Guvernul va recunoaste prin ordonanta diplomele de la Spiru Haret

Sambata, 15 August 2015, ora 10:39
10970 citiri
Guvernul va recunoaste prin ordonanta diplomele de la Spiru Haret
Foto: TVR

Ministerul Educatiei propune adoptarea unei ordonante de guvern prin care diplomele a peste 70.000 de absolventi care au studii neautorizate, majoritatea la Universitatea Spiru Haret, vor fi recunoscute oficial.

Proiectul de ordonanta a fost publicat pe site-ul Ministerului Educatiei si va intra in discutie in urmatoarea sedinta de guvern, informeaza TVR.

Scandalul de la Spiru Haret: Fostii studenti n-au diplome nici dupa patru ani

Decizia ministerului vine dupa ce institutia a pierdut in ultimii ani mii de procese in instanta pe acest subiect. Avocatul Adrian Cuculis a declarat ca cei peste 9.000 de absolventi pe care i-a reprezentat in instanta au avut numeroase probleme din cauza lipsei diplomei de absolvire.

Cum sa-ti iei diploma controversata de la Spiru Haret - Sfatul avocatului

Conform TVR, Ministerul Educatiei a pierdut 7.400 astfel de procese si mai are pe rol inca 2.300, in care sunt implicati peste 47.000 de absolventi din totalul de 70.000 de persoane care au absolvit studii neautorizate in ultimii ani.

Peste 10.000 de studenti au castigat procesele cu Spiru Haret

Conform proiectului de ordonanta, vor fi recunoscute toate diplomele de acest fel ale absolventilor de studii neautorizate inmatriculati pana in acest an universitar inclusiv.

De asemenea, proiectul de ordonanta prevede ca universitatile care vor mai inmatricula studenti peste capacitatea maxima sau la programe de studii neautorizate vor fi sanctionate cu plata integrala catre stat a contravalorii taxelor de scolarizare.

"Ministerul Educatiei a trebuit sa plateasca aproape 2 milioane de lei cheltuieli de judecata, daune, taxe de scolarizare pentru un numar de peste 18.000 de absolventi. Am solicitat colegilor sa vada in ce masura se pot adauga si alte sanctiuni", a declarat ministrul Sorin Cimpeanu.

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret a debutat in vara anului 2009, cand Ministerul Educatiei a blocat actele de absolvire a zeci de mii de studenti care urmasera specializarile neacreditate ale Universitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ordonata guvern recunoastere diplome neautorizate, #diplome Spiru Haret , #universitati