Procuror italian, despre evolutia infractorilor romani: De la furturi marunte, la taxa de protectie oamenilor de afaceri

Joi, 14 Mai 2015, ora 21:05
4466 citiri
Procuror italian, despre evolutia infractorilor romani: De la furturi marunte, la taxa de protectie oamenilor de afaceri

Procurorul general al Procuraturii din Brescia, Pier Luigi Maria Dell'Osso, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca infractorii romani din Italia au evoluat de la simple furturi ingenioase din banci sau supermarketuri si pana la structuri de tip mafiot care cer taxa de protectie.

Pier Luigi Maria Dell'Osso a spus, joi, la Alba Iulia, intr-o intalnire cu presa si procurorii din zona, ca infractorii romani din Italia au evoluat de la furturi in care foloseau un buldozer ca sa desprinda un bancomat dintr-o banca sau sa intre intr-un supermarket si pana la structuri organizate de tip mafiot care cer taxa de protectie oamenilor de afaceri sau bande care sunt implicate in ciocniri violente pentru suprematie.

Un roman din Italia a incercat sa fure un... autobuz

"Primul val de migratiune al romanilor in Italia, imediat dupa Revolutie, in anii 90, a adus cu el pe langa multi romani care doreau sa munceasca cinstit, si infractori. Aceasta criminalitate romaneasca s-a organizat in timp si a dovedit imediat ca poate sa adopte anumite modalitati de tip infractional. In acei ani am asistat la infractiuni care nu faceau parte din cultura infractionala si din modalitatile de actiune ale organizatiilor noastre mafiote", a spus Pier Luigi Maria Dell'Osso.

El a povestit cum au existat cazuri in care infractorii romani furau buldozere pe care le foloseau pentru a smulge aparatele bancomat din cladirile unor banci.

Potrivit procurorului italian, in cativa ani cazurile au inceput sa se multiplice, in special in zona de nord a Italiei dezvoltata economic, iar de la banci infractorii romani au trecut la supermarketurile cu incasari foarte mari. Si in cazul supermarketurilor foloseau un mod similar de operare si, dupa ce aflau cu ajutorul unor complici unde sunt tinuti banii, practic smulgeau cu utilaje "acea portiune" din cladirea supermarketului.

"Veneau si furau o parte din supermarket unde erau banii. Si tot timpul dadeam de romani in urma investigatiilor. Existau, bineinteles, si complici italieni, dar mereu copyright-ul il detineau romanii", a explicat Pier Luigi Maria Dell'Osso.

El a mai spus ca, ulterior, bande de romani s-au organizat in structuri de tip mafiot, inchise, legate cu legea tacerii si cu obligatii de familie, deoarece toti erau rude intre ei sau prieteni.

Magistratul a adaugat ca multe din aceste structuri au fost destructurate in timp de autoritatile italiene, iar faptul ca membrii acestora functionau ca si grup organizat mafiot a permis anchetatorilor din peninsula sa aplice legea anti-mafie si sa ii condamne la pedepse mai mari, chiar daca era vorba doar de furturi si nu de activitati ample de criminalitate.

In prezent, potrivit lui Pier Luigi Maria Dell'Osso, exista grupuri sau asocieri de persoane romane care au structura mafiota si care, spre exemplu, actioneaza prin moduri de operare de tip "racket" sau prin escrocari.

Astfel, infractorii romani ajung sa ceara taxa de protectie unor oameni de afaceri, in special oameni de afaceri romani care activeaza in Italia.

Romani condamnati pentru talharie, in Italia

"In prezent, o mafie romaneasca in sensul clasic al termenului se poate spune ca nu este identificabila ca atare si viceversa, adica exista o structura de criminalitate cu elemente de organizare pe baza de legaturi etnice care e capabila sa creeze fenomene criminale importante, precum escrocarea si alte infractiuni tipice mafiote. Si exista variatii pe aceasta tema pe care noi nu le-am avut in Italia", a mai spus Pier Luigi Maria Dell'Osso.

Procurorul general al Procuraturii din Brescia, Pier Luigi Maria Dell'Osso, s-a aflat, joi, intr-o vizita la Alba Iulia unde a avut o intalnire cu procurorii de la parchetele din Alba, Sibiu si Hunedoara, aflate in raza de competenta a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Pier Luigi Maria Dell'Osso este unul din procurorii italieni cu o bogata activitate desfasurata in lupta cu organizatiile mafiote din Italia, conducand in timp mai multe structuri de lupta impotriva criminalitatii organizate sau a coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani Italia infractiuni, #infractori romani Italia, #romani furturi Italia , #romani Italia