fost deschisa traficului. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, incepand cu ora 15:30, a fost luata masura deschiderii traficului rutier, in ambele sensuri, pe D.N. 2B intre localitatile Buzau si Braila. Se circula in conditii de iarna.

15:36 - Traficul pe podul Calafat-Vidin a crescut de trei ori in ultimele zile, fata de o zi normala. Soferii sunt indrumati de politia bulgara spre Vidin pentru ca pe ruta alternativa, Ruse - Giurgiu, sunt probleme din cauza zapezii.

Podul Calafat-Vidin a fost deszapezit de bulgari, care au folosit 4 masini si substante chimice, informeaza Digi24.

15:05 - ANM avertizeaza ca urmeaza o zi extrem de rece. Vineri, vremea va fi rece, geroasa in special dimineata si noaptea in sud, in est si local in centru.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -16...-15 grade in Moldova si in jur de 5 grade in Dealurile de Vest, iar cele minime se vor incadra intre -19 grade in depresiunile Carpatilor Orientali si -1 grad in dealurile Banatului, ale Crisanei, precum si in sudul litoralului.

In Bucuresti, temperatura maxima se va situa in jurul valorii de -9 grade, iar cea minima va fi de -11...-10 grade. Vor fi conditii de ceata asociata cu depunere de chiciura.

14:50 - Agricultorii nu sunt singurii multumiti de ninsori. Firmele de taximetrie din Bucuresti au avut, de cand a inceput sa ninga abundent, de trei-patru ori mai multe comenzi decat intr-o zi obisnuita, ceea ce le-a adus incasari cat intr-o luna fara zapada, semnaleaza Mediafax.

14:32 - Caderile masive de zapada in zona de campie ii bucura pe agricultori. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este de parere ca ninsoarea din ultimele zile a venit la timpul potrivit pentru producatorii agricoli.

"In aceasta perioada cred ca producatorii agricoli au avut beneficii. M-am uitat in ultimele zile pe harti, stratul de zapada la nivel national, existau doua pericole. Pe de o parte, lipsa de umiditate, care incepea sa se resimta, si a venit aceasta zapada la timpul potrivit. Al doilea pericol pe care il aveam era legat de posibilul inghet care se preconizeaza a veni in perioada urmatoare. Daca nu aveam zapada, plantele erau expuse si riscam productia, deci in mare parte pentru producatorii agricoli avantajele sunt evidente in aceasta perioada", a spus Constantin.

14:20 - Cursurile vor fi suspendate si vineri in toate unitatile de invatamant din judetul Constanta. Exceptie fac gradinitele cu program prelungit din municipiul si judetul Constanta care raman vor fi deschise. Cursurile vor fi reluate luni, 10 februarie 2014, dupa vacanta de iarna.

14:17 - CFR informeaza, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, ca traficul feroviar se desfasoara in conditii de siguranta pe intreaga retea feroviara, in prezent utilajele intervenind pentru deszapezirea liniilor pe sectiile restrictionate, astfel incat circulatia trenurilor sa fie reluata in conditii normale de trafic.

Pe intervalele de statii din sudul si sud-estul tarii se mentin masurile de restrictionare, iar in zonele in care este necesar trenurile circula cu plug antemergator. De asemenea, se actioneaza in continuare cu utilaje pentru deszapezirea liniilor.

Pe reteaua feroviara nu sunt linii de cale ferata inchise, garniturile aflate in grafic asigurand legatura cu toate judetele.

13:49 - CNADNR anunta ca a fost deschisa circulatia pe DN 21 intre localitatile Baraganu - Drajna, km 58+000 - km 96+800 pentru toate categoriile de vehicule. A fost deschisa circulatia si pe DN 21 intre localitatile Baraganul - Braila, km 1+000 - km 58+000 pentru toate categoriile de vehicule.

13:38 - ISMB anunta ca scolile din Capitala raman inchise si vineri. Elevii intra in vacanta incepand de luni si revin pe 10 februarie in scoli.

13:31 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta

utilizatorii retelei de drumuri nationale ca a fost deschisa circulatia pe DN 41

intre localitatile Cuza Voda - Manastirea, km 0+300 - km 22+010 pentru vehicule cu

masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone.

13:30 - Scolile din judetul Giurgiu au ramas inchise si joi. Este a patra zi consecutiva de cand cursurile au fost suspendate din cauza codului portocaliu de viscol si ninsoare. Circulatia pe drumurile din judet se desfasoara in conditii de iarna - doua drumuri nationale sunt restrictionate si noua drumuri judetene si comunale sunt blocate.

