Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Dopajul inseamna furt, Lucian!

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 30 Mai 2016, ora 07:25
8589 citiri
Dopajul inseamna furt, Lucian!

Lucian Bute este implicat intr-un scandal de dopaj care ii poate aduce un final de cariera foarte, iar scuzele sale sunt la fel de slabe ca meciurile pe care le-a facut in ultimii patru ani.

Vestea ca Bute, un sportiv cu o imagine impecabila, a fost depistat pozitiv la un control antidoping efectuat inaintea luptei cu Badou Jack a picat din senin si inca de la inceput a fost primita cu neincredere atat in Romania, cat si in Canada adoptiva.

Lucian a reusit de-a lungul anilor sa isi creeze o imagine cuminte, de tip corect, care n-ar face in ruptul capului ceva care sa contravina regulilor sau chiar moralei.

Cu toate acestea, vorbim despre un sportiv care a fost cel mai bun din lume la un moment dat si care de patru ani se chinuie teribil sa revina in top, fara a reusi insa acest lucru. Iar o asemenea situatie il poate face si pe cel mai corect om sa ia decizii hazardate.

Pana in acest moment nu avem decat rezultatul primului test, cel in urma caruia Lucian a fost depistat pozitiv cu ostarina, o substanta foarte cunoscuta in lumea dopatilor. Romanul a solicitat imediat analiza esantionului B si, pana cand aceasta analiza nu va fi efectuata, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Este insa foarte greu, dupa cum sustin mai toti specialistii, ca rezultatul probei B sa fie altul, iar daca acest lucru se va intampla, cei care au efectuat testele vor avea mari probleme.

Sa revenim insa la Bute si la motivele pe care acesta le-ar avea pentru a utiliza substante anabolizante.

Din 2012, de cand a fost distrus de britanicul Carl Froch si si-a pierdut centura mondiala, Lucian s-a chinuit sa redevina campion mondial. A schimbat categoria, a schimbat versiunea, a facut cam tot ce se putea, organizatoric vorbind, pentru a-si atinge obiectivul. Si, din acest punct de vedere, a fost un rasfatat, trei din ultimele cinci lupte fiind cu o centura pe masa.

Din pacate pentru el, corpul nu l-a mai ajutat ca in trecut, iar acest lucru poate da nastere unor ganduri nu tocmai curate. Ajuns la 36 de ani, Bute trebuia sa fie constient ca se afla pe final de cariera si ca nu va mai primi sanse de a lupta pentru titlul mondial daca va continua sa aiba rezultate slabe.

Ne aflam asadar in situatia in care un fost mare pugilist vrea sa revina in actualitate, dar nu mai poate, din punct de vedere fizic. Care este solutia? Evident, dopajul!

Nu concluzionam inainte de rezultatele finale ale testarii, insa oricine poate recunoaste ca existau premisele unui scandal de dopaj in cazul lui Bute. Iar daca ne uitam la ultimele doua lui lupte, cele cu James DeGale si Badou Jack, ambii fiind campioni mondiali la categoria supermijlocie, semnele de intrebare devin si mai mari.

Asta pentru ca pugilistul galatean a avut de fiecare data o prospetime, nu suspecta, dar sa-i spunem surprinzatoare sau necaracteristica, in ultimele, pe final. In timp ce adversarul resimtea din plin efortul, Bute zburda in ring in runda 12, de parca atunci ar fi inceput meciul pentru el!

Scuzele sau explicatiile sale sunt atat de slabe incat vin parca sa confirme rezultatul analizelor. Un Lucian spasit, resemnat, ne spune ca nu s-a dopat si ca nu intelege ce s-a intamplat. Mai mult, nu stie pe cine sa arate cu degetul si face trimiteri timide catre sefii boxului din Washington, stat ce a gazduit lupta sa cu Badou Jack.

Ma asteptam ca un sportiv care are constiinta curata sa fie furios, sa caute responsabili, sa faca propria ancheta pentru a afla chiar el ce s-a intamplat. Nu se poate ca cineva sa iti distruga in cateva minute cariera, iar tu, complet inocent, sa spui doar ca nu intelegi si ca astepti rezultatul probei B.

Daca Lucian Bute s-a dopat si acest lucru va fi confirmat si printr-o sanctiune, intreaga lui imagine, pe care si-a construit-o atent in ani de zile, va fi spulberata. Va deveni peste noapte un trisor, un hot chiar. Pentru ca dopajul inseamna, pana la urma, furt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Lucian Bute scandal dopaj, #Lucian Bute prins dopat , #dopaj