Cand statul concureaza cu economia pe banii bancilor

Joi, 26 Martie 2015, ora 08:15
1985 citiri
Cand statul concureaza cu economia pe banii bancilor

In incercarea de a reporni motoarele economiei pentru a trece in regim de recuperare a decalajelor fata de Occident, Romania se confrunta cu o problema majora: finantarea insuficienta.

In finele primei luni din acest an, creditul intern acordat sectorului privat a coborat la o cota de avarie, mai putin de 30% din PIB preliminat pentru 2015.

Dupa ce a atins un maxim de 40% in anul 2011 raportat la nivelul PIB, creditul intern a inceput sa scada semnificativ atat fata de necesitatile impuse de cresterea economica vizata, dar chiar si in termeni nominali daca ne raportam la anul 2012, singurul in care nivelul consemnat a depasit pragul de 300 miliarde lei.

Or, procesele de productie necesita bani pentru a fi derulate, iar finantarea deficitara afecteaza functionarea economiei.

Pe sistemul analizelor medicale, unde trebuie sa se regaseasca anumite raporturi intre sangele care circula in organism si starea de sanatate a acestuia, e greu de crezut ca se poate obtine o performanta mai buna cu un sportiv care are circulatia tot mai proasta.

Citeste mai mult despre Creditarea sectorului privat - la limita de avarie pe Curs de Guvernare

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#finantare afaceri, #credite firme Romania , #credit