13:07 - Populatia da telefoane la ISU pentru a ajuta la indepartarea turturilor de pe blocuri. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Drobeta al judetului Mehedinti a intervenit pentru indepartarea turturilor formati la stresinile acoperisurilor unor blocuri de locuinte si cladiri publice, in urma solicitarilor mai multor cetateni.

"Desi acest fenomen nu reprezinta o situatie de urgenta, inspectoratul a raspuns solicitarilor cetatenilor pentru prevenirea unor posibile accidentari ale pietonilor", precizeaza Ramona Nistor, purtator de cuvant al ISU Drobeta, citata de Adevarul.

12:53 - A fost deschisa circulatia pe DN 2 intre localitatea Buzau - limita judetului Vrancea, km 114+500 - km 152+430, pentru toate categoriile de vehiculele.

12:49 - CNADNR anunta ca a fost deschisa circulatia pe DN 2B intre localitatile Braila - Galati, km 103+320 - km 125+571 pentru toate categoriile de vehicule.

12:46 - Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Aviatiei actioneaza cu 8 aeronave pentru a veni in sprijinul persoanelor cu dificultati medicale, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Un elicopter tip MI-17 se va deplasa catre localitatea Tufesti din judetul Braila pentru a prelua o femeie in varsta de 42 de ani, cu simptomatologie de abdomen acut, precum si un barbat in varsta de 24 de ani, cu degeraturi.

Un aparat de zbor MI-8 a decolat de la Iasi catre localitatea vranceana Sihlea, pentru a prelua un pacient cu accident vascular cerebral si a-l transporta la o unitate spitaliceasca din Buzau.

De asemenea, un elicopter SMURD se deplaseaza pentru a transporta doi copii gemeni, cu insuficienta respiratorie, din localitatea Zalau, la un spital din Cluj Napoca.

Un alt elicopter SMURD a adus din comuna Galbinasi, judetul Calarasi, la Bucuresti, un copil. Un alt elicopter a decolat spre aceeasi comuna, unde se mai afla doi copii cu febra.

Un elicopter SMURD a decolat spre satul brailean Odai, pentru a prelua un barbat in varsta de 78 ani, cu insuficienta respiratorie. Este in pregatire si un alt zbor catre Braila pentru a prelua doua persoane cu afectiuni medicale si o femeie insarcinata.

In judetul Constanta se afla in desfasurare alte patru misiuni de salvare, in comunele Fantanele, Cogealac, Ion Corvin si Baneasa de unde vor fi preluati si transportati la unitati spitalicesti o persoana care a suferit un AVC, doi copii care au nevoie de ingrijiri medicale de specialitate si trei femei gravide.

12:34 - Premierul Victor Ponta e decis sa schimbe prefectii din judetele unde nu s-a actionat eficient pentru indepartarea efectelor ninsorilor si viscolului.

"Vreau sa avem o analiza exacta cine si-a facut treaba, cine nu si, evident, sa ii inlocuim pe cei care nu au fost la inaltimea asteptarilor. O sa va anuntam imediat ce luam decizia. Voi discuta si cu domnul Oprea, cu domnul Dragnea am vorbit si azi-noapte, acum ma duc la Guvern si ma vad din nou cu domnia sa. Daca sunt oameni care nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, domnul vicepremier Oprea imi va propune, asa cum a facut si la Buzau, si luam decizia imediat", a precizat premierul, intrebat daca vor fi sanctiuni la nivelul judetelor Braila si Constanta.

12:22 - In judetul Buzau, aproximativ 300 de jandarmi actioneaza pentru salvarea si evacuarea populatiei sinistrate, precum si pentru deszapezire, pe raza localitatilor Berca, Parscov, Smeeni, Cilibia, C.A. Rosetti, Luciu, Largu, Rusetu, Rimnicelu, Racoviteni, Smurgesti, Merei, Pietroasele, Neeni, Valcele. Din totalul acestora, 160 de jandarmi au fost dislocati din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Ploiesti.

12:10 - Un barbat din satul Zaplaz, comuna Grebanu, judetul Buzau, nu poate fi ingropat de o saptamana deoarece drumurile spre cimitir sunt blocate de nameti. Primarul localitatii si-a propus ca joi sa transporte sicriul la cimitir cu o sanie.

"Am vreo sase morti in comuna din care unul sta de mai multa vreme la Zaplaz, de vreo saptamana cred, dar astazi il coboram cu o sanie si-l ducem la cimitir", a spus primarul Gheorghe Stanciu.

12:08 - Raed Arafat spune ca numirea in noua functie de secretar de stat in ministerul de Interne reprezinta o mare oportunitate, pe care nu o putea refuza, dar care implica si o mare responsabilitate.

