Atac cu cocteil Molotov intr-o tabara din Roma: Doi copii si o tanara au murit. Se pare ca erau romani

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 22:43
9510 citiri
Atac cu cocteil Molotov intr-o tabara din Roma: Doi copii si o tanara au murit. Se pare ca erau romani
Foto: Arhiva Ziare.com

O tanara de 20 de ani si surorile ei de 5, respectiv 11 ani, de etnie rroma, au murit intr-un incendiu in timp ce dormeau, intr-o tabara din Roma.

Agentia de presa AGI afirma ca victimele erau romance.

Potrivit primelor informatii ale anchetei, incendiul a fost provocat intentionat.

Papa Francisc a promis un "ajutor concret" dupa incident, in timp ce presedintele Italiei, Sergio Mattarella, a vorbit de o "crima ingrozitoare", relateaza Europe 1.

Incendiu de origine criminala

Pompierii au intervenit in tabara de rromi in jurul orei locale 3:15 (4:15 ora Romaniei), in noaptea de marti spre miercuri, dupa ce mai multe persoane i-au alertat in legatura cu un incendiu.

In rulota cuprinsa de flacari se aflau, pe langa victime, si alte persoane, printre care parintii fetelor si alti opt frati, care au reusit sa fuga.

Familia Halilovic se mutase in tabara de cateva saptamani.

Incendiul a fost de origine criminala, au anuntat surse din Parchetul din Roma, precizand ca la fata locului au fost gasite urme de lichid inflamabil.

Autoritatile italiene au deschis o ancheta pentru crima.

Supravietuitorii incendiului, care au fost audiati de politie, au declarat ca au primit amenintari.

Procurorii si politistii incearca in prezent sa afle daca a fost vorba de o razbunare sau de un act xenofob. Oficialii au obtinut o inregistrare video in care se vede o persoana care arunca o sticla incendiara in partea din spate a rulotei, dupa care fuge.

"Am crezut ca este o bomba"

"Am auzit o bubuitura si am crezut ca este o bomba. Apoi m-am dus la fereastra si am vazut flacarile foarte inalte", povesteste Amelia, care locuieste intr-o cladire aflata la cativa metri de unde se afla rulota distrusa.

"Nu am mai dormit, am auzit tipete. Initial, am crezut ca vreun baiat a dat foc masinii", a adaugat ea.

Alti vecini au spus ca stiau familia de rromi si ca au vazut adesea copiii jucandu-se.

Pe de alta parte, o parte dintre locuitorii din zona s-au plans ca, de cand s-a format tabara ilegala, numarul furturilor din apartamente si de masini a explodat.

Citeste si Roman prins la furat in Italia, impuscat mortal. Politician italian: Hotul a murit la locul de munca

Reactiile oficialilor

Autoritatile italiene si papa Francisc si-au exprimat miercuri emotia. Presedintele tarii, Sergio Mattarella, a spus ca e "o crima ingrozitoare", iar primarul Romei, Virginia Raggi, a denuntat o tragedie.

In cursul dupa-amiezii, papa Francisc a trimis un reprezentant la familia indoliata, pentru a-i transmite "salutari si un ajutor concret", a anuntat Vaticanul.

"Aceasta nu este prima data cand plangem moartea unor copii in incendii dintr-o rulota sau o locuinta improvizata", a amintit presedintele Crucii Rosii italiene, Francesco Rocca.

"In februarie 2011, patru copii au murit intr-un incendiu intr-o tabara de romi. La Roma, ca si in alte parti din Italia, se moare in continuare din cauza excluderii sociale si a discriminarii. In loc sa verse lacrimi amare dupa tragedii, institutiile ar trebui sa isi intensifice eforturile pentru a ajunge in mult prea numeroasele zone gri ale societatii noastre", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#incendiu tabara Roma romani morti , #romani Italia