Politistii din Londra vor avea asupra lor 20.000 de camere de luat vederi

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 17:33
2063 citiri
Politistii din Londra vor avea asupra lor 20.000 de camere de luat vederi
Foto: captura Youtube / Charles Veitch

Politistii londonezi vor fi echipati cu 20.000 de camere portabile pentru a-i ajuta sa adune probe si sa amelioreze increderea populatiei in ei, au anuntat miercuri autoritatile.

"Prea mult timp echipamentul nostru a fost in urma tehnologiei pe care aproape oricine o are in buzunar pentru a surprinde evenimente in curs de desfasurare", a declarat comisarul politiei metropolitane, Bernard Hogan-Howe, citat de Reuters.

"In curand, mai multi dintre ofiterii nostri vor putea sa efectueze inregistrari in circumstantele foarte provocatoare in care trebuie sa-si faca treaba", a spus el.

Politia metropolitana a facut obiectul unor critici dupa exercitarea atributiilor de tipul "stop and search" (opreste si perchezitioneaza, n.red.), critici potrivit carora acestea ar afecta mai mult persoanele din randul minoritatilor etnice si ar alimenta neincrederea.

Politistii implicati intr-un experiment din diferite regiuni ale Londrei cu 1.000 de camere instalate pe corp au declarat insa ca dispozitivele au fost "foarte valoroase in contextul in care increderea este esentiala si comportamentul politiei este monitorizat, de exemplu in cazul operatiunilor de tip 'stop and search'", sustin autoritatile.

Perioada de proba a aratat potentialul camerelor pentru adunarea de dovezi, cresterea numarului de cazuri in care suspectii au pledat "vinovat", precum si pentru accelerarea proceselor.

Camerele de luat vederi vor fi folosite de catre majoritatea politistilor londonezi in uniforma pana la sfarsitul lui martie 2016, noteaza Reuters.

ONG-urile de protectie a drepturilor civile au exprimat insa preocupari in privinta persoanelor care ar avea acces la materialul filmat de camere.

"Desi au potentialul de a fi instrumente utile pentru monitorizarea unor operatiuni sensibile, acestea pot fi si dispozitive de supraveghere foarte intruzive", a spus Bella Sankey, director de politici in cadrul grupului Liberty.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#politisti Londra camere filmat , #Marea Britanie