Ponta ar putea pierde mai multe odata cu titlul de doctor, insa cineva trebuie sa se sesizeze

Vineri, 01 Iulie 2016, ora 17:44
6700 citiri
Ponta ar putea pierde mai multe odata cu titlul de doctor, insa cineva trebuie sa se sesizeze
Foto: Arhiva Hepta.ro

Victor Ponta risca un proces penal, dar si sa piarda dreptul de a profesa ca avocat daca decizia de retragere a titlului sau de doctor in Drept va ramane definitiva, insa din punct de vedere financiar nu va inregistra mari pierderi pentru ca faptele par sa se fi prescris.

Scandalul de plagiat a izbucnit in 2012, insa fostul premier a reusit sa isi pastreze titlul de doctor in Drept, obtinut in 2003, inca 4 ani. Abia joi un nou CNATDCU a reusit sa decida ca teza lui de doctorat este un plagiat si a cerut Ministerului Educatiei retragerea titlului, decizie asteptata in circa doua saptamani.

In acest moment, Victor Ponta poate contesta decizia Consiliului, dar daca ea va ramane totusi definitiva si titlul ii va fi retras, o poate ataca in contencios administrativ.

"Ordinul MEN de retragere a titlului de doctor ar putea fi contestat in conditiile legii contenciosului administrativ. Ordinul isi va produce totusi efectele, suspendarea executarii acestuia putand fi dispusa doar de catre instanta competenta, la cerere, in conditiile legii", a explicat pentru Ziare.com avocata Elenina Nicut.

Intrebata ce risca Victor Ponta pe latura penala, aceasta a precizat ca despre acest lucru nu se poate discuta decat in cazul unui proces penal.

"Pentru a se ajunge acolo este nevoie de un denunt sau de o redeschidere a dosarului deschis in anul 2012, solutionarea acestora depinzand de incadrarea in termenele de prescriptie a raspunderii penale. Eventualele sanctiuni nu pot fi dispuse decat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva", a adaugat avocata.

Citeste si Ponta a plagiat - Ce urmeaza: Mai poate ramane avocat? Va fi pus sa dea niste bani inapoi? Risca un proces penal?

O vie dezbatere are loc zilele acestea pe tema excluderii lui Ponta din avocatura.

"Victor Ponta a fost primit in profesia de avocat cu scutire de examen in considerarea faptului ca pretindea a fi titularul unei diplome de doctor in Drept; prin urmare, teoretic, retragerea titlului de doctor cu titlu de sanctiune ar trebui sa se rasfranga si asupra calitatii de avocat, dobandite in baza acestuia.

Exista deja o sesizare in acest sens la Baroul Bucuresti, urmand ca organele profesiei sa aprecieze si sa decida dupa emiterea ordinului MEN de retragere a titlului de doctor", a comentat Elenina Nicut.

Intr-adevar, decanul Baroului, Ion Dragne, a anuntat ca subiectul va fi discutat imediat ce va exista o decizie finala de retragere a titlului.

Intrebata ce se intampla cu castigurile obtinute dupa 2003 de Victor Ponta in baza titlului de doctor, avocata Elenina Nicut a explicat ca, teoretic, fostul premier ar putea avea de pierdut, practic, insa, faptele par sa se fi prescris.

"Teoretic, universitatile la care Ponta a exercitat functia de profesor, lector etc. ar putea cere anularea contractelor incheiate cu acesta pe motiv de eroare esentiala constand in pretinsa calitate a acestuia de doctor in drept si sa-i ceara restituirea sumelor platite; practic, insa, dreptul la actiune pare a fi prescris in cazul contractelor incheiate anterior anului 2012", a punctat aceasta.

De asemenea, referitor la drepturile intelectuale obtinute de Victor Ponta din vanzarea cartii in care a publicat teza sa de doctorat, Elenina Nicut a explicat ca pagubitii "ar putea la randul lor sa ceara in instanta repararea pagubei, insa si in acest caz este posibil sa se loveasca de problema prescriptiei".

Pe de alta parte, pe masa CNATDCU se afla si alte nume mari din politica, Gabriel Oprea, Petre Toba sau Robert Negoita urmand sa afle in scurt timp daca se confirma ca au plagiat, caz in care isi pierd si ei titlurile de doctori.

Intrebata cum pot fi destructurate retelele de plagiat din sistemul universitar, despre care s-au facut atatea dezvaluiri in presa si ce rol poate avea justitia in acest sens, Elenina Nicut a subliniat: "ar fi suficient sa se aplice legea, art. 170 din Legea nr. 1/2011".

"Justitia nu poate avea decat rolul prevazut de Constitutie si lege, iar principala conditie este sa fie legal sesizata", a completat aceasta.

Articolul invocat prevede urmatoarele:

"1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.

2) Reacreditarea scolii doctorale se poate obtine dupa cel putin 5 ani de la pierderea acestei calitati, numai in urma reluarii procesului de acreditare, conform art. 158.

3) Redobandirea calitatii de conducator de doctorat se poate obtine dupa cel putin 5 ani de la pierderea acestei calitati, la propunerea IOSUD, pe baza unui raport de evaluare interna, ale carui aprecieri sunt validate printr-o evaluare externa efectuata de CNATDCU. Rezultatele pozitive ale acestor proceduri sunt conditii necesare pentru aprobare din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

4) Conducatorii de doctorat sunt evaluati o data la 5 ani. Procedurile de evaluare sunt stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la propunerea CNATDCU."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ponta plagiat efecte juridice, #Ponta plagiat excludere avocatura , #plagiat