Vot in Parlament pentru facturi la fel - Legea care reglementeaza facturile la intretinere

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 12:46
5406 citiri
Vot in Parlament pentru facturi la fel - Legea care reglementeaza facturile la intretinere

Parlamentul a votat, miercuri, o ordonanta de urgenta pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, care contine un amendament prin care se reglementeaza facturile la intretinere.

Masura va merge spre promulgare la presedintele Traian Basescu.

Camera Deputatilor a adoptat ordonanta de urgenta 35/2014, cu cateva adaugiri, prin care centralele de cogenerare vor beneficia de acelasi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu sustinand ca, astfel, nu vor creste din 2015 preturile la energie termica pentru consumatorii casnici, arata Mediafax.

Creste sau nu pretul la energie termica? Ministrul Razvan Nicolescu raspunde

"Amendamentul la Ordonanta de Urgenta incearca sa reglementeze un domeniu scapat atentiei legiuitorului, se adreseaza consumatorului casnic care utilizeaza energie termica.

Proiectul se adreseaza cu preponderenta punerii la dispozitie furnizorilor cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie necesare acoperirii consumului clientilor casnici, inclusiv cantitatile destinate producatorilor de energie termica numai pentru cantitatile care sunt destinate utilizarii la produsele de energie termica in centrale de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei.

Modificarea este pentru a putea permite ANRE si Guvernului ca, prin hotarare de guvern, sa stabileasca noile preturi la energie termica", a spus Iancu.

Contre pe scumpirea energiei termice

In timpul dezbaterii din plenul Camerei Deputatilor pe aceasta tema, ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, a insistat asupra faptului ca nu a existat niciodata riscul ca facturile la incalzire sa creasca de la inceputul anului viitor.

"In Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (...) Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a publicat preturile la energia termica valabile pentru anul 2015 conform metodologiei in vigoare, metodologie care tine cont de preturile la combustibili din anul 2013 si anul 2014.

Deci, niciodata nu s-a pus aceasta problema de a creste preturile la energie termica, niciodata nu a existat acest risc", a spus Nicolescu, la dezbaterea din plenul Camerei Deputatilor pe marginea proiectul de lege privind aprobarea OUG 35/2014 care completeaza Legea energiei electrice si a gazelor naturale, informeaza Agerpres.

Pe de alta parte, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputatilor, l-a acuzat pe Nicolescu ca dezinformeaza.

"Informatiile primite de la toti producatorii de energie termica si mai ales cei in co-generare de inalta eficienta din Romania, ne-au atentionat ca de la 1 ianuarie creste pretul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei si subventia pentru anul 2015 se ridica a 500 de milioane de lei, adica mai bine de 100 de milioane de euro", a spus Iancu.

El a adaugat ca Parlamentul a fost cel care a facut amendamente pentru a nu fi pusa in pericol alimentarea cu energie termica si prin care se corecteaza aceasta situatie, in urma careia preturile gazelor ar fi crescut cu 40%.

Ordonanta in cauza a fost aprobata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial in luna iunie si prevede tranzactionarea pe bursa a unei cantitati din productia interna de gaze.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#parlament vot facturi, #parlament lege reglementare facturi , #utilitati