Accident cumplit in Brasov: 4 morti, 26 de raniti si reactii haotice de la autoritati - Filmul complet al tragediei

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 21:46
50958 citiri
Accident cumplit in Brasov: 4 morti, 26 de raniti si reactii haotice de la autoritati - Filmul complet al tragediei
Foto: Facebook/Covaciu Construct

Patru persoane si-au pierdut viata si 26 sunt ranite dupa ce un autocar in care se aflau elevi a fost implicat intr-un accident intre Brasov si Fagaras. Vehiculul s-a rasturnat pe dealul de la Persani.

A fost declansat planul rosu. Si la scurt timp au aparut deja primele semne de intrebare. Autocarul care ii transporta pe copii la un Festival international de Folclor din Arad avea doar 25 de locuri, dar mai multi pasageri.

Pana la aceasta ora nu s-au pus de acord in ce priveste numarul pasagerilor din autocar. Daca Ministerul de Interne a afirmat ca erau 27 de persoane, Ministerul Sanatatii spune ca erau 31: 28 de copii si trei adulti. Ulterior, Inspectoratul Judetean Iasi a transmis printr-un comunicat ca grupul din autocar era format din 34 de elevi si 2 profesori.

Balbele autoritatilor nu se incheie aici. Secretarul de Stat Raed Arafat a anuntat ca doi copii si-au pierdut viata in accident, insa a fost contrazis cateva ore mai tarziu de Ministerul Sanatatii, care a confirmat ca cea mai tanara victime, un coregraf din Iasi, are 20 de ani.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai noi informatii despre tragicul accident

22:30 - Incheiem aici transmisiunea de tip LIVE TEXT. Iata un sumar al evenimentelor, iar mai jos puteti urmari filmul intreg al tragediei din judetul Brasov. Raman totusi multe semne de intrebare legate de nenorocirea de pe DN 1. Ramaneti pe Ziare.com si zilele urmatoare, pentru cele mai recente informatii si primele concluzii ale anchetei.

Accidentul rutier grav a avut loc vineri, pe DN1, in zona localitatii brasovene Persani. Imediat a fost activat planul rosu de interventie si la fata locului s-au deplasat mai multe ambulante, echipaje SMURD, precum si echipaje de descarcerare.

Secretarul de Stat Raed Arafat a anuntat ca doi copii si-au pierdut viata in accident, insa a fost contrazis cateva ore mai tarziu de autoritati. Potrivit celui mai recent bilant transmis de Ministerul Sanatatii, in accident si-au pierdut viata patru persoane: doi soferi, un profesor si un tanar coregraf. Alte 26 de persoane au fost ranite si transportate la spitalele din judetul Brasov, dintre acestea una fiind in stare critica.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa

La ore bune dupa tragedie, tot nu stim cate persoane s-au urcat in autocar si cate locuri avea, de fapt, autocarul respectiv. In vreme ce Autoritatea Rutiera Romana sustine ca masina avea 24 de locuri si 24 de ocupanti, ISJ Iasi sustine ca, de fapt, 33 de oameni erau transportati. Si Politia a transmis propriile sale cifre: 28 locuri, dintre care 4 adaugate de firma, si 28 de ocupanti. Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii sustine ca in autocar erau 31 de oameni.

22:28 - Peste 50 de persoane au venit, vineri seara, in parcul din apropierea Palatului Copiilor din Iasi pentru a aprinde lumanari in memoria victimelor accidentului de la Persani, dupa ce s-au mobilizat pe Facebook.

21:55 - Prefectura Iasi a decis formarea unui grup de lucru, cu atributiile unei celule de criza, format din reprezentanti ai mai multor institutii, care sa acorde sprijin parintilor copiilor implicati in accident, asigurandu-le inclusiv transportul catre Brasov.

20:50 - O victima este in stare grava (cod rosu), 2 incadrate in cod galben de urgenta, restul au suferit rani usoare, anunta Ministerul Sanatatii.

Iata care e starea copiilor raniti in accident.

20:18 - Patronul firmei de transport de la care a fost inchiriat autocarul implicat in accidentul de la Persani sustine ca a respectat legea. El spune ca autocarul avea 25 de locuri omologate si exact atatea scaune montate. Asta desi politistii au numarat 29 de scaune in autocar.

20:16 - Tot nu e clar cati copii se aflau in autocar. Claudia Ciobanu, directoarea Palatului Copiilor din Iasi, a spus vineri seara ca in autocarul care a plecat din Iasi spre Arad se aflau 25 copii, doi profesori insotitori si doi soferi.

20:07 - Accidentul de autocar in care patru persoane au murit este incadrat ca accident colectiv de munca de traseu si cercetat de inspectori de la Inspectia Muncii (IM) impreuna cu Inspectoratul Teritorial de Munca Brasov, a declarat vineri, pentru News.ro, inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicolae Bratu.

19:00 - Toate cele patru victime care si-au pierdut viata in tragicul accident de vineri, din judetul Brasov, sunt majore, a confirmat Ministerul Sanatatii.

