DNA: CFR a dat mai multi bani pe vacante si plase de tantari decat i-ar fi trebuit sa pastreze Hotelul Astoria

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 21:34
6540 citiri
DNA: CFR a dat mai multi bani pe vacante si plase de tantari decat i-ar fi trebuit sa pastreze Hotelul Astoria
Foto: Arhiva Ziare.com

Luminita Laura Gliga, fost director general al Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, trimisa in judecata luni de procurorii DNA, nu a gasit suma necesara pentru achitarea datoriilor in contul carora Hotelul Astoria a fost vandut la licitatie, dar in aceeasi perioada a aprobat cheltuirea unei sume mult mai mari pentru diverse servicii, precum achizitia de plase impotriva tantarilor sau de alarme auto, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA.

Printre platile efectuate in perioada vizata de anchetatori se numara cele pentru tratatii la cabinetul directorului general si pentru achizitionarea de apa plata.

"In perioada 10.04.2008 - 10.06.2008, inculpata a aprobat doar plati partiale, in valoare de 58.176 de lei, in contul unor datorii a caror executare silita prin vanzarea la licitatie a unui imobil al societatii era iminenta si in acelasi timp a aprobat plati in suma de 298.484 de lei pentru servicii reprezentand avans tratatii cabinet director general, plati plase de tantar, servicii de paza si protectie, prime de vacanta, prime de Craciun achitate in luna aprilie, alarme auto, memory stick-uri, tonere, interventii soft si abonamente legislative, apa plata (...), servicii TV-cablu, reparatii auto, anvelope, reclama in (...) si anunturi in presa scrisa, cotizatii sindicale. (...)

Suma astfel cheltuita de societate ar fi fost suficienta pentru a acoperi valoarea creantelor", se precizeaza in rechizitoriu.

Procurorii o mai acuza pe Luminita Laura Gliga ca, desi vanzarea la licitatie a Hotelului Astoria era iminenta, nu a intreprins la timp demersurile necesare pentru incasarea creantelor pe care SFT CFR SA le avea asupra clientilor sai, ceea ce i-ar fi permis achitarea rapida, in numerar sau prin compensare, a debitelor in contul carora imobilul a fost scos la vanzare.

"Astfel, potrivit procesului verbal din data de 13.01.2017 (...) intocmit de ofiterii de politie judiciara din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, rezulta ca imediat dupa vanzarea la licitatie a Hotelului Restaurant Astoria, mai exact in perioada 10.06.2008 - 15.07.2008, Societatea Feroviara de Turism - SFT-CFR SA a incasat creante in valoare totala de 243.303 lei, ce aveau scadenta anterior datei de 10.06.2008, unele dintre acestea avand o vechime mai mare de un an si jumatate", se mai arata in rechizitoriu.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata pe fostul director adjunct al SFT CFR SA, Cosmin Udor, fostul director general al SFT CFR SA, Luminita Laura Gliga, precum si pe executorul judecatoresc Bogdan Dumitrache, pentru imprejurarile in care fostul Hotel Astoria din Bucuresti a trecut in proprietatea unei societati private, la un pret modic, prin procedura de executare silita initiata ca urmare a neachitarii unor datorii.

Cosmin Udor este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, Laura Gliga de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, in timp ce Bogdan Dumitrache este acuzat de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executarii silite, se arata intr-un comunicat al DNA.

Prejudiciu total: 9.840.826 lei

"Prejudiciul total in dauna Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA se ridica la 9.840.826 lei (aproximativ 2.675.000 euro) ", se mai arata in comunicat.

Procurorii au dispus instituirea masurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Laura Gliga si Bogdan Dumitrache. De asemenea, in cauza, s-a mai dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra sumelor aflate in prezent sau care vor intra in mai multe conturi ce apartin inculpatei Laura Gliga.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Citeste si Udrea: CFR a avut avocati apropiati lui Orban care au "ajutat" statul sa piarda Hotelul Astoria

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rechizitoriu DNA hotel Astoria vanzare, #conditii vanzare hotel Astoria , #DNA