Transportatorii, despre majorarea accizelor: Guvernul ii ajuta pe unguri si austrieci sa-si faca autostrazi

Marti, 08 August 2017, ora 18:34
5423 citiri
Transportatorii, despre majorarea accizelor: Guvernul ii ajuta pe unguri si austrieci sa-si faca autostrazi
Foto: Ziare.com

Majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie va duce la scumpiri in lant si la aparitia de insolvente in randul transportatorilor, iar protestele vor deveni o optiune, au avertizat patronatele transportatorilor. In plus, multi soferi nu vor mai alimenta din Romania, preferand Ungaria si Austria, tari care vor oferi preturi mai bune de luna viitoare si o rambursare rapida a unei parti din accize.

In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arata calculele News.ro.

Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti

Aceasta masura va avea efecte grave asupra transportatorilor, considera acestia.

"Efectele vor fi extrem de urate. Transportul international va migra catre tarile din jurul Romaniei, in special catre Ungaria si Austria. Un TIR are un rezervor de circa 1.200 de litri, ceea ce ii permite o autonomie de peste 3.000 de kilometri", a afirmat vicepresedintele Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Constantin Isac, pentru News.ro.

Acesta a atras atentia ca in Ungaria, rambursarea unei parti din acciza se face rapid, in 30 de zile. Cand preturile vor depasi nivelul din Ungaria si vor ajunge la nivelul celor din Austria, multi soferi vor prefera sa alimenteze din cele doua tari.

"Practic, ii ajutam pe unguri si austrieci sa-si construiasca noi autostrazi, avand in vedere ca o parte din banii proveniti din acciza sunt folositi pentru finantarea unor lucrari de infrastructura", a afirmat Isac.

La motorina, pretul mediu actual din Romania al celui mai ieftin sortiment este de 4,35 lei, echivalent cu 0,9520 euro, si este al cincilea cel mai mic din UE, dupa Lituania (0,88 euro), Polonia (0,9360 euro), Letonia (0,94 euro) si Luxemburg (0,95 euro).

Dupa cresterea accizelor, de la 1 septembrie, pretul mediu din Romania va ajunge la 4,80 lei/litru, echivalent cu 1,0520 euro, la cursul actual al BNR.

Cu acest pret, Romania va ajunge pe locul al optulea al celor mai mici preturi din Uniunea Europeana, cu un pret la pompa mai mare si decat in Bulgaria, Austria si Slovacia.

Nu s-au recuperat nici banii din accizele platite pana la sfarsitul lui 2017

Transportatorii se plang ca aceasta majorare a pretului va fi aproape imposibil de introdus in costurile operationale, in contextul in care transportatorii romani rezista in Europa cu marje de profit mici, considera presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, care avertizeaza ca ar putea urma proteste ale transportatorilor.

"Acciza reala va fi de 11 eurocenti. O astfel de masura da peste cap toate calculele. In plus, transportatorii nu si-au recuperat nici banii din accizele platite pana la finalul anului trecut. Am cerut din partea Ministerului Finantelor clarificari in urma cu cateva luni, nu am primit nimic clar. Protestele sunt o modalitate de a reactiona la aceasta masura. O sa avem discutii si cu ceilalti transportatori in acest sens", a afirmat Hagiu.

Primul efect va fi cresterea tarifelor in transporturi cu cel putin 10%, in conditiile in care marja de profit in transportul comercial este de maximum 4%, iar media este la 2-3%, estimeaza reprezentantii transportatorilor.

Drept urmare, retailerii vor fi obligati sa creasca pretul produselor la raft pentru a acoperi costurile suplimentare. In plus, unele firme de transport vor declansa procedura insolventei.

"Circa 5% dintre firmele de transport nu vor rezista, ei fiind deja afectati anul trecut de cresterea tarifelor RCA. Firmele respective au capitalul de lucru la nivel minim si orice soc creste riscul insolventei", a afirmat vicepresedintele UNTRR.

Conform executiei bugetare, dupa primele sase luni, statul a incasat din accizele pe carburanti 6,265 miliarde lei, cu 768 milioane lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal, principalele noutati fiind majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie, ceea ce inseamna ca soferii vor plati mai mult pentru benzina si motorina, in timp ce patronii sau actionarii companiilor nu mai platesc deloc impozit pe dividende din 2018.

Potrivit proiectului de ordonanta, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fara plumb va fi de 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi de 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

In prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb si de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorina, ceea ce inseamna o crestere a accizei la benzina fara plumb cu 23% si a accizei la motorina cu 25%.

Practic, Ministerul Finantelor propune revenirea accizelor la carburanti exact la nivelul din 2016, cand era in vigoare supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti introdusa de guvernul PSD condus de Victor Ponta in 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#transporatori majorare accize, #transportatori acciza crestere preturi, #majorare accize carburanti , #benzina