Cosurile cauzate de transpiratie - de ce apar si cum le prevenim

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 18:26
20714 citiri
Cosurile cauzate de transpiratie - de ce apar si cum le prevenim
Foto: Dr. Laurentiu Vladau

Cosurile sunt caracteristice perioadei adolescentei si apar sub influenta hormonala caracteristica acestei etape a vietii.

Cu toate acestea, isi pot face aparitia chiar si la varsta adulta, uneori cu o distribuitie oarecum atipica in comparatie cu acneea clasica ce intereseaza obrajii si fruntea.

Foliculita este una dintre aceste situatii, atunci cand cosurile sau pustulele, de cele mai multe ori centrate de un fir de par, apar preponderent la nivelul spatelui, scalpului, zonelor de frictiune, in regiunea genitala si alte zone bogate in par.

Cea mai frecventa cauza de aparitite a foliculitei este transpiratia excesiva, in combinatie cu frecarea si imbracamintea ocluziva, sintetica. Ca urmare a transpiratiei excesive, apare o hiperhidratare a firelor de par care favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene sau fungice si a iritatiei.

Masuri simple si la indemana pot ajuta si chiar inlatura complet foliculita. Iata cateva sfaturi de care sa tinem cont pentru a preveni aceasta problema:

1. Imbracamintea potrivita

Imbracamintea lejera si lenjeria de corp subtire, de bumbac, sunt de preferat celei sintetice si stranse pe corp. Persoanele care exerseaza intensiv la sala de sport ar trebui sa fie indeosebi atente la imbracamintea pe care o aleg pentru antrenamente, deoarece transipratia excesiva poate cauza cu usurinta cosuri in aceasta situatie.

2. Produsele de ingrijire

Cand foliculita apare la nivelul corpului, sunt ideale gelurile de dus antibacteriene in loc de sapun sau gel de dus si creme antiseptice pe zonele afectate de foliculita. Farmacistul poate recomanda diverse preparate, tinand insa cont ca acestea trebuie sa fie creme fluide sau lotiuni pretabile zonelor paroase.

In cazurile rezistente si in cazul foliculitei aparute la nivelul scalpului, un sampon cu proprietati antifungice pe baza de ketoconazol, imidazol, miconazol, ciclopirox, sulfura de seleniu sau pe baza de tar sau uree pot ajuta in egala masura. Aceste samponuri pot fi folosite in acelasi mod ca gelurile de dus, lasate sa actioneze 10 minute inainte de a clati.

3. Alegerea metodei de indepartare a parului

Atunci cand foliculita apare in zonele intime acoperite cu par sau dupa epilat cu lama de ras, folosirea unei metode alternative de inlaturare a firelor de par, cum ar fi ceara epilatoare, cremele epilatoare sau epilarea cu efect prelungit cu lumina intens pulsata (IPL) si laser poate rezolva problema.

Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Afectiuni ale pielii care prevestesc boli grave

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Cosurile cauzate de transpiratie, #cosuri transpiratie vara , #pielea