Un oras din Germania, printre cele mai curate si ingrijite ale Europei - cum a fost posibil

Sambata, 02 August 2014, ora 08:56
12771 citiri
Un oras din Germania, printre cele mai curate si ingrijite ale Europei - cum a fost posibil

Orasul Dresda din Germania, unul dintre cele mai curate si ingrijite ale Europei, a introdus in anul 1994 sistemul de colectare a deseurilor dupa metoda "pay-as-you-throw", bazat pe principiul: platesti exact atat cat ai aruncat.

Ideea nu era noua. S-a mai aplicat atunci si in alte orase europene, dar de remarcat este faptul ca la Dresda, in cei 20 de ani de cand se aplica sistemul, volumul deseurilor a scazut cu 50%, desi sursele care genereaza deseuri - in special ambalajele - au crescut simtitor - comenteaza portalul Factroom.

In majoritatea oraselor europene, inclusiv la noi, plata serviciilor pentru colectarea deseurilor se face forfetar. Indiferent cat ai deversat la ghena, serviciul de salubritate te taxeaza cu o suma fixa.

Serviciul "pay-as-you-throw" are la baza cantarirea deseurilor colectate si taxarea in functie de greutatea lor.

S-ar parea ca operatia este cam greoaie, dar acolo unde s-a aplicat sistemul s-a introdus si un dispozitiv automat de cantarire, in baza caruia, dupa preluarea gunoiului, instalatia elibereaza factura ce o vei plati.

Ca sa nu loveasca in populatia saraca, municipalitatea din Dresda a inceput cu un barem minimal, aferent unui nivel redus de gunoi, taxat aproape simbolic. Daca-l depasesti, taxele incep sa devina din ce in ce mai usturatoare, destul pentru ca populatia sa fie interesata in reducerea deseurilor deversate in ghena.

Inainte de toate, locatarii nu mai arunca la ghena ambalajele de la apa plata, bere, racoritoare, lapte si multe altele. Le duc sortate la containerele amplasate pe la intersectii, unde poti scapa de ele gratis.

De fapt, cadrul organizatoric il avem si noi, dar cine se deranjeaza pana la intersectie cu respectivele containere, cand poate arunca totul la ghena, fara sa-l coste nimic?

Fireste, aici mai intervine si constiinta cetateneasca. In fata alternativei de a plati pentru gunoiul preluat de organizatia de salubritate, dar si in fata perspectivei de a cara ambalajele vechi pana la nu stiu care intersectie, cetateanul de rand ar putea adopta propria solutie: sa-l arunce in strada sau prin parcuri.

Asta la Dresda nu se poate intampla. Cetatenilor le-a ramas inca in memorie urgia razboiului, care distrusese orasul in totalitate. Bunicii actualilor locuitori au muncit cu mana lor la reconstructie.

Iar Dresda a fost orimul oras din Europa refacut in stilul original dupa razboi. Poate ca in putine locuri din lume isi manifesta cetatenii atata respect pentru aspectul orasului, ca la Dresda. Altfel ar fi greu sa ne explicam cum se face ca, in timp ce volumul deseurilor la nivel european s-a dublat in doua decenii, volumul gunoaielor colectate de masinile salubritatii din Dresda a scazut la jumatate.

In niciun alt oras european nu se recicleaza atatea ambalaje vechi, ca la Dresda, desi nimeni nu este obligat sa le duca la container. Oricine le poate arunca la ghena, dar plateste. E ca si cum ai arunca bani, ceea ce poate se intampla in multe alte parti, dar nu la nemti, cunoscuti ca oameni chibzuiti.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#colectare deseuri, #deseuri reciclare, #cel mai curat oras, #oras curat ingrijit Europa , #reciclare