Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!

Vineri, 14 Martie 2014, ora 17:56
7775 citiri
Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!
Foto: frontpress.ro

Acum ca UDMR este din nou la guvernare, iar mitingurile pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc au debutat in forta, cu scandalul de luni din Targu Mures, se pune intrebarea daca toate acestea sunt niste pasi premergatori pentru o independenta administrativa a zonei.

La manifestatia de la inceputul saptamanii, mii de persoane au cerut autonomia Tinutului Secuiesc, printre acestea strecurandu-se si extremistii din partidul ungar Jobbik. Presedintele Traian Basescu a cerut interzicerea lor pe teritoriul Romaniei, in timp ce liderul grupului radical i-a acuzat pe seful statului si pe premierul Victor Ponta de instigare la o atitudine antimaghiara.

Basescu cere Parlamentului sa interzica extremistii maghiari pe teritoriul Romaniei

Unde poate duce lupta dintre incercarea de obtinere a autonomiei de catre secui si dorinta exprimata de politicienii romani de a pastra integritatea teritoriala a tarii? Este doar adancirea unei stari conflictuale mai vechi sau se merge mai departe, spre schimbarea Constitutiei si declararea autonomiei secuilor din Ardeal? Istoricii dau raspunsuri diferite la aceste intrebari.

Contactat de Ziare.com, istoricul Adrian Majuru a spus ca autonomia Tinutului Secuiesc este cea mai mare dintre temerile sale. El a explicat ca aceasta problema este una "intretinuta artificial", care prinde contur de fiecare data cand UDMR vine la putere.

"Sa nu ne trezim cu Tinutul Secuiesc in plebiscit, sa avem grija, pentru ca asta este temerea mea cea mai mare si e groaznica de-a dreptul. N-am expertiza pe asta, dar, ca cetatean, sunt surprins ca de fiecare data cand UDMR-ul ajunge la guvernare se petrec mitinguri, luari de pozitii care sunt din ce in ce mai agresive...in momentul in care ies de la guvernare avem tacere, drept urmare este un conflict fals, artificial intretinut.

Dar cu atat mai grav este ca el e intretinut artificial, pentru ca este gestionat de niste forte centrifuge, care nu sunt in favoarea statului roman, iar, din pacate, compromisul facut la nivel politic nu este in interesul Romaniei, din punctul meu de vedere, raporat la ce se intampla", a detaliat Majuru.

Autonomia ar duce la o riposta a romanilor

Totusi, intrebat daca crede ca este posibil scenariul in care secuii chiar obtin autonomia, istoricul a mentionat ca nu se poate intampla acest lucru din mai multe motive si ca, daca maghiarii ar obtine ipotetic vorbind enclavizarea regiunii, romanii nu ar sta cu mainile in san, ci ar riposta.

Miting cu scandal la Targu Mures - imbranceli intre jandarmi si secui (Video)

"Nu cred ca este posibil acest scenariu cel putin din doua motive. In primul rand, Romania este omogena din punct de vedere cultural si confesional, iar pe de alta parte genul asta de enclavizare, cum mai intalnim in Africa de Sud, nu face bine corpului mic, nu corpului mare.

Dar nu cred ca se va ajunge acolo, va fi de o natura atat de fortata incat pur si simplu cred ca cetatenii romani se vor duce sa se plimbe prin tinutul ala, nu toti deodata, cu randul: 10.000 de bucuresteni o data, 10.000 de bacauani alta data si tot asa, cu randul, vom face turism cultural in Tinutul Secuiesc si poate o sa ne oprim si pe acolo asa vreo 10 ani. Facem turism din acesta eco si uite asa schimbam o decizie politica, cu una care deja functioneaza si tine de sufletul locului", a opinat acesta.

E dreptul minoritatii sa ceara si al statului sa reactioneze

Pe de alta parte, istoricul Ovidiu Pecican considera ca este dreptul oricarei minoritati sa isi revendice autonomia, dar si orice stat este indreptatit sa riposteze. El face parte din grupul Provinca, format din intelectuali ardeleni romani si maghiari si care sustine regionalizarea Romaniei.

