Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat - decizie definitiva

Luni, 17 Martie 2014, ora 15:19
8196 citiri
Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat - decizie definitiva
Foto: Evenimentul Zilei

Un complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni ca premierul Victor Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat.

Magistratii au respins contestatia depusa impotriva deciziei date in primavara trecuta de procurori de neincepere a urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru plagierea tezei de doctorat, confirmata de experti internationali la solicitarea Universitatii Bucuresti.

Decizia instantei este definitiva, neputand fi atacata.

Adrian Papahagi a comentat pe Facebook spunand ca pentru el, personal, "nu e vorba de un 'presupus' plagiat, ci de unul cat se poate de real".

"Am documentat eu insumi, pe langa sursele romanesti, inca un autor plagiat: avocatul francez William Bourdon. Singura sansa de a-l obliga pe Ponta sa-si recunoasca fapta si sa-si dea demisia, cum a promis in interviul pentru El Pais, este internationalizarea cazului. Nu cred insa ca William Bourdon, apropiat de Francois Hollande, va fi dispus sa faca plangere in Franta. Desi i-am trimis dovezile cu multe luni in urma, nu a avut nicio reactie", a mai comentat acesta.

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

La ultimul termen, din data de 4 martie, procurorul de caz a solicitat respingerea plangerii, pe motiv ca este inadmisibila. De asemenea, avocatul lui Victor Ponta a sustinut ca acuzatiile nu pot fi dovedite, fiind vorba despre niste coincidente.

In schimb, cei care au formulat plangerea la curtea suprema, Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi au sustinut ca din punct de vedere intelectual, exista toate dovezile care atesta faptul ca lucrarea lui Ponta este un plagiat.

"Intentionez sa dau in judecata ORDA, care este instanta care a oferit expertiza pe acest plagiat si care se afla in directa subordonare a Guvernului. In niciun caz procesul privind plagiatul lui Victor Viorel Ponta nu se termina aici", a spus Mihail Neamtu, citat de

Mediafax.

Plagiatul lui Ponta, pe masa judecatorilor Inaltei Curti

Acesta a fost cel de-al treilea termen in Dosarul cu numarul 3927/1/2013, deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta, acuzat de Universitatea Bucuresti ca si-a plagiat teza de doctorat.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Plangerea a fost depusa dupa ce procurorul de caz a decis neinceperea urmaririi penale pe numele lui Victor Ponta si procurorul ierarhic superior a mentinut aceasta decizie, in ciuda argumentelelor Universitatii Bucuresti.

ICCJ discuta plagiatul lui Ponta. Care sunt argumentele pentru inceperea urmaririi penale

Plagiatul lui Ponta, discutat pe 3 martie la Inalta Curte: De ce a fost amanat procesul

Plagiat la cel mai inalt nivel

Mihaela Litvin este procurorul care a decis sa inchida dosarul penal cu numarul 783/P/2012, in care Victor Ponta este acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.

Decizia a venit in ciuda concluziilor unor experti in drept.

"Lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit", se arata in reaportul semnat de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg si conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Pe de alta parte, la Consiliul National de Etica exista, inca de anul trecut, o a doua sesizare de plagiat depusa pe numele lui Victor Ponta, diferita de cea in care acesta a fost dezvinovatit anterior. Ziare.com a incercat in repetate randuri sa afle daca aceasta sesizare a fost solutionata sau care sunt termenele legale prevazute, dar CNE a refuzat sa ofere un raspuns oficial.

CNE incalca legile: Ultima sesizare in care Ponta e acuzat de plagiat, ferecata cu sapte lacate

Pe de alta parte, Adrian Papahagi il acuza pe Victor Ponta ca a plagiat si din lucrarea unui avocat francez.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Ponta plagiat Inalta Curte, #Ponta plagiat cercetat penal , #plagiat
Comentarii
Poza Andradda
Andradda
rank 5
Poza Constant
Constant
rank 5
Un autogol pentru Justitia romana.