Raed Arafat a dat Sanatatea pe Interne: Nu aveam voie sa spun nu

"Am acceptat pentru ca e o promovare si o oportunitate. O oportunitate pentru sistemul de urgenta. Ca am plecat de la Ministerul Sanatatii nu inseamna ca rup legaturile cu ministerul si cu colegii", a declarat joi Raed Arafat.

12:06 - Noi detalii despre prefectul de Braila. Gheorghe Obreja, care a ramas inzapezit in comuna Gemenele, si-a petrecut noaptea in dispensarul din localitate, intrucat are unele probleme de sanatate, iar o asistenta a stat langa el toata noaptea.

11:54 - In 74 de sate din 16 comune vrancene, cu aproximativ 47.290 de locuitori, accesul nu se poate realiza joi pe caile de comunicatii terestre ca urmare a blocajului produs de zapada abundenta viscolita. Toate utilajele de deszapezire actioneaza pentru indepartarea zapezii de pe carosabil si redarea circulatiei pe drumurile publice, informeaza autoritatile vrancene.

11:37 - Premierul Victor Ponta este nemultumit ca soferii nu au respectat indicatiile politiei rutiere si si-au continuat drumul pe soselele inzapezite, unde au ramas blocati si au cerut ajutorul autoritatilor.

"Oamenii nu au ascultat si nu au respectat solicitarea autoritatilor si au pleat pe drum, i-am scos azi-noapte din zapada. In momentul in care esti oprit de politie si treci pe langa politie, te duci in viscol, dupa care suni la televizor ca esti blocat in viscol, ai si tu o responsabilitate. Nu as fi vrut sa se spuna ca e vina autoritatilor pentru ca unii nu respecta regulile. O sa ma uit ce se intampla in Europa de vest sau in America, care sunt sanctiunile pentru cei care nu respecta avertizarile autoritatilor si o sa fiti uimiti cat de dure sunt", a spus Ponta.

11:34 - Noi victime ale gerului, in Suceava. Un barbat in varsta de 64 de ani din comuna suceveana Poiana Negri, gasit cazut langa gardul unui vecin, a murit din cauza hipotermiei, au stabilit autoritatile. In alte doua cazuri de deces din Suceava urmeaza sa se stabileasca daca moartea a fost provocata de hipotermie.

11:29 - 21 de basculante, 11 incarcatoare si 6 bobcat-uri s-au alaturat celor 55 de utilaje ale societatii de deszapezire din sectorul 4 din Bucuresti, sprijinind ridicarea si transportarea cantitatilor de zapada catre cele 16 puncte de evacuare, indicate de Primaria Municipiului Bucuresti (gurile de colectare, din administrarea S.C. APA NOVA S.A.), se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

11:02 - Desi zilele trecute autoritatile anuntat ca s-a suplimentat importul de gaze naturale pentru a face fata consumului ridicat, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat, joi, ca alimentarea cu gaze ar putea fi taiata pentru marile companii in zilele urmatoare. Aceasta masura va fi luata in cazul in care temperaturile vor atinge -25 de grade Celsius.

Acest lucru s-ar face pentru ca alimentarea cu gaz sa fie asigurata pentru utilizatorii casnici.

10:57 - Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca la ora 10:30, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, nu se circula pe tronsoanele a trei autostrazi (A2 Bucuresti - Constanta, A3 Bucuresti - Ploiesti, A4 Ovidiu - Agigea) si urmatoarele sectoare de drumuri nationale: DN 1D Urziceni (judetul Ialomita) - Albesti (judetul Prahova) ; DN 2 Urziceni - Buzau; DN 21 Calarasi - Braila; DN 21A Tandarei (judetul Ialomita) - Baragan (judetul Braila) ; DN 22 Ramnicu Sarat (judetul Buzau) - Ovidiu (judetul Constanta) ; DN 22A Harsova (judetul Constanta) - Cataloi (judetul Tulcea) ; DN 22D Macin - Caugagia (judetul Tulcea) ; DN 22E Garvan - I.C. Bratianu (judetul Tulcea) ; DN 22F Horia - Nalbant (judetul Tulcea).

