Guvernul creste pensiile pentru cei care au lucrat in conditii speciale si deosebite si s-au pensionat inainte de 2011

Vineri, 05 Mai 2017, ora 20:32
10946 citiri
Guvernul creste pensiile pentru cei care au lucrat in conditii speciale si deosebite si s-au pensionat inainte de 2011
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat, vineri, o hotarare conform careia persoanele care au lucrat in conditii speciale si s-au pensionat inainte de 2011 beneficiaza de majorari la calculul pensiilor.

Masura a fost luata pentru rezolvarea unor inechitati rezultate din schimbarile legislative succesive.

"E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale caror drepturi au fost stabilite conform legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfasurat inainte de a intra in pensie activitati in locuri de munca incadrate in grupa 1 si grupa a 2-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001", a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Alina Petrescu.

Ea a precizat ca e vorba si de activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite sau speciale, pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctelor anuale.

"E vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleasi conditii de munca, se aplica si pentru persoanele in cazul carora nu au fost facute aceste modificari. Se aplica o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele in care au desfasurat activitati incadrate in grupa 1 si cu 25% pentru persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa a 2-a de munca sau incadrate in conditii deosebite. (...)

Nevazatori si persoane cu handicap, persoane pensionate conform prevederilor HG 267 din 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor din industria miniera, persoane din industria extractiva de petrol si gaze, persoane care si-au desfasurat activitatea in aviatia civila, pentru personalul navigant", a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

De asemenea, avand in vedere ca recalcularea acestor categorii de pensii se realizeaza, potrivit legii, pe o perioada de 24 de luni, actul normativ adoptat vineri stabileste etapele de plata a drepturilor de pensie recalculate.

"Recalcularea drepturilor de pensie conform art. 1691 din Legea nr. 263/2010 se realizeaza, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se platesc in etape, astfel: in luna iulie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv; in luna decembrie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv", potrivit Guvernului.

Potrivit sursei citate, drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii.

"In situatia in care, in urma recalcularii, rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii", mai arata sursa citata.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#recalculare pensii conditii speciale deosebite , #calcul pensii