Timbrul postal romanesc, valoare a patrimoniului national

Marti, 15 Iulie 2014, ora 21:27
10440 citiri
Timbrul postal romanesc, valoare a patrimoniului national
Foto: Colectzii

Acum peste un veac si jumatate, la 15 iulie 1858, se tipareau primele timbre postale romanesti, care s-au si pus in circulatie la 22 iulie, mai intai pentru expeditiile din Iasi, apoi pentru intregul principat al Moldovei.

Nu eram noi primii din lume care sa tiparim timbre postale, dar astazi celebrele "cap de bour" sunt totusi printre cele mai bine cotate in lumea filatelica. Fireste, preturile difera foate mult nu numai de la o valoare la alta, dar chiar si de la un timbru la altul, dupa criterii pe care numai filatelistii le stiu, le pretuiesc si le tin evidentiate in cataloagele lor.

Putem totusi spune ca un astfel de timbru original depaseste mult 100.000 de euro, iar presa din 2006 relata ca in acel an s-a adjudecat un exemplar din ziarul "Zimbrulu si Vulturulu", cu timbre lipite pe el, la pretul de 850.000 de euro - si nici nu erau timbre din prima emisiune.

Nu este un record absolut, pentru ca ceva mai inainte, in 1993, se vanduse un faimos timbru din insula Mauritius cunoscut ca "Two Pence Bleu" cu suma de 3,3 milioane de euro, ceea ce constituia atunci cu adevarat recordul lumii.

Poate insa putina lume stie ca tiparirea de timbre pe teritoriul romanesc n-a rezultat numai dintr-o necesitate a comunicarilor postale. Era o forma neasteptata prin care atat populatia cat si unele autoritati isi exprimau intoleranta fata de suzeranitatea otomata, apasatoare.

Era un adevarat afront fata de puterea suverana, a unui vasal care, prin statutul sau, nu avea dreptul la niciun insemn propriu: nici steag, nici stema, nici altceva. Iar capul de bour era curat insemn, care amintea de intemeierea statului, de identitatea sa ca tara.

Istoria "cap de bour"

Marcile postale "cap de bour" erau de altfel primele care apareau in spatiul balcanic. Dupa noi, Grecia a inceput sa-si tipareasca timbre in 1861, Serbia in 1866 iar Bulgaria in 1879. Pana si Turcia a trebuit sa se alinieze cerintelor comunicatiilor si a emis timbre postale dupa modelul vasalilor sai.

Prima noastra serie de timbre era grupata in patru valori: de 24, 54, 104 si 108 parale. In jurul capului de bour, simbolul central, erau inscriptionate cu caractere chirlice cuvintele "porto scrisori", iar dedesubt vedeai o goarna si valoarea nominala in cifre arabe.

Intreaga serie a fost retrasa din circulatie la 31 octombrie al aceluiasi an si inlocuita cu alta, ale carei exemplare insa au astazi o cota de piata mult mai scazuta in lumea filatelica.

Inscriptionarea acestei a doua serii era facuta cu caractere latine, cu exceptia specificatiei "parale" inscriptionata prescurtat "par" si inscrisa cu caractere chirilice.

Cel mai trist este faptul ca aceste valori de patrimoniu ale culturii romane, care ne reprezinta si ne vor reprezenta peste veacuri, nu s-au pastrat asa cum s-ar cuveni, ca sa ne ramana mostenire noua si urmasilor nostri.

Presa relateaza ca, din cele 750 exemplare cate s-au pastrat din prima emisiune tiparita in 24.064 exemplare, n-au rams in tara decat 50 de exemplare. Restul a plecat in cele patru zari.

Pe de o parte este aproape imposibil de identificat cum au ajuns ele sa ia calea strainatatii, dar pe de alta parte oricine intelege faptul ca aproape nu exista cale mai comoda si mai sigura de a scoate din tara o marfa de contrabanda in volum atat de mic si cu o valoare atat de mare.

In plus, specialistii sunt confruntati si cu problema falsurilor, foarte tentanta datorita valorilor si foarte greu de descoperit, datorita abilitatii falsificatorilor.

Ei se confrunta totusi cu experti si mai abili, dotati cu aparatura performanta, care si-au facut o profesie din a certifica autenticitatea valorilor filatelice.

De altfel, poate cea mai mare pierdere filatelica din tara noastra a pricinuit-o chiar fostul suveran Carol al II-lea, detinatorul uneia din cele mai valoroase colectii din lume. La parasirea tarii, dupa abdicare, avea tot dreptul sa-si ia cu el aceasta proprietate privata, care-i apartinea.

A fost o mare pierdere de patrimoniu, cu acte in regula.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#filatelie valori, #cap de bour, #filatelie preturi, #timbre romanesti colectie, #timbre Romania , #documentar
Comentarii