Cum se pozitioneaza UDMR fata de platforma lui Dacian Ciolos si speculatiile privind federalizarea Romaniei

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 12:48
8209 citiri
Cum se pozitioneaza UDMR fata de platforma lui Dacian Ciolos si speculatiile privind federalizarea Romaniei
Foto: site UDMR

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca Dacian Ciolos este un om "onest, corect, care stie sa conduca un guvern", iar principiile din platforma lui sunt "de bun simt", insa pentru a fi desemnat din nou premier trebuie sa ii convinga pe alegatori, astfel incat sa poata fi sustinut de o viitoare majoritate parlamentara rezultata in urma scrutinului din 11 decembrie.

Dacian Ciolos a lansat recent o platforma cu principii si valori care a devenit viral in scurt timp de la lansare. Pe de alta parte, insa, premierul a anuntat ca isi respecta promisiunea facuta la preluarea mandatului si nu va candida, dar a acceptat sa isi continue activitatea la Palatul Victoria dupa alegeri, in cazul in care va fi sustinut de o majoritate.

Conducerea PNL a decis in unanimitate sa il propuna premier dupa 11 decembrie, la fel si conducerea USR, iar presedintele Klaus Iohannis a considerat solutia oportuna.

In schimb, liderul PSD Liviu Dragnea s-a aratat indignat, afirmand ca Dacian Ciolos si Klaus Iohannis sunt doi "mincinosi", pentru ca atunci cand au cerut votul de sustinere in Parlament pentru actualul guvern au promis ca premierul nu se va implica in politica.

Cel mai recent sondaj ISSPOL arata ca PSD are un avans in fata cuplului PNL-USR, dar campania este abia la inceput si e foarte posibil ca UDMR sa aiba un cuvant greu de spus in desemnarea viitorului premier.

Kelemen Hunor: De la platforma si pana la punerea in practica e cale lunga

Intrebat de Ziare.com cum se pozitioneaza UDMR fata de Dacian Ciolos si platforma sa, presedintele Kelemen Hunor a precizat: "Noi ne pozitionam fata de electoratul nostru, nu fata de PNL sau USR".

"Insa putem discuta toate principiile care sunt sustinute de Dacian Ciolos sau de altii. Acele principii si valori din platforma lui Dacian Ciolos sunt de bun simt, noi spunem acele lucruri de 26 de ani. In 2014, in campania prezidentiala, am propus 4-5 domenii unde ar trebui sa avem pact national pe termen lung, altfel nu vom putea dezvolta societatea romaneasca intr-o directie buna si intr-un ritm accelerat.

E vorba de educatie, sanatate, infrastructura, agricultura si acel pact etnic de care vorbeam in apropierea centenarului din 2018. Acele principii si valori sunt din punctul nostru de vedere in regula si pot fi asumate, dar de aici si pana a pune in practica prin Executiv e cale lunga si pana nu stim ce doresc cetatenii, la alegeri, e greu de spus ce se va intampla.

Pana acum cunoastem un singur nume de viitor premier, daca va exista majoritate si daca si cetatenii gandesc in acest sens. Nu vreau sa intru in speculatii premature, dar eu cred ca trebuie sa tinem cont de vointa cetatenilor", a declarat Kelemen Hunor pentru Ziare.com.

Spre deosebire de Liviu Dragnea, liderul UDMR spune ca nu este deranjat de faptul ca Dacian Ciolos si-a exprimat disponibilitatea de a ramane premier.

"De ce sa ma deranjeze daca Dacian Ciolos vrea sa mearga mai departe cu o platforma si daca reuseste sa ii convinga pe cetateni? Eu un singur lucru am inteles, si consider ca din acest punct de vedere si-a tinut cuvantul: nu s-a inscris in niciun partid si nu se prezinta la alegeri, cu toate ca, am mai spus si repet, e de dorit ca un prim-ministru sa mearga si in alegeri, dar nu e conditie fara de care nu poti sa fii premier, nu este un criteriu exclusivist.

Dar e bine sa te duci in fata alegatorilor si cred ca Dacian Ciolos nu ar fi avut vreo problema in acest sens, daca nu ar fi promis ca nu va candida", a declarat Kelemen Hunor.

Citeste si ce spun analistii politici despre desemnarea lui Dacian Ciolos ca viitor premier.

Intrebat ce parere are despre guvernarea Ciolos, Kelemen Hunor a spus ca "depinde de portofolii, de ministri".

"Nu pot sa dau o nota in ansamblu si oricum inca nu s-a incheiat aceasta guvernare. Sunt ministere unde lucrurile au mers bine. Nu vreau sa nominalizez, am avut pozitii transante pe parcursul anului, la motiuni simple, legate de agricultura, de justitie, doua portofolii unde eu cred ca lucrurile au mers prost. Dar au fost si domenii unde lucrurile au mers mult mai bine.

Despre Dacian Ciolos, eu am o parere buna, consider ca este un om onest, un om corect si un om care stie cum sa conduca un guvern. Dar nu pot sa spun acest lucru despre toti ministrii din Guvernul Ciolos", a adaugat acesta.

Federalizarea, o "prostie monumentala"

Un subiect sensibil si intens dezbatut in ultimele zile la unele televiziuni de stiri si pe diverse site-uri este speculatia conform careia s-ar pune la cale "federalizarea Romaniei", din aceasta campanie facand parte si afisele UDMR "Salvam Clujul de Bucuresti", date jos de Politie zilele trecute.

Invitat sa faca un comentariu, Kelemen Hunor a raspuns: "Nu pot sa ma pronunt despre conspiratiile si teoriile care bantuie tara de 27 de ani de fiecare data cand vin alegerile si nu se gaseste alt subiect de discutat".

"In loc sa vorbeasca despre locuri de munca, despre crestere economica, despre descentralizarea financiara-fiscala, ceea ce am propus noi, vorbesc de prostii monumentale. De 27 de ani ori se rupe tara, ori se federalizeaza. Nu s-a intamplat, nu se va intampla nici in viitor. E o prostie din punctul meu de vedere.

Mesajul nostru nu era nici macar un mesaj etnic, fiindca vorbim despre descentralizare fiscala, care intereseaza pe fiecare cetatean. Daca mergeti prin Transilvania, prin Banat, veti vedea foarte multi oameni, romani, maghiari, sasi care sunt nemultumiti de felul cum sunt folositi banii pe care ei ii platesc spre bugetul central. Si toti spun, nu in public neaparat, ca ar fi nevoie de o alta abordare a redistribuirii lor si mai ales de o descentralizare fiscala.

E un principiu european, un lucru absolut firesc, normal. Nu are nicio conotatie etnica. Dar nu am ce sa le fac celor care de la acest mesaj au luat-o razna. S-a mai intamplat, se va mai intampla. Nu asta a fost intentia noastra si asta stiu si cei care ne acuza de altceva", a subliniat liderul UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kelemen Hunor Ciolos guvern, #UDMR platforma Ciolos, #UDMR federalizare Romania, #afise UDMR salvati Bucuresti , #presedinte UDMR
Comentarii