Originile legendei pisicii aducatoare de noroc

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 18:36
10175 citiri
Originile legendei pisicii aducatoare de noroc
Foto: Fickr

Cu totii am vazut, indiferent daca am fost sau nu in Asia, statuetele reprezentand pisici cu o labuta ridicata, despre care se spune ca aduc noroc. Dar de unde a pornit aceasta idee? De ce o pisica si nu un caine? De ce o labuta si nu doua?

Sunt intrebari la care raspunde Amusing Planet. Conform sursei, originea legendei acestor simboluri norocoase numite de japonezi "Maneki Neko" se afla in templu Gotokuji.

Aflat in suburbiile orasului Tokio, templul este unul de mici dimensiuni, comparativ cu alte edificii asemanatoare.

Foto: Flickr

Intr-un colt al sau, insa, afara, pentru ca templul a devenit neincapator, se afla, asezate pe rafturi, sute de astfel de statuete reprezentand pisici cu o labuta ridicata.

Foto: Flickr

Una dintre legende, cea mai cunoscuta, povesteste ca, la un moment dat, un om avut din Hikone, oras aflat in ceea ce se numeste in prezent prefectura Shiga, se adapostea sub un copac, aflat in vecinatatea templului, in timpul unei furtuni. La un moment dat, acesta a vazut o pisica, in realitate chiar animalul de suflet al unui calugar din templu, care, cu o labuta ridicata, parea sa-l cheme.

Omul a urmat-o, iar indata ce a plecat de sub copac, acesta a fost lovit de fulger. Norocosul a fost atat de recunoscator, incat a donat sume mari pentru ca templul sa devina unul impunator. Cand pisica in cauza a murit, a fost creata prima statueta Maneki Neko, in onoarea sa.

Fotografia zilei: O creatura ciudata, care aduce noroc

Ulterior, atunci cand credinciosilor li se implinea cate o dorinta arzatoare, aduceau in dar templului cate o atfel de statueta, asa explicandu-se colectia de la Gotokuji si amploarea pe care a luat-o fenomenul.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#origini legenda pisica noroc Japonia, #pisica labuta ridicata noroc Asia, #Maneki Neko pisici, #simbol noroc Japonia pisica , #atractii
Comentarii
Poza Vasile_Roaita
Vasile_Roaita
rank 5