Udrea, Adrian Sarbu si Kelemen Hunor, in vizorul CSM: Cum au afectat justitia

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 13:19
3468 citiri
Udrea, Adrian Sarbu si Kelemen Hunor, in vizorul CSM: Cum au afectat justitia
Foto: Gazeta de Cluj

Inspectia Judiciara a constatat ca declaratiile facute de deputatii Elena Udrea si Kelemen Hunor, liderul UDMR, si Adrian Sarbu, actionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independenta justitiei.

Purtatorul de cuvant al IJ, Tamara Manea, a precizat miercuri ca in urma verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara s-a concluzionat ca afirmatiile publice facute de Elena Udrea, Kelemen Hunor si Adrian Sarbu au fost de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar in ansamblul sau, dar si a judecatorilor si procurorilor care au lucrat in cauzele despre care cei trei au facut vorbire.

Rapoartele IJ vor fi analize joi in sedinta plenului CSM, care va lua o decizie.

Declaratiile Elenei Udrea

In 2 februarie, conducerea CSM a sesizat IJ sa verifice daca declaratiile facute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independentei procurorilor DNA si sistemului judiciar.

Elena Udrea, inca o cerere de arestare si trei noi acuzatii de luare de mita

"Ca urmare a afirmatiilor lansate in ultima perioada in spatiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputatilor, in cuprinsul carora a facut mai multe referiri la activitati desfasurate la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii procurorilor DNA, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", preciza sursa citata.

In ziua in care a explodat dosarul Gala Bute, de care este legat si numele ei, Elena Udrea a acuzat ca au aparut acum acuzatii concrete la adresa sa, de abia dupa ce a formulat niste acuzatii grave care il vizau pe seful interimar al SRI, generalul Florian Coldea.

Elena Udrea, nou atac la SRI: Nu am incredere in nimeni. S-au activat acoperitii din presa

Elena Udrea a sustinut ca acuzatiile ce i-au fost aduse in ultima perioada reprezinta o incercare de intimidare, "cu un dosar in care sunt umilita de patru ani si abia acum se cere inculparea mea".

Fosta candidata la prezidentiale a adaugat ca nu are incredere ca lucrurile pe care le reclama vor fi cercetate corespunzator.

Ea a vorbit si despre cazul fostului judecator CCR Toni Grebla, anchetat de DNA pentru luare de mita. "Pentru ca nu a actionat cum s-a dorit a fost chemat la DNA", a acuzat Udrea.

Kelemen Hunor si privatizarile strategice

La aceeasi data, conducerea Consiliului a sesizat Inspectia Judiciara si in cazul declaratiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul "privatizarilor strategice" in care a fost condamnat si fostul ministru Zsolt Nagy.

"Ca urmare a afirmatiilor domnului Kelemen Hunor, presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, in cuprinsul carora a facut referire la dosarul 'privatizarilor strategice', in care a fost condamnat si fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind ca acesta '...a fost nedreptatit si a fost sanctionat... Trebuie sa fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de coruptie.

Nu exista nicio dovada impotriva lui,... ', conducerea Consiliului (...) a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor implicati in activitatea de solutionare a dosarului mentionat, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", arata CSM.

Sarbu a spus ca a fost retinut din cauza lui Ponta

In cazul afirmatiilor lui Adrian Sarbu sesizarea IJ a fost facuta de conducerea CSM in 3 februarie.

"Ca urmare a afirmatiilor lansate in spatiul public de Adrian Sarbu, actionar majoritar al Mediafax Group, in cuprinsul carora a facut mai multe referiri la activitatile desfasurate in dosarul 'Mediafax', instrumentat la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, conducerea CSM (...) a sesizat IJ in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii procurorilor PICCJ, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", preciza CSM.

Adrian Sarbu a ajuns si in vizorul CSM dupa ce a spus ca a fost retinut din cauza lui Ponta

Cu prilejul acestor anunturi, CSM a solicitat tuturor factorilor implicati sa aiba in vedere faptul ca sunt in desfasurare proceduri judiciare si este necesar sa fie respectata obligatia de rezerva ce incumba fiecarei persoane pentru a se evita prejudicierea unor institutii fundamentale ale statului de drept.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Udrea afectat justitie, #CSM declaratii Sarbu Ponta, #CSM Kelemen Hunor privatizari strategice , #justitie
Comentarii