Salariul minim pe economie: Cum stam, de fapt, in raport cu celelalte state UE

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 07:35
14625 citiri
Salariul minim pe economie: Cum stam, de fapt, in raport cu celelalte state UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Salariul minim a devenit subiect de dezbatere in ultima vreme, dupa ce ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu, a anuntat ca vrea un studiu de impact inainte sa ia o decizie pe aceasta tema. Insa cum sta Romania in raport cu alte state membre UE?

Premierul Dacian Ciolos a transmis, luni, ca Guvernul pe care il conduce trebuie sa ia o decizie pana la sfarsitul acestui an in ceea ce priveste situatia salariului minim, indiferent ca este vorba despre mentinerea acestuia la nivelul actual sau de modificarea lui.

"Eu sunt constient de nevoia de a echilibra lucrurile intre sectorul bugetar si sectorul privat, dar, pe de alta parte, e important sa facem lucrurile acestea in mod rezonabil si avand in vedere impactul pe care astfel de decizii pot sa-l aiba", a aratat Ciolos, intrebat de ultimatumul pe care PSD l-a dat Guvernului privind nivelul minim al salariului in 2016.

In context, el a precizat ca este importanta discutia pe aceasta tema cu membrii din Comisia tripartita, mentionand ca a avut deja o intalnire cu sindicatele si a convenit un calendar cu acestea.

Guvernul Ciolos, discutii cu sindicatele pe majorarea salariului minim: Poate, dar nu pe repede inainte

Ultimatum de la PSD

Pe de alta parte, PSD a dat un ultimatum Guvernului ca sa ia o decizie in privinta cresterii salariului minim de la 1.050 de lei la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. Liviu Dragnea, presedintele social-democratilor, s-a aratat nemultumit de amanarea aplicarii acestei masuri.

El a spus, sambata, ca explicatiile ministrului de Finante nu sustin, in viziunea sa, amanarea cresterii salariului minim, decizie anuntata cu fast de guvernarea Victor Ponta.

Anca Paliu Dragu a mentionat in repetate randuri ca va lua o decizie in privinta salariului minim doar dupa ce va primi rezultatele unui studiu de impact care sa arate efectele in economie.

Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere

La randul sau, europarlamentarul PSD Claudia Tapardel a sustinut saptamana trecuta ca Guvernul Ciolos pune Romania in contratimp cu Europa, prin blocarea cresterii salariului minim.

"Unul dintre angajamentele pe care mi le-am asumat in campania electorala pentru Parlamentul European a fost introducerea unui nivel decent si echilibrat al salariului minim in intreaga Uniune Europeana. Din acest motiv, nu pot sa fiu de acord cu declaratiile doamnei ministru Dragu. Un singur stat din UE are un nivel al salarizarii minime mai mic decat Romania, este vorba despre Bulgaria.

Atata timp cat Olanda, Franta sau Belgia sustin salarii minime garantate de 7-8 ori mai mari decat in Romania, nu vad cum putem sa ne indeplinim criteriile de convergenta sociala, daca blocam o masura buna pentru economia si pentru populatia din Romania," a sustinut europarlamentarul PSD intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce uita PSD

Insa analistul Florin Citu aminteste ceva ce social-democratii au omis sa spuna.

In tara noastra, toate salariile din economie sunt mici (daca ne raportam la celelalte state membre UE, de exemplu), asa ca e normal ca salariul minim sa nu fie la nivelul celorlalte tari din blocul comunitar. Daca vrem o crestere semnificativa a acestuia, atunci trebuie sa gasim metode prin care sa marim toate lefurile, sustine analistul, pentru ca ideea sa fie sustenabila.

"Salariul minim in Romania este mic pentru ca toate salariile din economie sunt mici. Acolo este problema de rezolvat si asta nu se rezolva prin interventii sau legi - indiferent de guvern. Nu se rezolva prin infiintarea unei noi banci de stat sau a unei fabrici de functionari. Se rezolva prin dereglementarea pietelor - a fortei de munca, a capitalului etc. Se rezolva prin acceptarea rolului dominant al pietei si al competitiei in economie", a scris pe Facebook Florin Citu.

