Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Croitoru (BNR), despre creditare: Dupa un boom urmeaza o criza profunda

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 16:44
2616 citiri
Croitoru (BNR), despre creditare: Dupa un boom urmeaza o criza profunda

Romania se afla inca in faza post-criza in care creditarea ramane redusa, desi imprumuturile noi au inceput sa creasca, acesta fiind un comportament specific oricarei economii care a trecut printr-o criza, sustine consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru.

"Creditarea a scazut foarte mult. Nu este un comportament romanesc. Este un comportament pe care l-am constatat in toate economiile, fie emergente, fie dezvoltate.

De cate ori este un boom intr-o economie emergenta, urmeaza o criza profunda. Dupa ce are loc spargerea unei astfel de bule, urmeaza ani buni in care creditarea ramane foarte joasa, desi productia se reia", a explicat marti Croitoru, in cadrul unei conferinte de specialitate.

El a amintit o serie de cercetari realizate la nivel mondial din care reiese faptul ca, in tarile emergente, cresterea economica poate fi reluata pe baza economiilor realizate de companii si nu pe baza creditarii.

"Cresterea economica poate sa se reia pentru ca firmele au resursele lor, fac economisiri, pe care, daca sectorul public nu se restructureaza, vine Guvernul si le ia prin impozite si le plateste unde nu trebuie.

Si la noi se intampla asta de 25 de ani. Dar creditarea ramane in continuare scazuta si noi suntem inca in aceasta faza, desi creditele noi tind sa dea semne ca se reiau", a mai spus Croitoru.

https://ziare.com/bani/banci/bancile-in-fata-unui-paradox-cum-sa-dea-credite-fara-sa-riste-1330070

Situatia creditarii

In data de 6 noiembrie, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, vorbea despre o expansiune clara a creditului in moneda nationala aratand, insa, ca finantarea economiei reale, in special a IMM-urilor, nu este multumitoare.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in septembrie 2014 cu 0,2% (0,3% in termeni reali) fata de luna precedenta, pana la nivelul de 213,069 miliarde lei.

"Creditul in lei a crescut cu 0,6% (0,4% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 0,8% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 0,8%).

La 30 septembrie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 4,5% (5,9% in termeni reali) fata de 30 septembrie 2013, pe seama majorarii cu 7,6% a componentei in lei (5,9% in termeni reali) si a diminuarii cu 12% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 11%) ", se arata intr-un comunicat al BNR din 23 octombrie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#imprumuturi banci Romania, #imprumuturi banci, #credite banci , #credit