Protest cu masti, la 4 dimineata, la Universitate: "Iert pentru ca sunt crestin, dar sa va iert la nesfarsit as fi cretin!" Interviu

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 12:55
21336 citiri
Protest cu masti, la 4 dimineata, la Universitate: "Iert pentru ca sunt crestin, dar sa va iert la nesfarsit as fi cretin!" Interviu
Foto: Facebook/Andrei Rosu

Marti dimineata, pe Facebook au aparut fotografii de la un inedit protest care a avut loc in zorii zilei in Piata Universitatii, in contextul tragediei de la Colectiv. Cativa tineri ce purtau masti Anonymous au transmis in tacere mesaje transante clasei politice.

"Mastile noastre ascund tristetea, ale voastre lacomia", "Copiii nostri vor sti ca am luptat pana la capat", "Noi ne ingropam mortii, voi va protejati hotii" sau "Suntem aici pentru ca voi sunteti inca acolo" sunt doar cateva dintre acestea.

Ziare.com l-a contactat pe Andrei Rosu, unul dintre organizatorii si participantii la acest original protest, pentru a afla cine sunt si ce doresc manifestantii atat de matinali.

Foto: Facebook/Andrei Rosu

Spuneti-ne mai intai cine se ascunde in spatele mastilor din imagini si cum v-ati mobilizat.

In urma cu un an am lansat un program de coaching, de dezvoltare personala, numit "Coaching in alergare" (CIA). In aceasta comunitate ne-am strans circa 140 de membri, mare parte din Bucuresti, dar si din alte orase. Esenta programului este de a ne trezi devreme pentru ca am constatat pe propria piele ca, daca vrei sa ai timp de foarte multe in viata, trebuie sa te trezesti foarte devreme.

E si o vorba din batrani: "Cine se trezeste de dimineata departe ajunge".

Da, dar in orice cultura exista proverbe pe tema asta. Chinezii spun "daca te trezesti 365 de zile pe an inainte de rasaritul soarelui nu ai cum sa nu iti imbogatesti familia" sau americanii spun "The early bird gets the worm". Asta nu e intamplator.

Ideea a pornit de la alergare, dar si proiectele importante de la birou e bine sa le facem de dimineata si, in general, cam tot ce tine de cariera, de sport, de nutritie, iar seara sa ne dedicam timpul familiei.

Pornind de la aceasta filosofie si de la faptul ca am constatat ca in aceasta perioada mitingurile au loc seara si ca incepe sa se cam stinga vocea strazii, noi am zis de ce sa nu trimitem mesaje si dimineata, inainte sa se trezeasca cei vizati de ele. Sa ii tinem intr-un foc continuu.

Rolul strazii nu e sa vina cu solutii, acesta e rolul politicienilor. Strada e un barometru. El spune daca populatia este multumita sau nu. Noi credem ca trebuie facuta o schimbare. Si schimbarea sa fie majora, adica sa nu plece doar 1-2 oameni. S-a intamplat asta si in Islanda, si in alte tari. Nu e nicio rusine. Sa se dedice afacerilor, altor indeletniciri, unii sunt avocati, sa se intoarca la vechile meserii.

Andrei Rosu, primul roman care a inotat Canalul Manecii - N-ai sa crezi de unde a pornit totul Interviu

De unde a plecat nemultumirea voastra?

In aceasta comunitate noi suntem majoritatea corporatisti. In mediul corporatist, daca nu iti faci datoria, adica daca nu ai rezultatele din fisa postului si in MBO (major business objective, n.red.) pe care l-ai semnat, de comun acord intrerupi relatia cu angajatorul. E normal, firesc - nu ti-ai facut treaba, ai plecat.

Inteleg ca a fi politician, parlamentar presupune sa respecti o fisa a postului, care o fi ea, si la sfarsitul mandatului tau lucrurile sa arate mai bine decat la inceput.

Va referiti la faptul ca in campaniile electorale ei isi iau niste angajamente in fata cetatenilor?

Exact, exista si niste promisiuni electorale. Daca nu le-ai indeplinit, mi se pare normal ca pe parcursul mandatului (pentru ca e usor de anticipat, daca in 2-3 ani nu le-ai facut, e greu de crezut ca se va intampla o minune in ultimele luni) sa pleci.

Poate ca o greseala este ca acele promisiuni electorale nu vin la pachet, ca in corporatii, cu niste promisiuni "intermediare". De exemplu, daca tu promiti ca in 4 ani faci nu stiu cati kilometri de autostrada, sa spui: "Dupa 6 luni e semnat contractul cu cei care executa, peste un an incep lucrarile, peste doi se toarna fundatia..." Nu stiu exact cum se fac autostrazile, dar ideea e de a avea niste etape intermediare.

Noi vrem sa plece la pachet, pentru ca in acesti 26 de ani a fost o hotie prin rotatie. Asta e sentimentul. Poate nu e asa, dar noi asa vedem lucrurile. Poate noi suntem manipulati, poate ei s-au jertfit, de fapt, si niciunul nu e corupt. Dar lucrurile arata din ce in ce mai prost si, avand in vedere ca suntem o tara cu resurse, nu suntem o tara in desert, e anormal, cred.

