Premiera in Romania: Special pentru rromi, o cladire eco unicat

Joi, 04 Iunie 2015, ora 18:53
6352 citiri
Premiera in Romania: Special pentru rromi, o cladire eco unicat
Foto: CERC Boldesti-Scaeni

Poate stiti povestea ursului brun care, odata ajuns la Polul Nord, este ridiculizat de fratii sai de acolo din cauza ca are o blana de alta culoare.

Animalul nu intelege de ce a perceput ca fiind un intrus, avand in vedere ca nu se simte diferit. Insa un act de curaj din partea lui intoarce prejudecatile comunitatii, iar el este intampinat cu scuze si cu un loc de cinste printre ceilalti. "Doar faptele conteaza" - asta e morala.

Nu, nu este doar o simpla poveste de adormit copiii, ci o lectie de viata, impachetata simplu si frumos pentru elevii din orasul prahovean Boldesti-Scaeni.

Rrom cu job bine platit la Londra, inapoi in saracie, pentru a-si ajuta semenii din Romania

In acest mod ei invata ca discriminarea nu e o solutie si ca toti suntem egali, indiferent de culoarea pielii, sorginte, sex sau orice alt criteriu.

Trebuie sa mentionez ca mai bine de jumatate dintre copiii care au pus in scena aceasta poveste - care, din pacate, reflecta realitatea zilelor noastre - sunt de etnie rroma.

Sursa: Ziare.com

Ne plangem ca din cauza lor, a rromilor, suntem discreditati in Europa. Ne plangem ca din cauza lor nu ne simtim in siguranta in tara noastra. Ne plangem ca ne fac de ras si ne grabim apoape intodeauna sa spunem ca nu suntem ca ei.

Insa v-ati intrebat vreodata daca toate aceste probleme au o radacina comuna? Uniunea Europeana ne da bani pentru integrarea acestei comunitati, pentru ca a realizat (mai repede decat noi) ca lipsa educatiei si a altor componente sociale ii poate impinge catre lucruri pe care, uneori, nici ei nu isi doresc sa le faca.

Copii dornici sa invete

Am vizitat astazi centrul CERC dedicat rromilor, din Boldesti-Scaeni, care are ca scop sprijinirea educatiei, dezvoltarea talentelor si deprinderea unor abilitati.

Munca oamenilor care vor sa schimbe viata lor a inceput de ceva vreme si a fost anevoioasa: ganditi-va doar la faptul ca oamenii se lasa foarte greu convinsi sa isi trimita copiii la scoala si e dificil sa schimbi o mentalitate, nu-i asa? Dar uite ca, incet-incet, roadele incep sa apara.

O fata, cam la 16-17 ani, vine in fata noastra si vorbeste la microfon despre ea. Are doar 6 clase, insa vrea sa invete mai mult. Acum are sansa sa-si reia studiile. Intrebata ce vrea sa devina cand va fi mai mare, ea ramane muta. Se fastaceste. Impresia mea este ca acesti oameni isi refuza dreptul la vise marete. Colega care ii sta alaturi spune scurt, cu o voce tremuranda: vreau sa termin cele 10 clase, sa pot sa muncesc si sa fiu pe picioarele mele.

CEDO condamna Romania sa dea sute de mii de euro unor rromi

Insa unii au nevoie de mai mult ajutor decat altii.

Orasul Boldesti-Scaeni, care numara putin peste 11.000 de suflete, se confrunta cu probleme de ordin social: in randul comunitatii rrome, abandonul scolar este ridicat, inca de la varste mici. Conform recensamantului din 2011, cei mai multi locuitori sunt romani (90,99%), dar exista si o minoritate de rromi (5,08%). Pentru 3,84% din populatie, apartenenta etnica nu este cunoscuta.

Dincolo de statistici, realitatea din teren e trista, as putea spune. Una dintre fete marturiseste ca familia a impedicat-o sa isi termine studiile, insa acum realizeaza ca acest lucru e unul important pentru viitorul ei.

