Eclipsa de Soare - mituri si legende din lumea intreaga

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 19:54
7900 citiri
Eclipsa de Soare - mituri si legende din lumea intreaga
Foto: Discovery

Oamenii din lumea intreaga au inventat, de-a lungul mileniilor, numeroase povesti incercand sa explice astfel "disparitia" celui mai stralucitor astru de pe bolta cereasca, in timpul eclipselor de Soare.

"Daca s-ar face o monitorizare pe plan mondial a povestilor despre eclipsa, tema care ar aparea in mod constant, cu doar cateva exceptii minore, ar fi aceea potrivit careia se produce o intrerupere a unei ordini stabilite", a declarat E.C. Krupp, directorul Observatorului Griffith din Los Angeles. "Acest lucru este valabil atat pentru eclipsele de Soare, cat si pentru cele de Luna", a adaugat acesta, noteaza National Geographic.

Ceea ce inseamna ca acea "intrerupere" difera de la o civilizatie la alta si nu toti oamenii considera eclipsele solare ca pe un lucru negativ, spune Jarita Holbrook, profesor de astronomie la Universitatea Western Cape din Bellville, un oras din Africa de Sud.

Unii oameni asociaza fenomenul cu o "perioada a terorii", in timp ce altii privesc eclipsele solare ca pe o parte a ordinii naturale a lucrurilor, care merita sa fie privita cu respect, sau ca pe o perioada de reflectare si reconciliere.

Multe culturi considera ca eclipsele se produc in perioade in care diversi demoni si animale "devoreaza" Soarele sau Luna.

"Vikingii au vazut in asta o pereche de lupi ceresti care vanau Soarele sau Luna", spune E.C. Krupp. Atunci cand lupii prind unul dintre cele doua corpuri ceresti se produce o eclipsa.

"In Vietnam, o broasca mananca Luna sau Soarele", a adaugat acelasi astronom, in timp ce reprezentantii tribului Kwakiutl de pe coasta vestica a Canadei cred ca gura raiului inghite Soarele sau Luna in timpul fiecarei eclipse.

De asemenea, cel mai vechi cuvant pentru eclipsa din vocabularul chinezesc, "shih", inseamna "a manca".

Eclipsa de soare pe 20 martie: Cat si cum se vede in Romania. Avertizarile specialistilor

Pentru a impiedica aceasta "devorare" a astrului, oamenii din multe culturi fac zgomot, pentru a speria si indeparta demonul sau animalul in cauza, a explicat Nancy Maryboy, presedintele Indigenous Education Institute din San Juan Island, un oras din statul american Washington.

Alte mituri vorbesc despre deceptie si furt atunci cand incearca sa explice disparitia discului solar in timpul unei eclipse. Mitologia coreeana din domeniul eclipselor vorbeste despre "caini de foc" care incearca sa "fure" Soarele sau Luna.

Din ordinul unui rege coreean, acei caini mitologici incearca sa il prinda pe Soarele-cel-inflacarat sau pe Luna-cea-rece-ca-gheata. Ei esueaza intotdeauna, dar, de fiecare data cand "musca" dintr-unul dintre cele doua, se produce o eclipsa.

Una dintre cele mai "colorate" povesti despre eclipse, dupa parerea lui E. C. Krupp, il are ca protagonist pe demonul hindus Rahu, care se deghizeaza in zeu, cu scopul de a fura un elixir ce ofera nemurire. Soarele si Luna vad ceea ce incearca Rahu sa faca si raporteaza acea "infractiune" zeului Vishnu.

"Vishnu ii taie capul inainte ca elixirul sa ii alunece pe gat", spune cercetatorul american. Drept consecinta, capul lui Rahu devine nemuritor, insa trupul sau moare.

Capul demonului isi continua miscarea pe cer, urmarind Soarele si Luna, din pura dusmanie. "Din cand in cand, el ii prinde si ii inghite", explica E.C. Krupp. Dar, intrucat Rahu nu are gat, Soarele si Luna reusesc sa scape, iesind prin partea din spate a capului lui Rahu.

"Mitul meu preferat (despre eclipse - n.red.) este cel relatat de membrii tribului Batammaliba din Togo si Benin", doua state din Africa, spune Jarita Holbrook. Potrivit acestui mit, Soarele si Luna se lupta in timpul unei eclipse.

Tribul Navajo din America de Nord considera ca ordinea cosmica a Universului are o mare legatura cu echilibrul. Unii dintre membrii tribului aplica si in zilele noastre traditii ancestrale asociate cu eclipsele, alegand sa ramana - pe durata fenomenului - in interiorul locuintei alaturi de familie, interpretand diverse cantece si abtinandu-se sa bea, sa manance si sa doarma.

In calitate de director al Observatorului Griffith, E.C Krupp spune ca a auzit si in epoca moderna destul de multe temeri si interpretari eronate despre eclipse.

Una dintre cele mai persistente dintre acestea, spune savantul american, se refera la "pericolul" care le pandeste pe femeile insarcinate si pe bebelusii lor nenascuti in timpul eclipselor.

"Desi pare lipsit de ratiune, angajatii observatorului primesc zeci de apeluri telefonice de la oameni care le pun intrebari ce au legatura cu acest mit", a explicat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#eclipsa mituri, #mituri legende eclipsa, #eclipsa solara 20 martie , #fenomen
Comentarii