Noi detalii despre uriasul monument de la poarta Universitatii Bioterra: Cine a curatat, de fapt, terenul si cui apartine?

Joi, 27 Iulie 2017, ora 18:41
9205 citiri
Noi detalii despre uriasul monument de la poarta Universitatii Bioterra: Cine a curatat, de fapt, terenul si cui apartine?
Foto: Ziare.com

Dupa ce, ieri, v-am prezentat uriasul monument cu lei si vulturi aparut in aceasta vara in fata Universitatii Bioterra, iar presedintele acesteia, Ion Nicolae, a spus ca primaria sectorului 1 a oferit terenul, el ne-a oferit joi noi detalii.

La fel a facut si primaria, insa cele doua raspunsuri se bat cap in cap, deoarece ambele parti sustin ca au curatat terenul respectiv. Nici al cui este terenul in acest moment nu este clar - seful universitatii sustine ca a fost oferit institutiei, primaria spune ca este in administrarea sa.

Arbori si arbusti plantati in colaborare cu primaria

Precizarile presedintelui universitatii au venit dupa ce am vrut sa aflam, punctual, cand a oferit Primaria terenul pe care a fost amplasat edificiul si daca a fost cedata doar acea suprafata sau este vorba despre un teren mai mare.

La aceste intrebari nu am primit niciun raspuns, insa prof. univ. dr. inginer agronom Nicolae a tinut sa ne spuna iar ca nu a primit niciun ban de la Primarie.

"Suprafata de teren in discutie, a fost acceptata prin protocol ca loc de locatie pentru un edificiu de arta (monument, statuie, fantani arteziene etc.), spatiu verde si plante decorative. Au mai fost prevazute doua fantani arteziene, dar la sugestia vecinilor, am renuntat intrucat acestea se furau in mod sigur asa cum s-a petrecut de fiecare data cu alte obiecte de arta si plante decorative", a raspuns Ion Nicolae.

Mai departe, acesta a mentionat ca portiunea de teren respectiva "nu a fost niciodata asfaltata, placata cu pavele sau cel putin, pietroita".

"Prin colaborare cu Primaria Sectorului 1, s-au realizat plantatii de arbori, arbusti, plante decorative, atat pe malurile lacurilor cat si pe toate spatiile libere expuse eroziunii sau aruncarii de gunoaie de la cetatenii din cartier.

(...) Noi functionam in cladirea din incinta din 2010, cand prima preocupare, a fost salvarea lacurilor de la eroziune. La acea data nu exista nici o planta care sa asigure protectia lacurilor. Intrarea pescarilor la lac se facea pe toata suprafata si se lasa mizerie peste tot (resturi de mancare, sticle, ziare - gunoaie, in general) ", a adaugat prof. univ. dr. ing. agronom.

Anterior, in raspunsul de miercuri, acesta a mentionat ca Primaria Sectorului 1, prin ADP, a oferit o suprafata de teren, si ca "in ultimii 2 ani, pe terenul unde se afla acest monument am scos cateva remorci de moloz, gunoi, resturi menajere".

Ce spune Primaria Sectorului 1: Noi am salubrizat terenul, Universitatea Bioterra a decis sa ne mentioneze numele pe una dintre placi

In schimb, de la Primaria Sectorului 1 am primit joi un raspuns diferit in ce priveste felul in care a fost alocat si salubrizat terenul respectiv. S-a precizat insa ca nu au fost alocati bani publici construirii edificiului, ci ajutorul a fost doar prin salubrizarea terenului aflat in proprie administrare. Iata, in intregime, raspunsul primariei:

"Administratia Domeniului Public Sector 1 a decis sa salubrizeze terenul, pe care il are in administrare, aflat in vecinatatea Universitatii Bioterra. Masura a fost luata in urma cererii institutiei de invatamant.

Finantarea monumentului amplasat pe acest teren s-a facut in totalitate din bugetul Universitatii Bioterra, nefiind vorba de bani publici, iar decizia de a mentiona numele Primariei Sectorului 1 pe una dintre placile monumentului apartine Universitatii Bioterra.

Mentionam ca administratia locala a sectorului 1 nu a acordat nici un leu pentru construirea si amplasarea monumentului si nu a fost consultata asupra aspectului artistic al lucrarii."

Pe una dintre placi scrie: "Acest edificiu de arta si cultura este realizat in parteneriat de Primaria Sectorului 1 si Universitatea Bioterra".

Care este semnificatia statuilor si noi precizari despre implicarea Primariei Sectorului 1: "Globul Pamantesc reprezinta pamantul pe care traieste omul"

Revenind la Ion Nicolae, acesta a explicat, mai departe, care este semnificatia celor sapte statui de pe monument, cumparate din India si Thailanda: "Intrucat Bioterra inseamna viata pe Terra, evident ca mesajul nostru a vizat aspecte legate de aceste notiuni".

"Statuile din varf cu cele trei fecioare si 'ingerul' sunt simboluri ale vietii umane pe Terra. Globul Pamantesc reprezinta pamantul pe care traieste omul. Etajul urmator cu cei doi vulturi reprezinta elemente de supraveghere de la inaltime al activitatilor si faptelor din universitate.

Etajul de jos cu cei doi lei, simbolizeaza aparatorii institutiei la avertizarile date de vulturi (serviciul de protectie si informare) ", a mentionat presedintele institutiei de invatamant superior.

Ion Nicolae a tinut sa intareasca faptul ca "Primaria Sectorului 1 nu a participat la nici o lucrare, indiferent de natura ei, din aceasta zona".

"In schimb, a apreciat faptul ca din 2010, zilnic, noi am asigurat curatenia zonei, pentru ca era interesul nostru iminent. Starea de intretinere a curateniei, a drumului de acces in universitate, reprezinta cartea de vizita a universitatii, astfel ca, pentru noi a devenit o obligatie pentru imaginea institutiei noastre.

Precizam inca o data, ca primaria nu a contribuit nici financiar si nici material in nici un fel la realizarea acestui monument, precum nici la realizarile peisagistice din zona", a spus presedintele Universitatii Bioterra.

Critici legate de construirea unei biserici: "Este legatura mea sentimentala cu divinitatea"

Acesta a precizat ca au fost primite "aprecieri pozitive si aprecieri speciale pentru obiectele de arta aduse de pe intregul mapamond", iar cel care a criticat monumentul a fost un "individ patimas si neobiectiv".

In plus, Ion Nicolae sustine ca afirmatiile patimase au fost "facute din interese obscure, adesea bine remunerate, in contextul unei competitii total neloiale intre institutii de invatamant".

Prof. univ. dr. ing. agronom a vorbit si despre un alt subiect in legatura cu care sustine ca a fost criticat.

"Critica din presa, despre construirea unei biserici, este atat de josnica deoarece acea biserica se construieste in prezent, la o firma din Sibiu, cu suportul material si financiar al meu personal, fara sa apelez la universitate, la primarie sau la alte fonduri atrase. Este legatura mea sentimentala cu divinitatea", a mai spus presedintele Universitatii Bioterra, care a salutat demersurile facute "pentru aflarea si exprimarea adevarului autentic, si nicidecum, a celui inventat".

In varsta de 78 de ani, Ion Nicolae este doctor in agronomie, cu specializarea genetica si ameliorarea plantelor, a creat doua soiuri de soia si a candidat pentru un loc de deputat, la alegerile parlamentare din 2008, din partea PSD, potrivit presei de la acea vreme.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Nicolae monument Universitatea Bioterra, #monument Bioterra lei vulturi, #urias monument intrare Universitatea Bioterra, #Primaria Sectorului 1 monument Bioterra , #universitati