"Este dreptul legitim al oricarei minoritati intr-o democratie sa isi exprime opinia si sa faca revendicari constitutionale, iar, in acelasi timp, este dreptul statului si al oricaror forte politice sa reactioneze fata de grupurile extremiste", ne-a declarat Pecican.

El a adaugat ca i se pare "echilibrata si oportuna" reactia presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, la incidentele din Targu Mures. Liderul maghiar a afirmat ca extremistii ar trebui sa protesteze in Ungaria, pentru ca la noi in tara nu i-a invitat nimeni, si ca partidul pe care il conduce se delimiteaza de actiunile acestora.

Ponta, dupa sedinta cu Basescu: Extremistii maghiari isi fac campanie la noi. Nu vrem sa punem gaz pe foc

Referitor la declaratia sefului statului, care a cerut Parlamentului si Guvernului interzicerea membrilor Jobbik pe teritoriul Romaniei, Ovidiu Pecican a spus ca ii vine greu sa creada ca acestia pot fi impiedicati sa intre in tara noastra, avand in vedere ca ei pot veni ca persoane private, nu neaparat ca oficiali ai formatiunii radicale.

"Suna bine propagandistic, dar nu vad cum ii legitimezi pe oameni daca nu vin in mod expres ca reprezentanti ai Jobbik-ului. Daca vin ca persoane private, ce faci cu ei? Vin pe rand si fac o manifestatie in care arboreaza culorile partidului lor si lonzincile. Pe asta cum o combati? Doar atunci, la fata locului, dar daca o combati cu forte de ordine deja iese cu scantei si cu scandal", a lamurit istoricul.

Cand vine vorba de autonomie, lumea devine nervoasa

Intrebat daca vede posibila victoria secuilor in obtinerea unei regiuni autonome, Pecican a raspuns: "Cred ca drepturile culturale ale unei minoritati, care si le revendica si simte ca nu sunt indeplinite, sunt de indeplinit.

Problema este ca autonomia culturala a Tinutului Secuiesc poate avea loc si fara autonomia teritoriala si cred ca, in momentul in care se ajunge la chestiunea autonomiei teritoriale, lumea devine nervoasa si tensionata de ambele parti. Poate sa fie, in lipsa bunei credinte si a unui dialog permanent, o tensiune care sa creasca. Ar fi preferabil, insa, sa nu se intample asta".

UDMR a intrat in Guvernul Ponta 3 in urma unui acord in care liderii si-au exprimat doleantele in ceea ce priveste minoritatea maghiara, printre care se numara arborarea steagurilor secuiesti pe institutiile publice, infiintarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures si continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania.

La scurt timp, in Targu Mures a fost organizat un miting de amploare la care au participat grupari extremiste maghiare, dar si reprezentanti ai UDMR din Harghita si Covasna, potrivit lui Dorin Florea, primarul municipiului. Au urmat numeroase controverse pe scena politica, cu sageti aruncate dintr-o tabara in alta.

In urma violentelor, Traian Basescu a cerut interzicerea accesului partidului Jobbik in Romania, participand apoi la o intalnire cu premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, si oficiali ai serviciilor de securitate pe aceasta tema.

Liderul Jobbik, catre Basescu si Ponta: Ori sunteti dezinformati, ori faceti un joc antimaghiar

Seful statului i-a raspuns si liderului Jobbik, Vona Gabor, care l-a acuzat pe Basescu de "joc politic antimaghiar".

Basescu: Romanii nu au atatea drepturi in Ungaria, nu primim lectii de la politicienii maghiari

"Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin aici si ne spun cum sa ne organizam aministrativ, ce sa modificam Constitutia, cum sa ne purtam cu cetatenii romani. Nu cred ca romanii au tot atatea drepturi in Ungaria cat au minoritarii maghiari in Romania", a subliniat presedintele.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#autonomie Tinut Secuiesc, #autonomie maghiari, #independenta maghiari, #proteste maghiri, #Jobbik interzis , #maghiari