Imagini uimitoare cu stele care s-au aprins in "copilaria" Universului

Duminica, 09 Iulie 2017, ora 18:51
5225 citiri
Imagini uimitoare cu stele care s-au aprins in "copilaria" Universului
Foto: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Efectul natural de lupa cunoscut sub denumirea de lentila gravitationala, produs de un roi galactic ultramasiv, a ajutat Telescopul Hubble sa observe o galaxie foarte indepartata care contrazice teoriile existente despre procesul de formare al stelelor din "copilaria" Universului, in primele 3 miliarde de ani dupa Big Bang.

Prin suprapunerea roiului galactic in campul vizual al telescopului, oamenii de stiinta au putut obtine imagini de 10 ori mai clare decat ar fi putut sa obtina doar prin obiectivul lui Hubble.

Aceste imagini dezvaluie noduri de stele nou formate intr-o regiune cu diametrul intre 200 si 300 de ani lumina dintr-o galaxie care s-a format la aproximativ 2,7 miliarde de ani dupa Big Bang. Teoriile anterioare sugerau ca maternitatile stelare din "copilaria" Universului erau mult mai vaste - cu diametre de cel putin 3.000 de ani lumina.

"Sunt foarte multe noduri galactice in care se formeaza noi stele", a subliniat Traci Johnson, cercetator doctoral in astronomie la Universitatea din Michigan, coautor al acestui studiu si principalul autor a doua dintre cele trei articole stiintifice care descriu descoperirea - publicate la 6 iulie in revistele The Astrophysical Journal si The Astrophysical Journal Letters.

Desi Hubble a fost construit special pentru a putea "vedea" pana adanc in Universul tanar, chiar si legendarul telescop spatial are nevoie de "o mana de ajutor" atunci cand distantele sunt prea mari. De aceasta data astronomii s-au folosit si de efectul de lentila gravitationala produs de o aglomerare de galaxii pentru a capta sclipiri de lumina inca si mai indepartate.

Lumina provenita de la galaxiile foarte indepartate in timp si spatiu trece prin apropierea unui obiect cosmic ultramasiv, asa cum este o galaxie sau, in acest caz, un intreg roi de galaxii, si este distorsionata si deviata sub forma unui arc. In acest caz, roiul galactic ultramasiv a marit de 30 de ori imaginea galaxiei mai indepartate, ce s-a format la 2,7 miliarde de ani dupa Big Bang. Cercetatorii au folosit un program special de calculator pentru a elimina distorsiunile imaginii.

"Cand am vazut imaginea reconstruita am remarcat ca parca izbucneau focuri de artificii din toate partile", conform lui Jane Rigby, astronom la NASA's Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland si coordonatoarea celui de-al treilea articol stiintific despre acest subiect.

Galaxia observata astfel pentru prima data se afla la aproximativ 11 miliarde de ani lumina distanta de Soare, ceeea ce inseamna ca a fost observata asa cum arata in urma cu 11 miliarde de ani, la doar cateva miliarde de ani dupa Big Bang, explozia primordiala care a pornit procesul de expansiune al Universului in urma cu 13,8 miliarde de ani.

Daca Hubble cauta stele tinere in maternitatile stelare ale Universului, noul si mai puternicul telescop spatial James Webb, ce urmeaza sa fie lansat in octombrie 2018, va avea misiunea de a identifica stelele mai batrane, mai rosiatice. Un alt avantaj al telescopului de noua generatie este ca va reusi si sa vada prin haloul de praf cosmic al galaxiei.

"Cu ajutorul Telescopului Webb vom putea afla ce s-a intamplat in aceasta galaxie in trecut si vom observa detalii pe care Hubble nu le-a putut deslusi din cauza prafului", a adaugat Rigby.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#NASA stele copilaria universului, #NASA stele focuri artificii , #spatiu