La ce poti folosi tipurile mai rare de otet, precum cel de sampanie, levantica, praz sau hrean

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 07:15
6990 citiri
La ce poti folosi tipurile mai rare de otet, precum cel de sampanie, levantica, praz sau hrean
Foto: Nutrishape

Cand vine vorba despre otet, cei mai multi dintre noi se gandesc la cel din struguri sau cel din mere, dar pe piata exista mult mai multe tipuri.

Nutritionistul Raluca Mocanu (www.nutrishape.ro) vorbeste pentru Ziare.com despre tipurile obisnuite de otet, dar si despre cele mai putin cunoscute si la ce ajuta acestea.

Otetul de mere se poate folosi pentru condimentarea salatelor, la acrirea ciorbelor, la gatirea altor preparate cum ar fi sosurile. Contine vitamine (A,B,C), minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier.

Pe langa beneficiile general valabile oricarui tip de otet, otetul de mere:

- datorita continutului ridicat de pectina - fibra solubila care contribuie la imbunatatirea digestiei prin echilibrarea nivelului de acid din stomac - contribuie la tratarea constipatiei prin eficientizarea miscarilor intestinale;

- datorita continutului ridicat de potasiu, ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale;

- ajuta la eliminarea mirosului neplacut al corpului, deoarece reduce pH-ul pielii, iar bacteriile nu supravietuiesc intr-un mediu cu pH scazut;

- amelioreaza durerile de gat;

- stimuleaza sistemul imunitar, mai ales in amestec cu mierea.

Otetul de vin este de regula folosit la conservarea muraturilor, la marinarea carnii sau in diverse retete de sosuri. Oteturile din vin contin minerale - potasiu, fosfor, sodiu si calciu si vitamina C. Avand intrebuintari diferite nu putem spune ca otetul de struguri ar fi mai bun decat cel de mere.

Otetul balsamic are un proces de producere dificil, motiv pentru care nu se poate face in gospodarie. E considerat un adevarat elixir al bucatariei mediteraneene. Dincolo de savoare, are o multitudine de beneficii pentru organism: intareste sistemul imunitar, previne imbatranirea, lupta cu osteoporoza, regleaza tensiunea arteriala, reduce colesterolul si se pare ca diminueaza pofta de mancare (cu toate acestea trebuie consumat cu moderatie). Niciun produs nu este magic si nu te ajuta sa pierzi in greutate fara un stil de viata sanatos cu o alimentatie adecvata si exercitiu fizic.

Otet de sampanie: Este un produs de lux care are un parfum extrem de fin; este un otet special dat fiind ingredientul principal din care este preparat a carui aciditate o pastreaza.

Cum alegi tipul de otet potrivit si de ce e periculoasa dieta cu otet de mere Interviu

Otetul de sampanie mai este cunoscut si sub denumirea "otet de Reims", dupa orasul Reims, localizat in centrul regiunii sampanicole a Frantei si este produs din acelasi tip de struguri din care se fac cele mai bune tipuri de sampanie. Face parte din categoria oteturilor premium, fiind rafinat si delicat. Culoarea sa este galbuie si stralucitoare, iar aroma este placuta, sofisticata si subtila. Rezultatul final este un otet cu un usor gust de vanilie combinat cu unul distinct, de sampanie. Este potrivit in salate cu fructe, marinade pentru pui si sosuri dulci.

Otetul de orez este un ingredient esential al bucatariei japoneze, adoptat si de alte bucatarii asiatice pentru a scoate in evidenta aromele si gustul bucatelor. Este preparat din orez sau vin de orez fermentat. Se intrebuinteaza stropind cu el diverse salate, legumele la wok. Oteturile de orez chinezesti sunt mai puternice decat cele japoneze (care au un gust mai bland si mai fin). Cele chinezesti au culori cu nuante de rosu sau brun, cele japoneze fiind galbui.

Otet de malt. Este popular in Marea Britanie unde e servit cu "fish and chips". Este preparat dintr-o bautura asemanatoare berii, folosind malt de orz, printr-o metoda similara cu cea prin care se obtin oteturile din vin. Otetul de malt este lasat uneori sa se maturizeze inainte de a fi imbuteliat. Are un gust puternic si o aciditate medie. Este folosit doar drept condiment sau pentru murarea diverselor alimente, mai ales ceapa.

Otetul de sherry este un top foarte fin. Este preparat dintr-un amestec de vinuri, exact ca sherry-ul, si lasat sa se maturizeze lungi perioade de timp in recipiente de lemn. Dezvolta un gust bland si bogat. Ca si otetul balsamic, otetul de sherry de buna calitate ocupa un loc special in spectrul acestui produs. Are o aciditate mai mica, o culoare inchisa, un gust complex si arome placute de curmale. Este ideal in vinegrete, supe si sosuri.

Otet din levantica. Ca si otetul de menta, cel de levantica se obtine prin macerarea plantei in otet de mere sau de struguri. Acest otet inlatura teama fara motiv, dar si agitatia copiilor si va ajuta sa scapati de insomnie. Tot ce trebuie sa faceti este sa inhalati un pic din vaporii pe care ii emana. Are capacitatea de a reface pielea afectata de arsuri si da rezultate excelente in cure interne pentru problemele bilei si in cazul infectiilor cu giardia.

Otetul din ierburi aromatice se gaseste in multe variante, preparat cu ierburi aromatice cum sunt tarhonul, oregano, busuiocul, mararul, salvia sau cimbrul la care pot fi adaugate usturoi, arome fructate si chiar flori comestibile (ex: otetul de trandafiri). El se poate pregati chiar si acasa folosind un otet de buna calitate si ierburi aromatice proaspete. Oteturile albe, rosii si cele de orez sunt cele mai populare, ele fiind aromate cu nenumarate combinatii de ingrediente. Imaginatia este practic singura limita cand se vorbeste de oteturi aromate. Este placut in salate, in sosuri sau cu fripturi.

Otetul de praz il obtineti dintr-un praz mare, taiat in bucati, peste care turnati 250 ml de otet de mere sau de prune. In 24 de ore, lichidul obtinut e foarte bun pentru tratarea bataturilor, a crapaturilor si a pielii intarite, care se cojesc dupa cateva zile de tratament.

Otetul de hrean se obtine din hrean ras peste care se adauga otet cat cuprinde si se lasa la macerat timp de sase ore. E foarte bun pentru acnee si va scapa de racelile rebele, prin inhalarea mirosului si prin cataplasme in zona gatului.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#tipuri rare oret, #otet de levantica, #otet de sampanie otet de hrean , #alimente