Anterior, secretarul de stat Raed Arafat declarase ca inclusiv doi copii se afla printre cei care au murit in accidentul de pe DN 1. Spre seara, insa, Ministerul Sanatatii a anuntat ca cea mai tanara victima are 20 de ani. Afla povestea celor patru persoane care si-au pierdut viata in tragicul accident.

18:31 - Mai multe echipe de psihologi au plecat sa discute cu familiile celor implicati in accidentul care a avut loc in judetul Brasov.

18:10 - Traficul pe DN 1 Brasov-Fagaras a fost reluat. Se circula in acest moment alternativ pe un singur fir. Drumul este aglomerat si se merge bara la bara.

17:40 - La locul accidentului a sosit o platforma pentru a ridica autocarul rasturnat, transmite Antena3.

17:04 - Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a recunoscut la Digi24 ca sunt informatii contradictorii in ceea ce priveste numarul pasagerilor din autocar si ca nu exista in acest moment un numar confirmat oficial. El a spus ca politia o sa lamureasca acest aspect.

17:01 - Purtatorul de cuvant al IPJ Brasov, comisarul sef Liviu Naghi, a declarat, pentru Agerpres, ca se va incerca ridicarea microbuzului de la locul accidentului. Bagajele pasagerilor au fost luate de Politie pentru a fi inmanate familiilor celor aflati in autovehicul sau, dupa caz, persoanelor care nu au fost ranite in accident.

16:35 - Politistii din Iasi au mers, vineri dupa-amiaza, la sediul firmei Maxibus Trans SRL, pentru a face verificari in privinta contractului incheiat intre transportator si Palatul Copiilor, informeaza News.ro.

16:10 - Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la B1 Tv, ca poate spune cu certitudine ca doua dintre victimele care au decedat erau copii. O a treia victima era adult, insa ultima comunicare a lui Arafat cu echipele de descarcerare avusese loc inainte de finalizarea interventiei, astfel ca nu stia daca a patra victima era copil sau adult.

Totodata, secretarul de stat a precizat ca echipele de la Brasov i-au transmis ca pana acum 26 de persoane au fost transporate la spital, dintre care una in stare grava, insa ramane de vazut care va fi bilantul final.

Foto: Facebook/Covaciu Construct

15:49 - Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi, Andrei George Albulescu, a declarat pentru News.ro ca autocarul apartine firmei de transport Maxibus Trans SRL din satul Valea Adanca din comuna Miroslava, judetul Iasi.

Firma are sapte angajati, intre care si cei doi soferi care se aflau in autocar si care se numara printre cele patru persoane decedate in urma accidentului. Cei doi soferi sunt Ilie Cojocaru si Andrei Popa, care aveau 58, respectiv 42 de ani.

15:36 - Dosarul accidentului deschis initial la Parchetul de pe langa Judecatoria Fagaras, a fost preluat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, informeaza News.ro.

15:33 - Echipele de descarcerare au reusit sa scoata cadavrele tuturor victimelor de sub fiarele contorsionate. Circulatia in zona ramane in continuare blocata, a anuntat prefectul de Brasov, Ciprian Bancila.

Foto: Facebook/Covaciu Construct

15:26 - Ministerul Sanatatii anunta ca 24 de raniti au fost transportati la spitale din Brasov - 5 la Spitalul Judetean Brasov, 10 la Spitalul de Pediatrie, 5 la Spitalul Militar si 4 la Spitalul Sf. Constantin. Dintre cei 24 de raniti, unul singur se afla in stare grava.

15:22 - Reprezentantii Politiei Judetene Brasov au declarat ca varstele copiilor care se aflau in autocarul implicat in accidentul de la Persani sunt intre 12 si 17 ani, informeaza News.ro.

15:02 - Prefectul judetului Brasov a afirmat la Digi24 ca douazeci de ambulante au plecat catre spitale cu raniti. "In acest moment, toti ranitii au fost transportati de la locul accidentului. Si copiii mai usor raniti au fost transportati catre spitale pentru a li se face investigatii", a spus el.

14:45 - Inspectoratul Judetean Iasi afirma ca in autocar erau si mai multe persoane: 36.

"ISJ a primit de la directorul Palatului Copiilor din Iasi informatiile despre accidentul grav petrecut la Brasov. Cu durere si cu ingrijorare pentru cei implicati in accident, va transmitem ca grupul din autocar era format din 34 de elevi si 2 profesori de la Palatul Copiilor din Iasi si de la Colegiul National de Arta "O. Bancila", componenti ai ansamblului folcloric Hora, care se deplasau catre Arad, pentru a participa la un festival international de folclor al copiilor (17-19 iunie) ", se arata intr-un comunicat de presa al ISJ Iasi.

14:36 - Ministerul de Interne anunta ca pana la aceasta ora au fost transportate la spitalele din judetul Brasov 24 de persoane.

Totodata, MAI a precizat ca apelul la 112 a fost facut la ora 12:36, iar la ora 12:40 a fost activat Planul Rosu de interventie.

