Senatul apara primarii incompatibili

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:01
2735 citiri
Senatul apara primarii incompatibili
Foto: senat.ro

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a legii privind incompatibilitatea primarilor care fac parte din consiliile de administratie ale regiilor autonome.

Plenul Senatului a decis ca proiectul de lege sa ramana in forma aprobata, in vara, de Camera Deputatilor. In aceasta forma se precizeaza ca primarii si presedintii de Consilii Judetene nu mai sunt incompatibili daca fac parte din consiliile de administratie ale unor regii autonome, precum societatile locale de apa si canal.

In jur de 1.000 de primari vor scapa de situatia de incompatibilitate, daca legea va intra in vigoare in forma aprobata de Senat. Cererea de reexaminare urmeaza sa fie dezbatuta si de catre Camera Deputatilor, ca for decizional pe acest act normativ.

Basescu apara ANI si spune NU legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate (Video)

Decizia de miercuri a Senatului vine dupa ce, in luna iulie, presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea legii amintite. "Participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara nu se justifica in mod obiectiv", motiva seful statului.

Camera Deputatilor a votat, in 24 iunie, cu o larga majoritate, propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice.

Deputatii au votat legea prin care ii scapa de ANI pe alesii locali din conducerea regiilor

"Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ - teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii CJ isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga", au stabilit deputatii, in luna iunie.

Agentia Nationala de Integritate a acuzat de incompatibilitate zeci de primari, exact pe aceasta problema. Printre cazurile ajunse in instanta se numara si cel al primarului Sibiului, Klaus Iohannis. Procesul dintre ANI si edilul Sibiului a revenit zilele acestea in atentia opiniei publice, in contextul alegerilor prezidentiale.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Senat reexaminare lege, #Senat vot cerere reexaminare primari incompatibili , #stiri Traian Basescu