Fantomele de la Guantanamo Bay - reportaj din cea mai cunoscuta inchisoare de pe glob

Autor: Ana Ilie
Marti, 16 Februarie 2016, ora 10:55
13746 citiri
Fantomele de la Guantanamo Bay - reportaj din cea mai cunoscuta inchisoare de pe glob
Foto: Hepta.ro

Un tur al faimoasei inchisori Guantanamo Bay dezvaluie o realitate diferita de imaginea marcata in constiinta publica, ce presupune torturi, violente si teroristi inraiti.

Intr-o vizita jurnalistica de doua zile in inchisoarea americana din Cuba, strict controlata de Pentagon, reporterii au descoperit detinuti linistiti, care citesc sau se uita la film, in timp ce sunt priviti prin geamul dublu, ca animalele la Zoo.

Un reporter de la The Guardian a participat la turul organizat de Pentagon cu scopul de a demonstra ca cei 91 de detinuti care se mai afla in inchisoare sunt tratati "omeneste, legal si transparent".

Din reportajul acestuia reiese atmosfera aproape ireala din zona unde le-a fost permisa vizita. De la un maxim de 697 de detinuti in mai 2003 si mai putin de jumatate din acest numar cand Barack Obama a castigat primul mandat la presedintia SUA, oficialii inchisorii vorbesc despre momentul inchiderii totale a instalatiei, care ar fi aproape.

Dezvaluirea unor noi detalii despre torturile CIA, blocata de Guvernul american

Cu toate acestea, forta de 1.200 de gardieni de la Guantanamo nu a fost redusa si aproximativ 400 de contractori lucreaza la repararea cladirilor, inlocuirea aparatelor de aer conditionat si astuparea gaurilor din acoperisuri.

Jurnalistul David Smith remarca faptul ca putine spectacole ale razboiului impotriva terorismului in secolul XXI ar putea fi mai stranii sau mai deconcertante decat figurile fantomatice expuse vederii in spatele geamurilor. In cursul acestei vizite a vazut doar detinuti cu aspect sud-asiatic, cu barbi si imbracati cu tricouri si pantaloni largi. Unul isi stergea fata cu un servetel de hartie, altul mergea inainte si inapoi, doi radeau intre ei.

Dupa 13 ani, un detinut de la Guantanamo e eliberat - nu a fost acuzat si nici judecat

Un altul s-a intins spre un televizor. Detinutii au acces acum la 300 de canale TV, inclusiv de stiri. Pe podelele celulelor au sageti care indica Mecca si se pot ruga de cinci ori pe zi, pot lua cursuri de arta si IT si au acces, 22 de ore pe zi, la o curte interioara.

Clinica medicala ce se ocupa de ei are 100 de angajati si biblioteca la care au acces are peste 34.000 de carti, reviste, DVD-uri si jocuri video in 15 limbi. Detinutii, acuzati de acte de terorism, fabricare de bombe si alte crime, au acces la Harry Potter, National Geographic, Austen, Bronte, Conan Doyle, Dickens, Dumas, Hemingway, Shakespeare. Este disponibila chiar si cartea lui Obama, "The Audacity of Hope", pe care cineva a mazgalit imaginea presedintelui american.

Un carucior dezvaluie ce filme au urmarit recent detinutii: The Avengers, Hulk, The Lord of the Rings, Master and Commander, Night at the Museum, Pride and Prejudice, Tom & Jerry.

Fost detinut de la Guantanamo, obligat la plata a peste 134 de milioane de dolari

In Camp 6, unde s-a desfasurat vizita, fiecare celula din cele 22 aflate pe doua etaje este vopsita in galben si contine un pat cu saltea cu spuma, imbracaminte, oglinda, toaleta, masa, pasta de dinti Sensodyne, periuta de dinti Oral B, sapun Freshscent, sampon Head & Shoulders, deodorant "de maxima siguranta", hartie igienica, sticla de apa, casti, un top de hartie A4, dopuri de urechi, un covor de rugaciune si un Coran.

Scena este linistita, aproape sedata, diferita de imaginea celor mai periculosi extremisti islamisti ai lumii.

SUA sustin ca numai cativa dintre detinuti mai sunt recalcitranti - unii inca mai protesteaza prin aruncarea cu fecale, voma sau sange in garzi, altii intra in greva foamei si trebuie hraniti cu forta. Foarte putini mai sunt pedepsiti prin purtarea salopetei portocalii.

Multi dintre militarii care lucreaza aici cred ca perceptia globala asupra Guantanamo este distorsionata si se mandresc ca, in pofida sutelor de atacuri impotriva gardienilor, acestia nu au ripostat violent niciodata, nici verbal nici fizic.

De curand, unul dintre detinutii de la Guantanamo a decis ca prefera sa ramana in inchisoare decat sa plece in tara unde urma sa fie eliberat. Cu piciorul pe scara avionului, i s-a facut frica de faptul ca nu cunoaste pe nimeni in acea tara si a ales sa se intoarca in celula.

Jurnalistul aminteste ca, in pofida imaginii pasnice a inchisorii, acestia sunt prizonieri de razboi intr-un conflict care pare ca nu se va incheia niciodata, suspendati intr-o zona legala gri, care le neaga dreptul la proces si la vizite ale familiei, cu toate ca pot primi scrisori, telefoane si au dreptul la comunicarea prin Skype.

Vizita jurnalistilor nu cuprinde insa si cei 15 detinuti "de mare importanta", care reprezinta cel mai inalt risc la adresa sigurantei SUA. Locul unde sunt tinuti acestia e strict secret.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Guantanamo detinuti situatie, #reportaj Guantanamo, #teroristi Guantanamo , #Guantanamo