BNR reactioneaza dupa declaratiile lui Tudose: Banii romanilor sunt in siguranta in banci. Nu exista niciun motiv de ingrijorare

Marti, 22 August 2017, ora 16:06
6768 citiri
BNR reactioneaza dupa declaratiile lui Tudose: Banii romanilor sunt in siguranta in banci. Nu exista niciun motiv de ingrijorare
Foto: Ziare.com

Dupa ce, duminica, premierul Mihai Tudose a lansat un nou atac la adresa bancilor si, fara a da vreun nume, a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care "nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment", Banca Nationala a Romaniei a reactionat si l-a contrazis.

BNR a dat asigurari, marti, printr-un comunicat, ca banii romanilor sunt in siguranta.

Sectorul bancar din Romania avea, in 30 iunie, o rata medie de solvabilitate de 19,8%, semnificativ mai mare fata de valoarea minima reglementata, inclusiv pe plan european, de 8%, si peste media europeana de 14%.

"Nicio banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentand raportul dintre activele lichide si pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%", se arata in comunicatul BNR.

Cele 36 de banci active pe piata romaneasca aveau la jumatatea acestui an active nete de 398,6 miliarde lei (87,5 miliarde euro), pe fondul reducerii creditelor neperformante si majorarii raportului intre profit si active, mai arata BNR.

Activele bancilor din Romania au crescut cu 4,5% in ultimul an, de la 380,1 miliarde lei in iunie 2016. La 30 iunie 2017, rata medie a creditelor neperformante la nivelul intregului sector bancar a coborat la 8,32%, de la 9,62% la finalul anului trecut si 11,3% in iunie 2016.

BNR a explicat si rolul in supravegherea pietei bancare.

"BNR supravegheaza bancile din punct de vedere prudential, nu fiscal. Cand o banca inregistreaza pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenta, obligatia BNR este sa le ceara bancilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate si lichiditate la niveluri care sa asigure buna functionare a bancii si siguranta depozitelor populatiei si firmelor. Ca urmare a actiunii BNR, in perioada 2008-2017, bancile care opereaza in Romania au adus capital in valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro) ", se arata in documentul citat.

Aproape 35.000 de romani au in banci depozite de peste 100.000 de euro

De asemenea, numarul persoanelor fizice romane cu depozite bancare care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, valabil in Uniunea Europeana, a ajuns la 34.887 in 30 iunie, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei.

Toate depozitele bancare pana in 100.000 euro, in lei sau alte valuta, sunt garantate, in conformitate cu legislatia europeana.

"La data de 30 iunie a.c., numarul persoanelor fizice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 10.204.042 persoane fizice, din care 10.169.155 persoane cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (99,65% din total) si 34.887 persoane cu depozite mai mari decat plafonul garantat.

La aceeasi data, numarul persoanelor juridice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 736.813 persoane juridice, din care 718.924 persoane juridice cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (97,57% din total) si 17.889 persoane juridice cu depozite mai mari decat plafonul garantat", se mai arata in datele puse la dispozitie de BNR.

"Din datele prezentate rezulta ca nu exista nici un motiv de ingrijorare cu privire la siguranta depozitelor populatiei si firmelor pastrate in bancile din Romania", conchide BNR.

Amintim ca, duminica, premierul Mihai Tudose a spus ca ANAF a inceput controlul la doua banci, din moment ce jumatate dintre bancile cu activitate in tara noastra nu au profit, respectiv 18 din 36.

"Au inceput controale peste tot, si va dau un exemplu cu bancile. Avem 36 de banci active, 18 sunt pe profit si 18 nu. (...) ANAF-ul a inceput controlul la doua dintre ele sa vada cum si ce se intampla.

Eu va spun foarte sincer si-mi asum, o sa ajungem pana a la iesi public si a spune: domne', bancile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu stiu daca este foarte 'safe' sa va tineti economiile acolo. (...) Iertati-ma, e o banca, daca ea nu are profit, e pe pierdere, pai nu risca sa intre in faliment?", a declarat Tudose.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#BNR depozite garantate Romania, #depozite garantate 100000 euro , #depozite banci