Masacru in Sudanul de Sud: ONU s-a intrunit de urgenta UPDATE

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 20:37
9741 citiri
Masacru in Sudanul de Sud: ONU s-a intrunit de urgenta UPDATE
Foto: Hepta.ro

O reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a fost convocata, duminica, la solicitarea Statelor Unite, pentru a discuta despre ultimele violente din capitala sud-sudaneza Juba, care l-au determinat pe vicepresedintele Riek Machar sa sustina ca situatia din tara este una de razboi civil, scrie Reuters.

UPDATE 21:50 - Secretarul General al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat ca liderii sud-sudanezi trebuie sa ia actiuni decisive pentru a recapata controlul asupra situatiei de securitate din capitala Juba, care a fost zguduita de violente intre fortele loiale vicepresedintelui si trupele guvernamentale ale presedintelui, relateaza Reuters. "Sunt extrem de frustrat, pentru ca in ciuda angajamentelor luate de liderii sud-sudanezi, luptele sangeroase au reizbucnit. Aceasta violenta lipsita de sens este inacceptabila si are potentialul de a inversa progresul pe care l-am facut pana in acest moment in negocierea pacii", a declarat Ban Ki-moon. Secretarul general le-a cerut liderilor sud-sudanezi sa-si retraga fortele militare spre baze.

***

Peste 270 de persoane au murit in Sudanul de Sud, in urma confruntarilor violente intre fortele guvernamentale si rebeli din ultimele trei zile, au anuntat oficiali din cadrul administratiei prezidentiale, potrivit DPA.

Noi violente au izbucnit duminica in Juba, dupa ce fortele loiale vicepresedintelui Riek Machar au sustinut ca locuinta demnitarului a fost atacata de militantii presedintelui Salva Kiir, ridicand temerile ca statul este din nou la marginea unui razboi civil.

Reprezentantii ONU au sustinut ca schimburi de focuri au avut loc inclusiv in apropierea sediului misiunii dintr-o suburbie a capitalei Juba.

Violentele au ridicat ingrijorarile cu privire la instabilitatea din cel mai nou stat al lumii, dupa ce un acord de pace semnat in 2015 nu a reusit sa puna capat tensiunilor.

Duminica, schimburi de focuri intre cele doua tabere au avut loc in Gudele si Jebel, doua suburbii ale capitalei Juba, in apropierea unor cazarme militare ocupate de trupele vicepresedintelui.

Situatia actuala din Sudanul de Sud se aseamana cu cea din zilele care au condus la izbucnirea primului razboi civil din regiune, in decembrie 2013. Atunci, tensiunile dintre fortele presedintelui si cele ale vicepresedintelui s-au transformat intr-o varsare de sange nationala, iar zeci de mii de oameni si-au pierdut viata. Alte doua milioane de sud-sudanezi au fost stramutati intern sau in statele vecine.

In timp ce artileria rasuna pe strazile din Juba, exista eforturi pentru a pune capat tensiunilor si pentru a preveni alte violente.

Insa, ramane in continuare o prapastie uriasa intre Salva Kiir si Riek Machar, iar liderii intampina dificultati in ceea ce priveste controlarea propriilor trupe. Mai multe acorduri de pace au fost semnate, insa niciunul nu a dus la stabilitate pe termen lung.

Sudanul de Sud ramane cea mai noua natiune a lumii, care a aniversat recent cinci ani de la independenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sudan masacru razboi civil, #Sudan intrunire urgenta ONU , #Sudan