2015 - anul festivalurilor de muzica si dansuri populare

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 08:00
2735 citiri
2015 - anul festivalurilor de muzica si dansuri populare
Foto: Stop and Dance

Romanii de toate varstele sunt mari amatori de muzica si dans popular, iar asta o demonstreaza numerele mari in care acestia participa la cele mai importante festivaluri de muzica si dans popular din tara.

In conditiile in care numeroase scoli din provincie si chiar marile orase organizeaza cursuri de dans popular, aceasta frumoasa parte a culturii nationale atrage in continuare, in special copiii cu varste fragede, care descopera dansul popular si se indragostesc pe viata.

Pe tot teritoriul tarii, festivalurile de muzica si dans popular atrag mult mai multi tineri decat ar parea la prima vedere, dovada ca muzica, dar in mod special dansurile traditionale, pastreaza un loc aparte in inima romanilor.

Scolile de dans precum Stop and Dance, ce ofera cursuri de dans popular afirma ca acestea sunt in mod special indragite de dansatorii incepatori de varste fragede. Dansurile populare au o ritmicitate si o serie de pasi repetitivi usor de inteles si repetat de catre copii.

In 2015 au loc urmatoarele festivaluri de muzica populare de dimensiuni mari si mijlocii si numeroase alte manifestari culturale.

1. Festivalul International de Folclor Arcanul. Acest festival de folclor din Radauti, judetul Suceava, are loc in general in primul weekend din luna iulie si se desfasoara pe 3 zile consecutive cu manifestari de muzica si dans. Festivalul ajunge anul acesta la editia a 15-a, mai mare si mai ambitioasa decat cele precedente.

2. Festivalul de folclor "Doina Covurluiului". Festivalul ajuns la cea de-a 10-a editie are loc in Galati si este organizat de Centrul Cultural "Dunarea de Jos" care in 2014 a reusit sa confirme prezenta a peste 300 de artisti din 11 tari in cadrul festivalului.

3. Festivalul minoritatilor "Serbarile Dunarii". Organizat la Sulina, intr-un cadru pitoresc, festivalul minoritatilor ajunge in 2015 la cea de-a 15-a editie de celebrare a diversitatii prin muzica, dans si manifestari culturale de exceptie.

4. Festivalul Pestisorul de Aur. Festivalul Pestisorul de Aur a avut loc la sala Mihail Kogalniceanu din Tulcea si s-a distins fata de alte manifestari de gen prin initiativa de a oferi premii celor mai apreciate ansambluri folclorice si grupuri de la cursuri de dansuri populare ale scolilor din localitate ce au participat la aceasta editie.

5. Festivalul national de cantece si dansuri populare "Muguras Saucestean". La Bacau, initiativa unui festival folcloric este inca una aflata la inceput de drum, festivalul ajungand abia la a 3-a editie in 2015. Se pune accent pe promovarea tinerelor talente de la cursuri de dans populare organizate de scoala gimnaziala din oras si desfasurarea de activitati cultural-educative ce au ca tinta tineretul.

6. Festivalul national al Traditiilor Populare din Dumbrava Sibiului. Festivalul se doreste a fi o forma complexa de prezervare, incurajare si popularizare a patrimoniului cultural. Se pune accent pe manifestari artistice unice, reprezentative pentru cultura populara traditionala iar portul popular este ridicat la rang de mare cinste in cadrul festivitatilor.

7. Festivalul "Sus pe muntele din Jina". O alta manifestare culturala care demonstreaza interesul mereu viu pentru traditiile folclorice este Festivalul "Sus pe muntele din Jina" cel mai vechi festival folcloric din Sibiu. In vara lui 2015, festivalul ajuns la ce-a de-a 45-a editie a reusit sa stranga un numar record de spectatori.

8. Festivalul International de Folclor Ana Lugojana. Festivalul ajuns la ce-a de-a 14 editie in 2015 strange anual talente folclorice din tara si de peste hotare punand in scena numere de muzica si dansuri populare de exceptie.

9. Festivalul National de Folclor "Doina Baraganului". Festivalul national de folclor "Doina Baraganului" isi propune sa contribuie la descoperirea si promovarea celor mai valorosi tineri interpreti de muzica populara, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creatiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cantecului si portului popular romanesc si introducerea sa in circuitul valorilor spirituale. Festivalul va dedica fiecare editie unei personalitati folclorice a carei activitate este legata de judetul Ialomita.

10. Festivalul Calusul Romanesc. Festivalul calusul romanesc din Slatina, ajuns la editia cu numarul 17 se intinde pe durata a 3 zile intr-o serie de reprezentari artistice si manifestari culturale puse in scena de trupe de folclor coregrafic si formatii de muzicieni talentati de pe tot teritoriul tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#festival muzica populara, #festival dansuri populare, #cursuri dansuri populare , #dans