14:30 - Vasile Peri, organizatorul festivalului la care urma sa participe grupul din autocar, a declarat, la Digi 24, ca vorbise cu scurt timp inainte la telefon cu profesorul Pop Catalin, coordonatorul grupului, si acesta l-a informat ca "sunt 30 de pers si vin cu bine spre Arad".

14:26 - Registrul Auto Roman a confirmat ca autocarul era prevazut cu 25 de locuri, potrivit B1Tv. Facuse inspectia tehnica periodica in aprilie 2016.

14:21 - Silviu Enache, unul dintre elevii din autocar, a declarat, la Digi 24, ca grupul era insotit de doi profesori. Ei plecasera din Iasi la 5 dimineata si facusera mai multe opriri pe drum, una cu nu foarte mult inainte de producerea tragediei.

"Totul era in regula si cand sa coboram acea vale totul a scapat de sub control. Dl. sofer a incercat sa initieze frana de motor. Cand s-a produs accidentul am iesit toti pe geam sub autocar", a povestit elevul.

Tanarul a precizat ca toti erau pe scaune, nimeni nu era in picioare, desi autoritatile anuntasera ca autobuzul avea mai multi ocupanti decat locuri.

Erau doi soferi in autobuz, dar elevul nu a putut sa precizeze daca facusera schimbul la volan.

14:15 - Informatiile cu privire la numarul pasagerilor din autocar sunt contradictorii. Daca Ministerul de Interne a afirmat ca erau 27 de persoane, Ministerul Sanatatii spune ca erau 31: 28 de copii si trei adulti.

14:12 - Un martor ocular citat de Digi24 spune ca este posibil sa fi fost vorba de o defectiune tehnica. Rotile au scos mult fum, a afirmat el.

14:05 - Autoritatile au instalat la fata locului un cort pentru a acorda primele ingrijiri, potrivit Digi24Tv.

13:59 - Copiii faceau parte dintr-un ansamblu folcloric si mergeau la un concurs de dansuri in Arad, potrivit Realitatea Tv.

13:57 - "Am aflat cu tristete despre accidentul petrecut pe drumul intre Brasov si Fagaras. Sper in insanatosirea grabnica a tuturor celor raniti si imi exprim sincere condoleante pentru familiile celor care au pierit. Am luat legatura cu autoritatile, care fac tot posibilul pentru limitarea consecintelor si acordarea ajutorului la fata locului", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

13:50 - Ministerul de Interne a anuntat ca in autocar erau 27 de persoane. "In autocar erau 27 de persoane, 4 sunt decedate, 2 raniti grav. La fata locului s-a apreciat ca nu se impune un elicopter. Degajarea victimelor se va face cu resurse locale. MAI are pregatit un elicopter daca situatia o impune", au precizat reprezentantii Ministerului de Interne.

13:48 - "Inca se face triajul si evacuarea de la accident. Victimele vor fi dispersate la spitalele din Brasov", a spus dr. Adriana Palaghiea, purtator de cuvant al Ambulantei Brasov, citat de Monitorul Expres.

13:46 - 8 echipaje SMURD, 4 echipaje de descarcerare, 4 ambulante si un echipaj de Terapie Intensiva au fost mobilizate la locul accidentului, scrie Brasovul Tau.

13:42 - Potrivit Digi24, autocarul era vechi, avea 22 de locuri, dar in el erau 30 de persoane.

Foto: Facebook/Covaciu Construct

13:40 - Surse citate de Digi24 spun ca autocarul venea din Iasi.

13:34 - Potrivit centrului Infotrafic, autocarul ar fi derapat intr-o cursa periculoasa, a iesit de pe carosabil si s-a rasturnat.

13:30 - Este asteptat si un elicopter SMURD, pentru a transporta ranitii la spital.

13:26 - Mai multe ambulante au sosit la locul accidentului. Doua persoane, un adult si un copil, sunt resuscitate pe sosea.

13:25 - In acest moment drumul este blocat in totalitate pe DN1 Brasov-Fagaras, intre localitatile Persani si Vladeni.

13:23 Potrivit purtator de cuvant al ISU Brasov, locul in care s-a produs accidentul se afla la circa 30-40 km de Brasov, intr-o zona cu multe curbe, foarte periculoasa. In trecut in acest loc s-au produs foarte multe accidente.

13:20 - Ciprian Sfreja, purtator de cuvant al ISU Brasov, a declarat la B1Tv ca sunt 22 de raniti, dintre care 16 sunt mai grav. 12 persoane se afla incarcerate si a fost declarat cod rosu de interventie.

13:15 - Prefectul de Brasov, Ciprian Bancila, a declarat la Digi24 Tv, ca patru persoane, trei adulti si un copil, au murit in accident. Potrivit acestuia, au fost solicitate ambulante si elicoptere SMURD pentru ca victimele sa fie transportate la spital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#autocar rasturnat Brasov, #morti autocar rasturnat Brasov , #accidente rutiere