Portia standard de 200 calorii. Unde o gasim?

Sambata, 16 August 2014, ora 22:24
8425 citiri
Portia standard de 200 calorii. Unde o gasim?
Foto: Big Picture

Astazi, cand problema excesului de greutate a ajuns o epidemie planetara, numaratul caloriilor devine o necesitate vitala, mai ales pentru cei nevoiti sa duca o viata sedentara, sa nu faca sport sau cei care sunt comozi de felul lor.

Desigur, reducerea numarului de calorii din alimentatie nu suplineste lipsa de miscare, dar este totusi mai mult decat nimic, pentru cine tine la silueta si, bineineles, la sanatate, comenteaza portalul Big Picture.

Iar dieteticienii ne povatuiesc pe de o parte sa ne limitam la calorii putine, iar pe de alta parte sa mancam variat. Pornind de la acest sfat, s-a incetatenit obiceiul de a ne limita la o doza fixa zilnica de maximum 200 de calorii din fiecare aliment consumat, fara sa depasim per total doza normala a unei alimentatii normale si suficiente.

Pe scurt, asta se numeste alimentatie echilibrata si nimic nu este mai de folos pentru respectivul echilibru in alimentatie, decat sa cunoastem standardul celor 200 de calorii pentru fiecare aliment, pe care il vom consuma integral, numai pe jumatate sau numai un sfert, dupa cum vrem sa ne echilibram hrana.

Iata deci standardele dozelor de 200 de calorii pentru diferite alimente, din cele recomandate unui regim sanatos.

288 g broccoli crud

Este foarte util sa-l consumam crud sau aburit. Fiert, nu-si pierde caloriile, dar ramane lipsit de calitati esentiale. Broccoli este foarte bogat in vitamica C si fier, acesta din urma mentinand o buna compozitie a sangelui. Datorita calitatilor sale, broccoli este inclus in cele mai multe diete ale convalescentilor.

425 g telina vrej

Spre deosebire de radacina, vrejul de telina nu contine multe calorii, dar are aproximativ acelasi continut de substante nutritive ca si aceasta. Pentru cine simte o foame neintrerupta, mestecarea telinei intre dinti este calea ideala de a potoli pofta de mancare.

In salate, telina se poate introduce amestecata cu morcovi si mere, totul asezonat cu ulei de masline si otet de mere. Se poate folosi si gatita, in garnituri, dar in acest caz se distrug unele vitamine si unele din principiile alimentare.

385 g mere

Merele au un continut caloric mai ridicat decat multe legume, dar asimilarea lor se face lent in organism, ceea ce este de folos celor care doresc sa piarda din greutate. In plus, marul contine substante minerale, poate mai multe decat oricare alt fruct.

125 g avocado

Desi bogate in calorii, fructele de avocado sunt recomandate chiar si celor supusi la dieta, intrucat ajuta la normalizarea metabolismului si la arderea grasimilor naturale. Din piure de avocado se prepara un unt vegetal foate bun la gust, care se unge perfect pe paine si poate inlocui untul animal. Nu sa preteaza insa a fi folosit ca unt topit.

328 g kiwi

Fructele kiwi au un gust minunat si contin o varietate mare de substante utile. Este suficient sa mancam 1-2 bucati pe zi, pentru ca organismul sa primeasca un set complet de vitamine. O singura rezerva exista: kiwi nu se recomanda persoanelor care au aciditatea gastrica ridicata sau celor predispuse bolilor gastrice de orice natura.

570 g morcovi

Morcovii sunt bogati in substante minerale, dar constituie una dintre vegetalele cele mai bogate in vitmina A, de care au nevoie ochii nostri si pielea. Se recomanda consumarea morcovilor cruzi, rasi pe razatoare, in salate. Prin fierbere nu-si pierd multe din calitati, cu conditia sa fie fierti nu mai mult decat atat cat sa se fragezeasca pulpa radacinoasa.

290 g struguri

Caloriile din struguri se absorb rapid ceea ce recomanda folosirea lor in alimentatie. Aportul de substante nutritive din struguri este deosebit de important pentru organism si nu trebuie neglijat, cu atat mai mult cu cat strugurii sunt capabili sa transmita un plus de energie de care organismul are nevoie, in cazul unor eforturi fizice.

553 g pepene galben

Pepenele galben are avantajul ca este un aliment atragator, aromat si foarte mustos. Zaharurile naturale sunt usor asimilate si totul se metabolizeaza repede. Exista o conditie: sa nu se exagereze cu cantitatea.

337 g mazare verde (chiar si din conserva)

Mazarea verde este un aliment placut, nu impovareaza organismul cu un continut ridicat de calorii si poate fi consumat imediat, dupa ce i s-a dat un clocot scurt, ca sa elibereze o parte din sare si conservant.

O solutie mai reocomandata este mazarea congelata, care nu contine nici sare, nici conservant. Dar oricare ar fi solutia adoptata, alimentul este sativ, ceea ce constituie un punct important pentru cei care isi supravegheaza sever nutritia.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#alimentatie sanatoasa, #alimente calorii, #continut calorii alimente, #Vitamina A, #vitamina C , #alimente