Statul Islamic fabrica bombe de temut in laboratorul unei universitati

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 12:50
5157 citiri
Statul Islamic fabrica bombe de temut in laboratorul unei universitati
Foto: Arhiva Hepta.ro

Gruparea Statul Islamic foloseste un laborator de chimie al Universitatii din Mosul, oras din Irak care a fost ocupat acum doi ani.

Jihadistii utilizeaza laboratorul pentru a crea si testa bombe, dupa cum au declarat oficiali militari si alte surse pentru Wall Street Journal, citat de Fox News.

Summitul privind Securitatea Nucleara: Poate Statul Islamic sa puna mana pe o "bomba murdara"?

Astfel, analistii avertizeaza ca ar putea ajunge in mainile Statului Islamic materialele necesare pentru a construi o bomba "murdara", cu incarcatura radioactiva.

"Universitatea din Mosul este cel mai bun centru de cercetare Daesh din lume", a declarat generalul Hatem Magsosi, specialist in explozibili.

Teroristii au folosit laboratorul pentru a produce arme chimice, bombe bazate pe peroxid si veste cu explozibil similare cu cele folosite de atacatorii de la Bruxelles si Paris, au mai spus oficialii militari.

Un cercetator de top de la Harvard avetizeaza ca teroristii pot obtine cu usurinta componene pentru bombele nucleare. Anchetatorii au aratat saptamana trecuta ca fratii Ibrahim si Khalid El Bakraoui, doi dintre atacatorii de la Bruxelles, aveau imagini cu un expert de la centrul de cercetare nucleara al Belgiei cunoscut sub numele de SCK-CEN.

Atentate la Bruxelles: Fratii kamikaze planuiau sa atace centrale nucleare

Statul Islamic vrea sa faca o "bomba murdara": Modul ingenios in care voia sa puna mana pe materiale nucleare

"Materialele radiologice sunt disponibile in mai multe locuri din care ar putea fi furate mai usor (decat de la SCK-CEN - n.red.), cum ar fi in spitale, zone industriale si altele", a sustinut cercetatorul de la Harvard Matthew Bunn, arata Defense One.

Insa coalitia condusa de SUA ar putea sa puna capat acestui lucru. Pentagonul a vizat campusul universitar intr-o serie de atacuri aeriene, cel mai recent fiind pe 19 martie, dupa cum a spus colonelul Steve Warren, purtatorul de cuvant al armatei americane in Irak. Nu se stie foarte clar ce pagube au fost provocate.

Importanti oficiali din domeniul apararii au declarat saptamana trecuta pentru Fox News ca SUA ajuta armata irakiana sa pregateasca un atac important asupra orasului Mosul. Acestia au precizat ca soldatii irakieni nu au luat inca cu asalt asezarea.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Statul Islamic laborator chimie, #Statul Islamic bombe laborator, #Statul Islamic Universitate Mosul , #Statul Islamic