Nu se circula nici pe urmatoarele drumuri nationale: DN 23A Gologanu - Ciorasti (judetul Vrancea) ; DN 23B Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea) ; DN 24D Balabanesti - Tulucesti (judetul Galati) ; DN 2A Ion Roata (judetul Ialomita) - Mihail Kogalniceanu (judetul Constanta) ; DN 2B Buzau - Braila; DN 2C Ramnicu Sarat - Slobozia (judetul Ialomita) ; DN 2N Martinesti - Jitia (judetul Vrancea) ; DN 2R Focsani (judetul Vrancea) - limita cu judetul Braila; DN 3 Fundulea (judetul Ialomita) - Constanta; DN 31 Cuza Voda - Oltenita (judetul Calarasi) ; DN 39B pe raza localitatii Olimp (judetul Constanta) ; DN 39C pe raza localitatii Neptun (judetul Constanta) ; DN 39D pe raza localitatii Jupiter (judetul Constanta) ; DN 3A Lehliu-Gara (judetul Calarasi) - Fetesti (judetul Ialomita) ; DN 3B Calarasi - Vladeni (judetul Ialomita) ; DN 3C Constanta - Ovidiu (judetul Constanta).

10:47 - 16.000 de persoane din cinci comune prahovene sunt izolate, joi, din cauza viscolului. Peste 8.500 de cetateni din zece localitati sunt nealimentati cu energie electrica din cauza avariilor produse de viscol si de copacii cazuti pe liniile electrice.

In judet sunt inchise DN1D si Autostrada A3, dar si drumurile judetene DJ100C Mizil-Fulga-Salciile, DJ102D Mizil-Baba Ana-Gradistea-Salciile si DJ102H Mizil-Baba Ana-Amaru, iar pe alte trei drumuri judetene se circula in conditii foarte dificile din cauza vremii.

10:36 - 12 aeronave ale Inspectoratului General de Aviatie sunt pregatatie sa decoleze, in functie de conditiile meteo, la solicitarile pentru acordarea de ajutor in situatii de urgenta.

Un elicopter MI -17 al Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne a decolat din Bucuresti pentru a acorda sprijin persoanelor din zonele afectate de conditiile meteorologice nefavorabile. Aparatul de zbor va transporta in localitatea Buzau o echipa de salvatori care va distribui alimente persoanelor din localitatile unde accesul este ingreunat.

Ulterior, aeronava se va deplasa in comuna Victoria, din judetul Braila, pentru a prelua de la dispensarul din localitate un barbat de 43 de ani, suspect de pancreatita, acesta urmand a fi transportat la o unitate medicala de specialitate.

Acelasi aparat de zbor se va deplasa in localitatea braileana Scortaru Nou pentru a prelua de la punctul medical din comuna o femeie in varsta de 77 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral.

10:19 - Prefectul de Braila, Gheorghi Obreja, este in continuare blocat, joi, intre localitatile Ramnicelu si Gemenele. Acesta a plecat miercuri de dimineata din Braila pentru a verifica starea drumurilor in zonele cele mai afectate de viscol. Potrivit propriilor marturisiri, Obreja a ramas blocat in urma frezei ce curata drumul, intrucat viscolul a acoperit deja soseaua.

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a aratat, miercuri seara, indignat de aceasta situatie. Dragnea a declarat ca nu intelege cum un prefect care ar trebui sa comande si sa ii coordoneze pe toti in gestionarea drumurilor inzapezite si a tuturor situatiilor ce deriva din asta poate ramane inzapezit. Este de asteptat ca Obreja sa fie inlocuit.

"Sunt nemultumit de prefectul de Braila. Cum, Doamne, iarta-ma, sa comanzi, sa ii coordonezi pe toti si sa ramai blocat?", a declarat acesta la Digi24.

La videoconferinta convocata la Guvern de primul-ministru miercuri, judetul Braila, unul din cele mai afectate de viscol, a fost reprezentat de catre subprefect.

10:06 - Militarii Batalionului 3 Geniu au intervenit, in noaptea de 29 - 30 ianuarie, pentru salvarea unui batran in varsta de 75 de ani cu afectiuni cardio-respiratorii din satul Gecia, comuna Vintileasca, judetul Buzau. Acesta a fost preluat de la o autosanitara a ISU, blocata in zapada, si transportat cu un autovehicul militar pe

senile pana la o salvare SMURD.

09:55 - Toate drumurile din judetul Tulcea sunt inchise circulatiei, iar 48 de sate sunt izolate.

09:41 - 40 de comune cu 102 sate din judetul Buzau erau, joi dimineata, in continuare izolate. Peste 20 de drumuri judetene si cateva zeci de drumuri comunale sunt blocate de nameti.

09:29 - Autoritatile au intervenit in judetul Constanta, de la instituirea codului rosu, pentru salvarea a peste 200 de persoane blocate in zapada si pentru asigurarea asistentei medicale de urgenta in zeci de cazuri. Joi dimineata erau izolate 13 localitati in judet.