Printre mesajele transmise am vazut si o intrebare: "Cati politicieni doneaza sange?". Cum v-a venit ideea?

Noi suntem donatori benevoli de sange si nemultumirea noastra a pornit de la faptul ca multi politicieni au simulat o mare durere, dar cel putin eu nu am vazut in mass-media politicieni care sa doneze sange. Tristetea mare este ca noi donam sange, suntem solidari si ne manifestam doar in momente tragice. Dar ce se va intampla peste doua saptamani, cand vor fi pacienti care nu sunt parte a tragediei Colectiv, dar care vor muri in spitale pentru ca operatiile lor se amana la nesfarsit din lipsa de sange?

Mi-as dori ca o data pe luna cate un politician sa iasa si sa spuna: "Haideti sa donam sange!". Problema asta in Grecia sau in alte tari se rezolva si prin Biserica. Nu vreau sa intru in acest subiect acum, dar as vrea ca la varf sa se dea mesajul asta: "Haideti sa donam sange!". Dar nu "Haideti sa donam si eu ma duc acasa, mergeti voi!".

De ce cu masti Anonymous?

Masca Anonymous din filmul "V for Vendetta" a devenit un simbol universal in ultimii ani pentru lupta impotriva tiraniei sub orice forma.

Noi nu am vrut sa deturnam acest manifest, nu am vrut sa ne promovam brandul personal, am vrut ca mesajele noastre sa fie cele care ies in fata.

S-a potrivit si faptul ca in film data era 5 noiembrie, destul de apropiata de cea a tragicului eveniment de la Colectiv. Am spus ca, de acum inainte, ori de cate ori vom simti derapaje vom iesi in strada, cu sau fara masti.

Noi am folosit mastile metaforic pentru ca si politicienii poarta o masca, destul de urata credem noi. Nu stim ce se ascunde sub masca lor, indiferent ca e vorba de lacomie, de putere etc.

Dupa protest v-ati continuat activitatea obisnuita? O sa mai iesiti in strada?

Bineinteles. Azi dimineata, noi ne-am antrenat normal, am alergat fiecare. Jandarmii au fost surprinsi. "Ce faceti aici? Vreti sa mergeti la Parlament? La club?", ne-au intrebat. Le-am spus ca fiecare merge mai departe in treaba lui, la birou, la alergare. Ne-am trezit mai devreme decat de obicei, la 4:30 in loc de 5, tocmai pentru a arata ca este timp, daca vrei sa protestezi, la orice ora. Poti sa iti exprimi punctul de vedere oricand.

Am pastrat mastile. Am vreo cateva sute de masti, le voi tine in garaj. Dar mi-as dori din toata inima sa nu mai fie nevoie vreodata sa iesim cu ele. Noi suntem niste cetateni platitori de taxe si niste oameni pasnici. Indiferent daca iesim sau nu la vot, indiferent daca iesim sau nu in strada, statul trebuie sa isi faca treaba. Statul este o suma de functionari platiti sa lucreze pentru binele nostru.

Mi-as dori sa nu se ajunga vreodata la violente, pentru ca am avea cu totii de pierdut. Vrem ca schimbarea sa fie pasnica, ei sa se retraga si sa lase pe altcineva.

Noi stam in continuare cu ochii pe ei.

Foto: Facebook/Andrei Rosu

Ce mesaje au transmis mastile Anonymous:

  • Mastile noastre ascund tristetea, ale voastre lacomia
  • Puterea dauneaza grav sanatatii
  • Copiii nostri vor sti ca am luptat pana la capat
  • Generatii 'visatoare' va acuza de tradare
  • 'Eu' am devenit 'noi'
  • #Colectiv, o rana care nu se va inchide niciodata
  • Nu asteptam sa taiati toate padurile
  • Incompetenta voastra ne-a costat 26 de ani si 22 de milioane de vieti
  • Ati ajuns la guvernare cu pomeni electorale
  • Cati politicieni doneaza sange
  • Nu ne mai reprezentati
  • Puteti fugi, dar nu va puteti ascunde
  • Ati manelizat Romania
  • Ne luam tara inapoi
  • Noi ne ingropam mortii, voi va protejati hotii
  • Ne-ati dat foc, dar vom renaste din cenusa
  • Suntem aici pentru ca voi sunteti inca acolo
  • Nu v-am votat ca sa dormiti in Parlament
  • Noi ne pierdem jobul daca nu livram rezultatele asteptate. Voi?
  • Suntem pregatiti sa murim pentru copiii nostri. Dar va luam cu noi!
  • Vom fi aici de fiecare data cand ne veti uita!
  • Este timpul sa o luam de la zero
  • Tinerete furata. DNA va asteapta.
  • Iert pentru ca sunt crestin, dar sa va iert la nesfarsit as fi cretin

Fara comentarii

Posted by Andrei Rosu on Monday, November 9, 2015

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#protest Anonymous Colectiv Piata Universitatii, #proteste incendiu Colectiv , #proteste
Comentarii