Interviu cu artistul roman care a castigat trofeul Vocea Internationala la Festivalul de muzica de la Sanremo

Vineri, 19 Februarie 2016, ora 07:28
13720 citiri
Interviu cu artistul roman care a castigat trofeul Vocea Internationala la Festivalul de muzica de la Sanremo
Foto: Facebook/Provincialii

Pe Ionut Ungureanu il cunoastem drept solistul Provincialii, de peste 16 ani, dar acum a facut cinste Romaniei in afara tarii si s-a intors de la Festivalul de muzica de la Sanremo cu trofeul "Vocea Internationala".

Pentru acest concurs, Ionut a ales piesa "Oameni", interpretata initial de celebrul Aurelian Andreescu, si norocul a fost de partea sa.

Despre noua experienta, dar si ce urmeaza in continuare, a vorbit Ionut Ungureanu intr-un interviu acordat Ziare.com

Cum a fost experienta de la Sanremo Music Awards?

Diferita! In primul rand pentru ca uitasem cum e sa ai emotii inainte un concurs, au trecut ani buni de cand am mai trecut prin asa ceva. In al doilea rand a fost primul meu concurs international, nu prea stiam la ce sa ma astept. Obositoare pentru ca intre finala din Romania si plecarea la Sanremo au fost doar doua saptamani si toate pregatirile au fost facute in viteza. Grea pentru ca am plecat fara colegii mei din trupa Provincialii. Placuta pentru ca m-am intors cu un premiu.

Cu ce artisti te-ai "luptat"?

Si in Italia a avut loc o preselectie, apoi o finala, din cate am inteles au fost vreo 200 de candidati. Eu m-am intalnit pe scena de la Teatrul Palafiori cu vreo zece italieni si cam tot atatia colegi din alte tari. La Gala de la Monaco, la festivitatea de premiere, ramasesem doar patru ne-italieni, eu si Gabriela Iordanova (Bulgaria), Ilenia Cafagno (Franta) si John Steven (Columbia).

Cum a fost juriul? Din cine a fost format?

Ca orice juriu, neprietenos. Nu am avut interactiuni decat in cadrul concursului, desi pe doi dintre ei ii stiam din Romania, fiind in juriu si la finala noastra - Nicola Convertino (proprietarul brandului Sanremo Music Awards), Umberto Maggi (director artistic al Festivalului Sanremo Music Awards).

Romania, pentru prima data la Festivalul de la Sanremo - artistii nostri au schimbat regulile italienilor

De ce ai ales piesa "Oameni" pentru performanta de la Sanremo Music Awards?

Se pare ca este o piesa care imi poarta noroc. Le multumesc maestrilor Marius Teicu si Ovidiu Dumitru, pentru ca mi-au permis sa o interpretez, de cate ori o fac un gand zboara spre regretatul Aurelian Andreescu.

A fost una dintre cele doua piese pe care le-am cantat la finala din Romania si dupa finala, solistul Andrea de la Super Up Band, care tocmai sustinuse un recital m-a felicitat si mi-a recomandat sa cant aceasta melodie si in competitia italiana. Mi-a spus ca n-a inteles despre ce e piesa, dar ca l-a emotionat profund, a fost ca un imn pentru el.

Aceeasi piesa ti-a adus si trofeul la Festivalul de la Mamaia. Ai mers cu punct ochit, punct lovit?

Echipa mea si alti oameni de muzica sunt de parere ca melodia "Oameni" imi pune in valoare vocea, imi permite sa ma manifest artistic. In plus, imi da o stare de bine, o emotie pozitiva de cate ori o cant. Poate ca in afara de noroc este si starea asta, care cred ca se transmite.

Ce urmeaza acum in cariera ta? Se anunta vreo schimbare?

Schimbari sunt tot timpul, dar nu rasturnari de situatie. Raman fidel trupei cu care am pornit la drum acum 16 ani, Provincialii. Lucram la piese noi, sper sa iesim cat mai curand cu un videoclip. Suntem tot mai atasati de valorile traditionale si asta se reflecta in muzica noastra. Am inceput sa studiez folclorul romanesc si incerc sa fac comparatii cu folclorul din tarile invecinate, imi dau seama cat de asemanatori, dar si diferiti suntem, cat de bine se reflecta spiritual unui popor in muzica. Avem trei colegi din Republica Moldova in trupa, muzicieni minunati, si impreuna cu ei pot analiza influentele rusesti din muzica populara moldoveneasca. Deci, ca sa revin la intrebare, nu sunt schimbari, doar cautari care ar putea sa duca intr-o directie noua.

Ce le-ai povestit italienilor despre Romania? Au fost curiosi cu referire la ceva anume?

Nu prea am avut timp de discutii, programul a fost foarte strans. Cele mai multe interactiuni cu italienii le-am avut in cadrul interviurilor, in care predominau intrebari referitoare la muzica si la cine sunt, de unde vin si ce caut acolo.

Eurovision te mai tenteaza? Ai mai participa?

Eurovision ma tenteaza intotdeauna, dar odata cu experienta (si cu varsta) sunt tot mai constient ca nu e vorba doar despre muzica. Este showbusiness, pana la urma, show-ul este un element foarte important. Asadar, as concura din nou, avand un show foarte bine gandit. Cred ca voi simti cand si daca va veni vremea...

Pentru Romania, mai important decat show-ul, muzica, interpretii, este capacitatea de promovare in Europa. Nu cred ca Romania poate castiga vreodata fara o mega-echipa de profesionisti care sa asigure promovarea castigatorului national in international.

Cunosti piesele pentru selectia nationala din 2016? Ti se pare deosebita vreuna?

Am ascultat cateva melodii calificate in finala Eurovision, iar competitia e mare! Diferenta o va face capacitatea concurentilor de a canta live, de a sustine un show!

Si pentru ca suntem in luna iubirii si voi cantati melodii romantice.

Ce reprezinta dragostea pentru tine? Ai "rupt" vreodata inima cuiva?

Dragostea ma hraneste. In toate formele ei: imi iubesc familia, iubesc muzica si scena, la fiecare concert ma indragostesc de public. Nu pot sa ma prefac ca nu sunt romantic... Toti am rupt inimi, cu sau fara voie, stiind sau nestiind...

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ionut Ungureanu Vocea Internationala, #Ionut Ungureanu San Remo Music Awards, #Festival Muzica Sanremo , #vedete romanesti