De asemenea, el a mai punctat un lucru important, anume ca in anii de boom economic nu exista discutii aprinse legate de salariul minim, pentru ca exista cerere mare pentru forta de munca.

Situatia din UE la 1 ianuarie 2015

La 1 ianuarie 2015, 22 dintre cele 28 state membre UE acorda un salariu minim national, arata statistica Eurostat.

Cea mai mica valoare era in Bulgaria (184 de euro), apoi in Romania (218 euro). Suntem urmati de:

  • Lituania (300 de euro),
  • Cehia (332 de euro),
  • Ungaria (333 de euro),
  • Letonia (360 de euro),
  • Slovacia (380 de euro),
  • Estonia (390 de euro),
  • Croatia (396 de euro),
  • Polonia (410 euro).

La polul opus, cu salarii minime mai mari de 1.000 de euro, se afla:

  • Marea Britanie - 1.379 de euro,
  • Franta - 1.458 de euro,
  • Irlanda - 1.462 de euro,
  • Germania - 1.473 de euro,
  • Belgia si Olanda - 1.502 de euro.

* Mentionam ca, la inceputul anului, salariul minim brut pe economie in Romania era de 975 de lei. Ulterior, in iulie a fost majorat la 1.050 de lei.

Sursa: Eurostat

Intr-adevar, ca valoare nominala, salariul minim din Romania era la inceputul anului de 7 ori mai mic fata de primele doua state clasate. Insa situatia se schimba putin daca il raportam la cat castiga in medie un roman.

Romanii au castigat mai multi bani in octombrie - Domeniul cu salariu mediu de 4.500 de lei

In prezent, in tara noastra, salariul minim reprezinta 43% din cel mediu, adica suntem peste Cehia si Estonia (ambele au 40%), dar si peste Spania (41%). In total, in 10 state membre, acest indice se afla sub 50%, inclusiv in Germania (49%).

Nivelul maxim atins este de 60% (Franta si Portugalia), potrivit statisticilor Eurostat.

"Vad foarte multe opinii, unele oficiale, din pacate, care arata cat de putin inteleg oamenii/tehnocratii/functionarii cum functioneaza o economie. De exemplu, daca ne uitam la salariul minim ca procent din media si mediana salariului brut din economie, vedem ca Romania nu o duce foarte prost", remarca Florin Citu, in aceeasi postare pe Facebook.

Discutia despre salariul minim,mai ales implicatiile pentru economie, este una serioasa. Am aratat deja ca salariul...

Posted by Florin Citu on 8 Decembrie 2015

Iar daca salariul minim pe economie va creste in tara noastra la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, atunci raportul se va situa in jurul nivelului de 46%, in cazul tarii noastre.

Romania, cea mai mare crestere a salariului minim

Datele Eurostat mai arata o tendinta interesanta in cazul Romaniei. Tara noastra a inregistrat cea mai accelerata crestere a salariului minim dintre statele membre UE in perioada 1 ianuarie 2008 - 1 ianuarie 2015.

In acest interval, indicatorul a crescut cu 95% in Romania, in timp ce in Bulgaria avansul a fost de 64%, in Slovacia de 58%, in Letonia de 57% si de 55% in Polonia.

Cu cat a crescut salariul mediu: In timp ce salariul minim aproape ca s-a dublat in ultimii 7 ani in tara noastra, salariul mediu brut a avansat doar cu 68%, de la 1.637 de lei la 1 ianuarie 2008 la 2.408 de lei la 1 ianuarie 2015.

Pericole ale cresterii salariului minim

Potrivit unui sondaj realizat recent de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), 76% dintre firmele chestionate considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati intreprinderii, 62% au fost de parere ca o crestere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponibilizarea unor salariati, in timp ce 84% au afirmat ca vor exista si efecte asupra grilei de salarizare la nivelul intreprinderii (pentru toti salariatii).

Ce efecte va avea cresterea salariului minim: Disponibilizari, dificultati pentru firme si taieri de lefuri

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#salariu minim economie UE Romania, #salariu minim economie UE, #salariu minim economie , #salariati