Potrivit datelor furnizate de Comandamentul pentru Situatii de Urgenta Constanta, in ultimele 12 ore au fost salvate din zapada 206 persoane, iar 36 de persoane au fost asistate medical.

09:17 - Numarul localitatilor izolate din judetul Braila din cauza zapezii si a viscolului a crescut la 53, cu 39 mai multe fata de cele deja existente inainte de intrarea judetului sub avertizare de cod rosu de viscol si ninsoare, miercuri la ora 15:00. In total sunt izolati aproximativ 15.000 de oameni.

Traficul feroviar pe raza judetului este inchis, toate trenurile fiind anulate, iar bacurile care traverseaza Dunarea din Braila spre judetul Tulcea si spre Insula Mare a Brailei, unde locuiesc 5.000 de oameni, sunt anulate.

09:05 - Ambasadorii straini in Romania au remarcat, pe retelele sociale, ninsorile abundente din Bucuresti si felul in care au reactionat oamenii si autoritatile. Daca ambasada SUA la Bucuresti publica in urma cu o zi pe contul de Facebook o fotografie cu primarul din New York, Bill de Blasio, deszapezind aleea din fata casei sale, ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a postat mai multe fotografii din Capitala pe contul sau de Twitter.

Nu lipsesc binecunoscutele masini complet acoperite de nameti (dar si masinile impodobite cu fete zambitoare) si imagini cu operatiunile de deszapezire. Ambasadorul remarca faptul ca nu sunt multe tari care ar putea mentine reteaua de metrou curata si calda pentru calatori, in aceste conditii.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a fost impresionat insa de o imagine cu un batran care mangaie un caine comunitar, printre nameti. Imaginea a fost postata initial pe contul publicatiei Huffington Post.

08:42 - Zeci de persoane care au ramas inzapezite au petrecut noaptea de miercuri spre joi in adaposturile puse la dispozitie de autoritati, in localitatile Lehliu, Dragos Voda, Dragalina sau Borcea, in judetul Calarasi. Mai multe utilaje au intervenit pentru a deszapezi un drum din apropierea localitatii Dragos Voda, unde cateva TIR-uri au ramas blocate.

In Calarasi nu exista localitati nealimentate cu energie electrica sau apa.

08:35 - Un microbuz si un autoturism s-au ciocnit la iesirea din Brasov. Soferul autoturismului ar fi pierdut directia, in conditiile in care carosabilul este acoperit de zapada, si a patruns pe contrasens, unde s-a ciocnit cu microbuzul. Din primele informatii reiese ca sunt 11 persoane ranite. O persoana este in stare grava si ceilalti raniti au fracturi. Traficul se desfasoara cu dificultate, dar nu este blocat.

08:20 - In sud-estul tarii, circulatia feroviara se desfasoara, in continuare, in conditii meteorologice dificile, fiind necesara interventia permanenta cu pluguri si personal pentru deszapezirea liniilor si a instalatiilor de cale, astfel incat trenurile aflate in grafic sa circule in conditii de siguranta.

Pe magistrala Bucuresti - Constanta trenurile circula tractate cu locomotive Diesel, plugurile de zapada actionand pentru indepartarea zapezii viscolite care se depune pe linii, se arata intr-un comunicat CFR remis redactiei Ziare.com.

234 de trenuri sunt anulate din cauza viscolului.

08:16 - CFR Calatori informeaza ca, din cauza ninsorii abundente si a vantului puternic, trenurile care sosesc sau pleaca in/din Bucuresti din/spre zona care s-a aflat sub avertizare de cod rosu pot inregistra intarzieri majore.

Nu exista trenuri CFR Calatori blocate. O serie de trenuri sunt, insa, anulate din cauza conditiilor meteo dificile.

08:00 - Centrul Infotrafic informeaza ca, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, nu se circula pe tronsoanele a trei autostrazi si pe 33 de drumuri nationale.

Autostrazile afectate sunt A2 Bucuresti - Constanta; A3 Bucuresti - Ploiesti; A4 Ovidiu - Agigea

Vezi AICI care sunt cele 33 de drumuri judetene inchise la aceasta ora

07:55 - Datorita imbunatatirii conditiilor meteo au fost redeschise traficului maritim porturile Constanta Sud, Constanta Nord, Mangalia si Midia. Traficul fluvial ramane inchis in toate porturile de pe raza judetului Constanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ANM ger Romania, #cod rosu viscol, #stare alerta ninsori, #zapada trafic blocat, #drumuri inchise zapada, #drumuri blocate ninsoare, #scoli inchise ninsoare , #zapada