Tariceanu vrea ca telefoanele sa ne fie ascultate de o noua autoritate independenta, dar sub controlul Parlamentului (Video)

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 19:22
5197 citiri
Tariceanu vrea ca telefoanele sa ne fie ascultate de o noua autoritate independenta, dar sub controlul Parlamentului (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte al ALDE, vrea ca telefoanele romanilor sa fie ascultate de o autoritate independenta, dar care sa raspunda doar in fata Parlamentului.

Seful Senatlui a depus un proiect in acest sens, care vizeaza infiintarea unei noi institutii ce ar trebui sa se asigure ca "drepturile si libertatile cetatenilor nu sunt incalcate".

"Acest proiect de lege se bazeaza pe pachetul de legi privind securitatea nationala depus si intrat in dezbaterea Parlamentului incepand din 2007. Este una din componentele acestui pachet legislativ pe care impreuna cu colegii mei l-am adus la zi si am facut cateva modificari neesentiale.

Principiul este acelasi: o comunitate independenta de informatii care serveste toate celelalte autoritati, care au dreptul sa obtina accesul la convorbirile telefonice", a spus Tariceanu, intr-o conferinta de presa.

El a mentionat ca, in acest mod, interceptarile telefonice nu vor mai incalca "principiile fundamentale ale democratiei".

Curtea Constitutionala a decis, in 16 februarie, ca prevederea din Codul de Procedura Penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala.

Ulterior, prin ordonanta de urgenta, Guvernul a decis ca interceptarile in cauze penale sa se faca exclusiv de catre angajati ai politiei judiciare, folosindu-se infrastructura SRI.

Ce presupune proiectul lui Tariceanu

Potrivit proiectului de lege privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor, aceasta institutie reprezinta o "autoritate informativa, cu personalitate juridica, autonoma si independenta fata de orice alta autoritate a administratiei publice, supusa controlului Parlamentului, cu competenta pe teritoriul Romaniei, unica si exclusiva in domeniul interceptarii comunicatiilor".

Autoritatea are urmatoarele obiective:

  • - supravegherea, interceptarea, inregistrarea, ascultarea, verificarea primara, stocarea si transmiterea datelor si informatiilor ce au interes pentru securitatea nationala,
  • - prevenirea si combaterea terorismului si a criminalitatii organizate si coruptiei, cat si prevenirea, descoperirea si contracararea interceptarilor ilegale a comunicatiilor, in colaborare cu celelalte autoritati informative si de protectie.

In proiect se mai arata ca Autoritatea are rolul de a stabili "echilibrul intre necesitatea de a lupta impotriva terorismului, a criminalitatii organizate si a coruptiei si nevoia de a asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale si a vietii private a cetatenilor".

In exercitarea atributiilor sale, Autoritatea raspunde solicitarilor de interceptare ale autoritatilor informative si de protectie care fac parte din Comunitatea Nationala de Informatii si ale organelor de cercetare abilitate in domeniul crimei organizate si coruptiei, si nu poate fi supusa nici unui mandat imperativ sau reprezentativ si nu poate fi obligata sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor altei autoritati.

Controlata de Parlament

Activitatea autoritatii este supusa controlului Parlamentului prin intermediul unei Comisii de supraveghere a Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor, formata din 9 membri:

  • - 3 judecatori desemnati de Inalta Curte de Casatie si Justitie,
  • - 3 reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor, respectiv Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania,
  • - 1 reprezentant desemnat de Avocatul Poporului,
  • - 2 membri ai Parlamentului, unul desemnat de Camera Deputatilor si unul de Senat.

Propunerile de candidati pentru functia de presedinte sau vicepresedinte al Autoritatii se fac de catre Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, la recomandarea grupurilor parlamentare din cele doua Camere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#telefoane ascultate autoritate independenta, #interceptare telefoane , #justitie