O imbinare placuta intre elemente locale si ingeniozitate

Centrul de la Boldesti-Scaieni nu reprezinta doar o sansa pentru elevi sau o a doua sansa pentru cei care vor sa isi termine studiile. Cladirea inglobeaza elementele specifice zonei si comunitatii.

Inaugurat miercuri, este o cladire sustenabila, cu o arhitectura rustica, unde cei care ii vor trece pragul nu vor uita traditiile. Gardul din nuiele, balotii de paie folositi la izolatie, sindrila de pe acoperis si alte elemente pastreaza specificul locului si capteaza o parte din sufletul oamenilor. Pe de o parte, se vor simiti ca acasa, dar vor reusi si sa isi depaseasca si conditia.

Sursa: Cosmin Dragomir/CERC Boldesti-Scaeni

Unicitatea constructiei o reprezinta imbinarea materialelor clasice (enumerate anterior) cu cele inovatoare, precum betonul permeabil sau fundatia pe suruburi metalice.

Copiii vor face cursuri de tamplarie si olarit, insa vor primi si ajutor la teme in cadrul unui program after-school. Iar acestea sunt doar cateva din lucrurile pe care cei de la centru au inceput sa le faca si promit sa le continue.

O cladire sustenabila

Dezvoltarea conceptului si executia cladirii au stat in mainile arhitectului Adrian Pop si ale lui Ionut Ciolos, din partea Habitat for Humanity Romania.

Centrul functioneaza intr-o maniera independenta fata de reteaua de utilitati publice, astfel ca grijile legate de costurile intretinerii dispar.

Sursa: Cosmin Dragomir/CERC Boldesti-Scaeni

El se va aproviziona cu apa potabila extrasa dintr-un put forat la 6 metri adancime, iar apa de ploaie va fi colectata si folosita la toalete. Apa cu deseuri va fi tratata si transformata in ingrasamant, astfel completand circuitul apei in natura. Curentul electric va proveni de la 45 de panouri fotovoltaice, iar caldura va fi furnizata de panouri radiante.

O alta parte importanta este gradina din spatele centrului, care completeaza ideea de permacultura, de sisteme care se autosustin.

Sursa: Ziare.com

Dupa primul an de functionare, cladirea isi propune sa obtina certificarea celui mai riguros standard international in constructii sustenabile: Living Building Challenge. Astfel, CERC Boldesti-Scaeni ar putea deveni una dintre cele mai sustenabile cladiri din Europa.

Programe educationale si sociale

Centrul este menit sa gazduiasca proiecte educationale si sociale finantate de catre OMV Petrom si implementate cu ajutorul Centrului Romilor Amare Rromentza, o organizatie non-guvernamentala care s-a implicat activ in viata comunitatii, deruland programe de tip "scoala dupa scoala" dedicate copiilor din familii defavorizate, programe de mentorat pentru parintii acestora si alte activitati interculturale sau menite sa ii ajute pe localnici sa incheie invatamantul de baza.

Centrul devine astfel sediul tuturor acestor initiative si, in acelasi timp, va gazdui un program nou de calificare profesionala, dedicat adultilor din comunitatea Boldesti-Scaeni care doresc sa invete o meserie si sa aiba sansa unui loc de munca. Pana acum, peste 200 de persoane au fost sprijinite pentru reducerea abandonului scolar si integrarea sociala.

Scopul principal al acestuia este sprijinirea populatiei de origine rroma din Boldesti-Scaeni, prin integrarea acesteia pe plan social, educational si profesional. Investitia totala in comunitate, intre 2012 si 2015, se ridica la aproximativ 650.000 euro, dintre care 340.000 euro au fost destinati construirii CERC Boldesti-Scaeni.

Sursa: Cosmin Dragomir/CERC Boldesti-Scaeni

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#centru rromi Boldesti Scaeni, #centru rromi educatie, #centru rromi invata, #rromi a doua sansa, #OMV Petrom centru rromi , #rromi