Negocieri cu profesorii luni, la Guvern: Daca nu le cresc salariile, ameninta cu proteste (Video)

Luni, 24 August 2015, ora 07:07
4519 citiri
Negocieri cu profesorii luni, la Guvern: Daca nu le cresc salariile, ameninta cu proteste (Video)
Foto: Ziare.com

Propunerile de majorare a salariilor din Educatie ar urma sa fie discutate luni, la Guvern, intr-o intalnire la care sunt asteptati sa participe reprezentanti ai sindicatelor, premierul Victor Ponta si ministrii Educatiei, Finantelor si Muncii.

Discutiile ar urma sa aiba loc, cel mai probabil, de la ora 14:00, potrivit unor surse oficiale.

Intalnirea a fost anuntata de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a spus ca luni va discuta cu reprezentantii sindicatelor si cu premierul Victor Ponta despre salarizarea din invatamant. Cimpeanu a precizat ca la intalnire s-ar putea sa participe si ministrul Muncii, Rovana Plumb, si cel al Finantelor, Eugen Teodorovici.

El a mentionat ca Ministerul Educatiei nu are alte propuneri privind cresterea veniturilor angajatilor din sistem in afara de cele legate de proiectul Legii salarizarii transmise deja Ministerului Muncii.

Sindicalistii spun ca intalnirea de luni nu ar fi trebuit sa aiba loc, dar au solicitat-o pentru ca Guvernul a facut "o serie de erori".

"Aceasta intalnire nu ar fi trebuit sa aiba loc daca lucrurile se derulau normal si aveau loc cresteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greseala pe care a facut-o Guvernul a fost ca a majorat indemnizatiile demnitarilor, a urmat apoi cresterea pentru cei din Guvern, acum pentru sanatate.

Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

El a amintit ca, potrivit unui acord din 2014, incheiat de sindicatele din educatie cu Guvernul, pana in anul 2017, salariile ar fi trebuit sa creasca cu 34 la suta.

"Noi nu am fost impotriva maririi salariilor din sanatate, pentru ca e corect ca medicii sa aiba venituri mai mari, dar era corect ca lucrurile sa fie facute la pachet, chiar daca procentul de crestere ar fi fost mai mic in educatie. Nu ar fi fost nicio problema. Vrem sa il intrebam pe premier ce se mai intampla cu Legea salarizarii, vrem sa stim exact de cand se aplica", a spus Hancescu.

El a precizat ca sindicatele, impreuna cu ministrul Sorin Cimpeanu, au formulat o serie de propuneri de modificare a proiectului Legii salarizarii prezentat de Ministerul Muncii.

"Majorarea prevazuta initial pentru Educatie era de 60 la suta. Am regandit putin grila, marind salariile pentru debutanti, pentru ca toata lumea se plange ca nu mai vor sa lucreze in educatie. (...) Ceea ce am propus insemna un plus de 10 la suta, adica o crestere a veniturilor din educatie de 70 la suta in preuniversitar si mai mult in universitar", a explicat Hancescu.

Liderul sindical a mai spus ca in intalnirea de luni se va solicita gasirea unei solutii pentru acordarea unei majorari de 10-15 la suta a salariilor din Educatie, pentru ca astfel, avand in vedere ca dascalii au primit cinci la suta in plus in martie si vor mai primi tot atat din septembrie, pana la sfarsitul anului ar beneficia de o crestere apropiata de cea din Sanatate.

"Doleanta noastra este sa putem primi o suplimentare de 10-15 la suta, eventual sa se aplice o prima transa din Legea salarizarii din acest an. Trebuie gasita o solutie echitabila, care sa nu produca dezechilibre si nemultumiri", a mai spus liderul FSLI.

Daca raspunsul va fi negativ, ar putea avea loc proteste

Intrebat ce se va intampla daca raspunsul premierului va fi negativ, Simion Hancescu a spus ca liderii vor informa membrii de sindicat si acestia vor decide ce vor face, dar cel mai probabil, avand in vedere gradul de nemultumire, se vor dori proteste.

FSLI a precizat ca, in acest moment, salariu minim brut pe tara este de 1050 lei, in timp ce salariul unui invatator debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) si al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar dupa majorarea de 5 la suta de la data de 1 septembrie 2015 prevazuta in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.red.) pentru invatatorul debutant si la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.red.) pentru profesorul debutant.

Federatia sindicala a mai aratat ca, potrivit deciziei Guvernului, incepand din 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei.

"In aceste conditii, este imperios necesar ca Executivul sa gaseasca solutii de majorare suplimentara, fata de cea prevazuta de lege, a salariilor in invatamant cu cel putin 15%, inainte de aceasta data, astfel incat un cadru didactic sa nu aiba aceeasi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat.

Astfel, un invatator debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu putin peste salariul minim brut pe economie", sustin reprezentantii FSLI.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, la finalul discutiilor privind sectorul sanitar, ca va fi adoptata o ordonanta de urgenta pentru sedinta Guvernului de saptamana viitoare privind majorarea de 25 la suta a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

Victor Ponta a precizat ca majorarea salariala se va face "deocamdata doar pentru medici", anuntul fiind facut in contextul in care profesorii si politistii au reactionat imediat la decizia Guvernului de a creste salariile in sistemul medical si au cerut si ei bani mai multi.

"Atunci cand a fost vorba despre maririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, cand avem posibilitatea, prin economii in sistem, cred ca asa este corect fata de medici.

In rest, toata lumea isi doreste un salariu mai mare. Deocamdata se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care ii avem putem sa majoram pentru medici, asa cum anul trecut am facut pentru profesori. Cand se poate, se poate", a aratat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#crestere salarii profesori Guvern, #discutii Guvern salarii profesori , #profesori