Ministrul Energiei a gasit vinovatul dupa ce pretul la curent a explodat

Vineri, 04 August 2017, ora 15:21
6015 citiri
Ministrul Energiei a gasit vinovatul dupa ce pretul la curent a explodat
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, nu a prezentat raportul privind evolutia pretului energiei si va organiza cu intarziere licitatiile pentru furnizori.

"De aproximativ o luna de zile este in atentia noastra evolutia pe piata pentru a doua zi a pretului energiei. Am solicitat inca de atunci domnului presedinte ANRE Havrilet sa isi faca o analiza si sa constituie comisiile dumnealor interne, pentru a face aceasta analiza.

Din pacate, cu toate ca am primit promisiuni ca vom primi astazi, pana in sedinta de guvern un raport, nu l-am primit de la dumnealor si vreau sa semnalez acest lucru.

Am incercat sa identificam, cu informatiile pe care le-am avut noi la dispozitie, dar, de asemenea, am avut in aceasta perioada colaborari cu Consiliul Concurentei si am avut mai multe intalniri cu domnul Chiritoiu. Chiar astazi de dimineata, inainte de sedinta de guvern, am avut discutii cu dumnealor", a sustinut Petcu.

Una dintre cauze este, potrivit ministrului Energiei, faptul ca nu au fost organizate, in luna iunie, licitatiile pentru furnizorii de ultima instanta.

"Cred ca una din cauze, foarte importante, este aceea ca in luna iunie, atunci cand ar fi trebuit sa se realizeze licitatiile pentru furnizorii de ultima instanta, si aici facem referire la toti marii furnizori din piata, aceasta a fost amanata pentru luna august si practic toti acesti furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au incheiat in luna iunie, acum vin pe piata zilnica si fac achizitii de cantitati mari de energie, facand presiune pe aceasta piata.

A promis domnul Havrilet ca vor incepe pe data de 10 aceste licitatii si le vor termina pana la sfarsitul lunii august", a mai spus Petcu.

Ministerul Energiei a anuntat joi ca a dispus o serie de masuri, ca urmare a situatiei pe care Romania o inregistreaza pe bursa de energie electrica, unde preturile au atins un nivel ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU, o platforma a bursei de energie OPCOM - a consemnat, joi, cotatia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins dupa criza din ianuarie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Toma Petcu pret energie, #ANRE pret curent electric, #pret energie electrica crescut , #curent