Crimeea, un an in mainile Rusiei - ce schimbari s-au produs si cine a avut cel mai mult de suferit

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Martie 2015, ora 21:11
7455 citiri
Crimeea, un an in mainile Rusiei - ce schimbari s-au produs si cine a avut cel mai mult de suferit
Foto: The Telegraph

Crimeea se afla de un an in mainile Rusiei. Luni se implineste un an de cand in peninsula ucraineana s-a organizat un referendum privind independenta de Kiev. In acest timp, Moscova a transformat peninsula intr-o fortareata militara.

Cand Rusia a anexat peninsula, in martie anul trecut, stramtoarea Kerci a devenit vitala pentru a alimenta bucata de teritoriu nou. Moscova si Kievul au intrerupt toate celelalte mijloace de transport - fara avioane, trenuri si autobuze. Si acum, daca e furtuna in stramtoare, serviciul de feribot poate fi intrerupt zile in sir, iar aprovizonarea cu alimente si bunuri a peninsulei este periclitata, scrie Deutsche Welle.

Intr-un recent documentar pentru televiziunea rusa de stat, presedintele rus Vladimir Putin a dezvaluit detalii privind anexarea Crimeii. Acesta a admis ca a luat decizia sa "repatrieze" fosta peninsula rusa la sfarsitul lui februarie 2014, pe baza unui sondaj potrivit caruia 75% dintre cetatenii crimeeni sustineau ca ar dori sa faca parte din Rusia.

Putin: Rusia era pregatita sa ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea. Eram pregatiti sa murim

La "referendumul" din 16 martie 2014, nerecunoscut de comunitatea internationala, peste 96% din localnici au votat pentru alipirea la Rusia, sub ochiul vigilent al soldatilor rusi, in uniforme nemarcate.

Institutul rusesc de sondare a opiniei publice WZIOM a anuntat, luna trecuta, ca 90% dintre localnicii peninsulei ar vota la fel pentru "reunificarea cu Rusia". Aceste cifre nu pot fi verificate din surse independente si expertii ucraineni au avertizat cu privire la acuratetea lor.

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

Singurul lucru limpede, scrie sursa citata, este ca cei 2,3 cetateni ai Crimeii traiesc intr-o noua realitate. Problemele de transport sunt doar o piesa a mozaicului. Cand Occidentul a impus sanctiuni Rusiei, multe companiei americane s-au retras din peninsula - McDonald's, Visa si MasterCard, Apple.

Cele mai mari schimbari au privit armata - Rusia transforma Crimeea intr-o fortareata. Potrivit presei de stat ruse, numarul soldatilor stationati in peninsula poate creste de la 125.000, in prezent, la peste 40.000.

Livrarile de combustibil pentru armata s-au dublat si Rusia isi inarmeaza trupele cu tancuri, nave si avioane. Exista si speculatii cu privire la amplasarea de arme nucleare aici.

Anul trecut a fost introdusa moneda ruseasca si in peninsula au ajuns legile rusesti si angajati rusi. Multi asteptau cu nerabdare salariile rusesti, cu siguranta mai mari, insa intre timp au fost dezamagiti. Oleg S. a povestit ca "la inceput salariile ucrainene pentru bugetari au fost dublate. Insa acum au fost aliniate cu standardele rusesti si lucrurile nu mai stau la fel de bine (...) Sotia mea lucreaza la un spital si castiga acum jumatate din cat castiga inainte. Preturile cresc si ele".

Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"

Cel mai tare au de suferit tatarii de pe urma schimbarii din martie 2014. Cei care au respins pasapoartele rusesti se asteapta la dificultati in viata de zi cu zi. In 2014, un pasaport costa 300 de ruble, in zilele noastre 3.500, aproximativ 52 de euro. Cei care au respins cel mai vehement cetatenia rusa sunt tatarii crimeeni, marii perdanti ai anexarii, continua sursa citata.

Tot mai multe rapoarte arata ca tot mai multi reprezentanti ai tatarilor crimeeni dispar fara urma, unii fiind gasiti morti ulterior. Politia rusa si serviciile secrete ii intimideaza pe tatarii crimeeni - acestia sunt vizati pentru ca au avut o pozitie pro-ucraineana in timpul anexarii peninsulei. Multi dintre liderii lor s-au refugiat in Kiev, pentru ca Rusia le-a interzis prezenta in Crimeea.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Crimeea un an Rusia, #Crimeea Rusia anexare , #Crimeea