Alegeri prezidentiale 2014: Ce riscam daca votam fraudulos si cati politisti ne pazesc

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 22:14
3988 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Ce riscam daca votam fraudulos si cati politisti ne pazesc
Foto: Arhiva

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a anuntat, vineri, ca peste 11.000 de angajati ai MAI, dintre care aproximativ 47.000 de politisti si jandarmi, vor participa la asigurarea ordinii si securitatii publice la primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, care va avea loc duminica.

Oprea a organizat o videoconferinta la care au fost prezenti prefectii si sefii structurilor centrale si teritoriale ale MAI, avand ca tema buna desfasurare a scrutinului din 2 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne remis Ziare.com.

Peste 60% dintre romani merg duminica la vot - Sondaj IRES

"Pentru ziua votarii, am mobilizat peste 58.000 de angajati ai MAI - aproximativ 31.300 de politisti, 12.500 de jandarmi, 3.600 politisti de frontiera, 10.000 de pompieri si peste 600 de forte ale altor structuri operative ale ministerului. Principalele misiuni vizeaza asigurarea ordinii publice, paza sectiilor de votare si prevenirea infractiunilor electorale.

In total, 11.300 de angajati ai ministerului sunt implicati in misiunile de mentinere a linistii si sigurantei publice, iar peste 34.200 vor asigura paza sectiilor de votare.

Alti 4.700 de specialisti ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizati pentru verificarea si solutionarea sesizarilor privind incidentele si evenimentele in legatura cu procesul de votare", a declarat Gabriel Oprea.

Ministrul de Interne le-a cerut prefectilor sa aiba grija ca "toate materialele necesare votarii sa ajunga in siguranta in fiecare sectie de votare. Potrivit legii, buletinele de vot, stampilele si timbrele autocolante raman in sectia de votare pana la finalizarea procesului de vot".

Amenzi de pana la 4.500 de lei

Oprea a spus ca presedintele biroului electoral al sectiei de votare are responsabilitatea sa se asigure ca votul se desfasoara in conditii normale, nu numai in interiorul cladirii sau in curte, ci si pe o raza de 500 de metri.

"Este foarte important de stiut ca refuzul oricarei persoane de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.500 de lei", a subliniat Oprea.

Vicepremierul a mai spus ca Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) "a detasat in fiecare judet ofiteri specialisti, pentru a monitoriza activitatile din competenta structurilor teritoriale de politie", adaugand ca autoritatile desfasoara o ampla actiune la nivel national, care vizeaza legalitatea desfasurarii transportului rutier de persoane.

Iohannis se teme ca PSD va frauda alegerile: Oamenii sa mearga la vot!

"Pe langa indicatorii urmariti in mod obisnuit, vreau sa aveti in vedere verificarea operativa a oricarei situatii semnalate in legatura cu posibile fapte care au ca scop turismul electoral. (...)

Votarea de doua sau mai multe ori, introducerea in urna a mai multor buletine de vot sau votarea fara a avea acest drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani.

Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru cei care ofera bani, bunuri sau alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat.

Asa cum v-am transmis si la intalnirea precedenta, nicio abatere nu va fi tolerata: legea este una pentru toti, iar cine o va incalca, va fi sanctionat!", a incheiat Gabriel Oprea.

D.T.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#alegeri prezidentiale 2014, #sectii votare alegeri, #polististi alegeri , #Alegeri Prezidentiale 2014