A venit caldura si odata cu ea si alergiile la soare - cum le recunosti si cum pot fi tratate

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 18:52
13095 citiri
A venit caldura si odata cu ea si alergiile la soare - cum le recunosti si cum pot fi tratate
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

Iata ca a venit primavara si odata cu ea a iesit si soarele. Pe langa bucuria oferita de faptul ca natura prinde viata, vremea frumoasa poate aduce si diverse probleme medicale, precum alergia la soare.

Medicul Alina Suru, specialist dermatolog, atentioneaza, intr-un articol pentru Ziare.com, ca cea mai frecvent intalnita forma de alergie solara este eruptia polimorfa la lumina sau prurigo-ul estival, care apare de obicei odata cu prima expunere la soare din an.

"Alergie" la soare este un termen folosit pentru a descrie situatiile in care expunerea la razele ultraviolete este urmata de o eruptie cutanata si prurit.

Uneori anumiti factori externi precum creme, unguente, parfumuri pot provoaca alergia in combinatie cu expunerea la soare; in aceasta situatie stoparea utilizarii produsului va determina disparitia simptomelor.

In cazul in care un anumit medicament cauzeaza alergia la soare, daca medicamentatia nu poate fi intrerupta sau inlocuita, este posibil ca medicul sa recomande evitarea expunerii pana la terminarea tratamentului.

Daca in aceste cazuri usoare alergia la soare se poate rezolva relativ repede, cazurile severe vor necesita urmarea unui tratament specific sub indrumarea unei medic specializat in diagnosticarea si tratarea problemelor pielii:

Desensibilizarea

Aceasta metoda se poate utiliza in fiecare primavara inainte de expunerea solara, pentru a permite pielii sa se obisnuiasca treptat cu o doza controlata de UV. Se utilizeaza lampi speciale ce vor genera lumina UV in mod controlat. Se efectueaza 2-3 sedinte pe saptamana timp de cateva saptamani.

Medicatie

Pentru controlarea cazurilor medii sau severe de alergie solara medicul va poate prescrie un cortizonic topic (cu aplicare cutanata) sau sistemic (pastile). In cazurile grave se pot asocia si alte medicamente pentru controlarea bolii.

Antihistaminicele. Antihistaminice orale, cum ar fi difenhidramina, au fost folosite pentru a trata urticaria, roseata si mancarimile pielii.

Hidrocortizon. Hidrocortizon crema poate fi aplicat pe zona afectata a pielii. Efectele sale anti-inflamatorii vor ameliora umflarea, roseata si mancarimea.

Pentru persoanele cu alergie la soare perspectivele sunt, de obicei, foarte bune, mai ales daca utilizeaza in mod constant produse si imbracaminte de protectie solara. Adesea, cei care se confrunta cu eruptia polimorfa - cea mai comuna forma de alergie la soare - observa imbunatatiri semnificative in termen de cinci pana la sapte ani dupa diagnostic.

Dr. Alina Suru - specialist dermatolog

Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Alergiile la soare, #tratament alergie soare, #alergie soare , #pielea