Diaspora reactioneaza dupa acuzatiile lui Ponta: Cea mai mare jignire pe care ne-o putea aduce

Luni, 22 August 2016, ora 14:09
21672 citiri
Diaspora reactioneaza dupa acuzatiile lui Ponta: Cea mai mare jignire pe care ne-o putea aduce
Foto: Ionut Tecuceanu

Federatia asociatiilor de romani din Europa a reactionat, luni, dupa ce fostul premier Victor Ponta a sustinut ca romanii din strainatate s-au pus la coada de mai multe ori la alegerile prezidentiale din 2014, ca sa apara la televizor.

"Este cea mai mare jignire care li se poate aduce romanilor din diaspora care, in 2014, dupa ce au parcurs sute de kilometri, au stat la cozi chiar 8 ore si unii dintre ei nu au mai apucat sa voteze.

Este o jignire si pentru cei care au stat la cozi in ploaie si s-au imbolnavit. Sau pentru cei care, dupa ce au stat 8 ore la coada, li s-au inchis portile sectiilor de vot in nas sau au fost batuti de politiile straine chemate la ordinele ambasadelor romanesti", arata FADERE intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, Ponta primise inca din august 2014 o scrisoare de la FADERE in care i se aratau cate sectii de vot ar trebui puse in diaspora si unde.

"Domnul Ponta a mai spus ca el a pus sectii de vot la fel ca in 2009 si ca nu isi explica de ce acum a fost scandal si in 2009 nu.

Reamintim ca domnul Ponta a primit pe 14 august 2014 o scrisoare din partea FADERE, in care i se arata clar cate sectii de vot trebuie puse in diaspora si unde. Nu a avut nicio scuza sa spuna ca nu stia ca intre 2009 si 2014 numarul romanilor a crescut in unele locuri de 3 ori si astfel nu poti pune acelasi numar de sectii de vot ca in 2009.

Din ce in ce mai multi romani din diaspora vorbesc despre o campanie sistematica a PSD de a-i dezbina pe romanii din diaspora de cei din tara, stanga urmand sa castige astfel voturile unei anumite categorii care ar fi suparate pe cei plecati in afara tarii", se mai arata in comunicatul citat.

Presedintele FADERE, Daniel Tecu, sustine ca "diferentele dintre romanii din diaspora si cei din tara nu se pot compara nici macar cu diferentele dintre romanii din regiuni diferite".

"Romanii din afara tarii sunt fiii, prietenii, sotii sau nepotii celor din tara. In cele mai multe cazuri au ales ca pentru un timp sa lucreze in afara tarii si sa stranga bani pentru ei si pentru familiile lor din tara. Orice incercare de a-i dezbina pe unii impotriva altora se va intoarce impotriva celor care au initiat-o", declarat Tecu.

Fostul premier Victor Ponta a declarat, duminica, la Romania TV, ca in 2014, la alegerile prezidentiale, cozile din diaspora erau formate de cetateni romani care "se puneau si de patru ori la rand, sa se arate la televizor", iar acum observa ca la alegeri s-au inscris doar 8.000 de romani, cat ar intra in "cateva blocuri din Drumul Taberei".

"Acum daca ii intrebati pe cei care stateau la coada, am vazut ca s-au inscris 8.000 de oameni sa voteze in diaspora. 8.000 sunt in cateva blocuri in Drumul Taberei. Si noi, toata tara, tot Guvernul, munceste numai pentru cei 8.000", a declarat Ponta.

Vezi aici prin ce au trecut romanii din strainatate pentru a putea vota la alegerile prezidentiale din 2014

Fostul premier PSD spune ca romanii trebuiau sa voteze in strainatate si confirma ca existau cozi, insa afirma ca are informatii potrivit carora acele cozi erau formate de cetateni care "se puneau de mai multe ori la rand".

"Imi pare rau pentru acele cozi, pe care insa ulterior am aflat ca nu le-am facut eu, ci cei care se asezau de doua ori, de trei ori, de patru ori la rand, ca sa fie cozi, sa se arate la televizor", a spus deputatul PSD. Ponta s-a aratat deranjat ca Dacian Ciolos guverneaza doar "ca sa nu se supere cei 8.000", in loc sa ii considere pe toti romanii egali.

Fostul premier pare sa fi omis, insa, ca in cazul votului din diaspora din 2014 exista deschis un dosar in care s-a cerut urmarirea penala a fostului ministru de Externe Titus Corlatean. Social-democratul a fost scapat insa de colegii din Senat, care nu au incuviintat cererea procurorilor DNA.

Titus Corlatean este acuzat ca, in calitate de ministru de Externe, a organizat defectuos in diaspora alegerile prezidentiale din 2014, incercand sa il avantajeze pe candidatul PSD, Victor Ponta. Fostul ministru a demisionat intre cele doua tururi de scrutin, dupa ce mii de romani din strainatate nu au putut sa isi exercite dreptul constitutional de a alege din cauza numarului mic de sectii deschise de MAE.

Indignati de felul in care au fost tratati, romanii de peste hotare au iesit in numar foarte mare la vot in turul doi si au stat ore in sir la cozi pentru a-si exprima acest drept fundamental, fiind un lucru ce a cantarit greu in victoria lui Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani strainatate reactie Ponta, #FADERE reactie Ponta, #Ponta cozi diaspora alegeri , #Alegeri Prezidentiale 2014