A murit unul dintre cei mai mari regizori italieni

Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 13:37
6001 citiri
A murit unul dintre cei mai mari regizori italieni
Foto: Republica

Regizorul italian Francesco Rosi, unul dintre cei mai aclamati din tara mai ales pentru filme despre crima organizata, a murit sambata la 92 de ani, la domiciliul sau din Roma.

Mass-media locale au informat ca decesul a survenit in cursul noptii in timp ce dormea.

In ultimele saptamani el a fost nevoit sa stea mai multe saptamani la pat dupa ce a fost afectat de o bronsita. O capela va fi amenajata luni la Casa del Cinema din Roma, incepand cu ora 9.00 locala (8.00 GMT), relateaza EFE.

Rosi s-a nascut la Napoli la 15 noiembrie 1922, localitate unde a inceput sa studieze Dreptul la care a renuntat insa dedicandu-se desenului. La 22 de ani s-a mutat la Roma pentru a studia teatrul, de unde va trece la lumea filmului, initial ca asistent de regie pentru cineasti importanti ca Michelangelo Antonioni, la filmul "I vinti" (1953), sau Lucchino Visconti la filmele "La terra trema" (1948) sau "Parigi e sempre Parigi" (1951).

Primul sau film ca regizor a fost "La Sfida", in 1958, pentru care a primit un premiu la Mostra din Venetia. Rosi, unul din cineastii cei mai aclamati din cinematografia italiana, este insa amintit pentru operele sale legate de problemele sociale, mai ales cele legate de crima organizata sau mafia.

Printre filmele sale renumite se numara "Salvatore Giuliano" (1961) despre un mafiot sicilian, "Il caso Mattei" (1972), laureat cu Palme d' Or la Cannes, in care abordeaza moartea in accident de avion a lui Enrico Mattei, presedintele companiei petroliere ENI, "Lucky Luciano" (1973), "Cadaveri eccellenti" (1975), sau "Tre fratelli" (1981).

In 1984, el a filmat o versiune cinematografica a operei "Carmen", interpretata de Placido Domingo, iar in 1987 a regizat "Cronica unei morti anuntate", o adaptare a romanului cu acelasi nume al scriitorului Gabriel Garcia Marquez.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Francesco Rosi murit, #mare regizor italian murit , #morti